Home Kolumne VIDEO: Aktualni sat o Brodomaterijalu, Leru i Gadafiju

VIDEO: Aktualni sat o Brodomaterijalu, Leru i Gadafiju

1607
15

Na današnjem aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća vijećnika Danka Švorinića (Lista za Rijeku) zanimalo je hoće li gradonačelnik Obersnel ponuditi ostavku pokažu li se istinitima tvrdnje malih dioničara Brodomaterijala prema kojima je vrlo vjerojatno da će PBZ na kraju stečajnog postupka te tvrtke naplatiti zatezne kamate u iznosu od 20 milijuna kuna koje bi pripale Gradu Rijeci da odlukom gradonačelnika 2006. godine nisu prodana gradska potraživanja toj banci. Obersnel je odgovorio kako je siguran da se to neće dogoditi, ali da ne misli podnijeti ostavku ni ako se to dogodi, na što mu je Švorinić odgovorio kako je razočaran takvim odgovorom.

– Ovo pokazuje gradonačelnikov odnos prema političkoj odgovornosti koji ni u činjenici da bi zbog njegove loše poslovne odluke građani mogli ostati bez 20 milijuna kuna ne vidi razlog da stavi mandat na raspolaganje.

Hrvoje Burić

Vijećnika Hrvoja Burića (HDZ) zanimalo je na temelju kojeg zakona gradonačelnik odbija otkriti novogodišnji honorar Bajage i Let 3. Gradonačelnik nije odgovorio na pitanje, ali je spočitnuo HDZ-ovcima da Grad ne funkcionira po kriterijima državne uprave koju kontrolira HDZ, te spomenuo pun Remetinac pripadnika te stranke. Burić je gradonačelniku odgovorio da i on ima kaznenu prijavu, Obersnel dobacio da je malo tko danas nema, na što je Burić iz klupe poručio da je nema on te usporedio Obersnela s Gadafijem.

Nikola Ivaniš

PGS-ovac Nikola Ivaniš je gradonačelnika pitao što je ostalo od njegovog dogovora s upravom Podravke koji prema njemu nije ispoštovan budući da proizvodnja Lera ipak definitivno seli iz Rijeke. Obersnel je odgovorio da se još ne osjeća prevarenim. (rd)

15 COMMENTS

 1. Volio bi da se znaq zbog čeha su zatvoreni komentari na članak o Zelenoj stranci gdje oa predlaže smanjivanje plaća dužnosnicima.
  Jer htio sam napisati da je to jeftina retorika, više se traži pameti od ovoga što svatko već zna. I da li će ostati Babić iz te tkz. Zelene stranke i dalje u koaliciji sa županom Komadinom i u županijskom upravnom odboru muzeja kao ugostitelj, ako Komadina sebi ne smanji plaću za 20 % kako traži Babić. i da li će Babić se odreći naknade za sjedenju u upravnom odboru muzeja , gdje je zasjeo čisto političkom križaljkom, a usto mu je zanimanje ugostitelj, pa već i s toga bi sam morao vidjeti i sjediti rađe u svojoj kafani nego u upravnom odboru muzeja

 2. A ne osjećate korisnim napisati da će Rijeka uskoro postati još transparentnija jer će objavljivati sva pisana pitanja i odgovore upućene gradonačelniku?
  Ova vam stranica služi za obavještavanje članstva Liste za Rijeku o vašem pogledu na događanja u Gradu?

 3. objavljivana su i do sada na webu. problem je u tome što se kršeći poslovnik nisu dostavljala na vrijeme čime se kršio poslovnik, a i zakon pristupu informacijama. dakle pohvala obersnelu što je odlučio poštivati zakon. aleluja!
  btw. obersnel ga je danas još jednom prekršio odbivši odgovoriti na pitanje koliko su zaradili bajaga i let 3.

 4. Zašto ovaj portal, tj Lista za Rijeku daje toiku važnost u zadnje vrijeme Zelenoj stranci, kada se zna da je ona na vlasti u PGŽ zajedno s SDP-om. Pa ako netko glasa za Zelenu stranku glasa za većinski SDP i odluke SDP-a .Pa ću rađe onda odmah glasati za SDP i slušati što oni govore a ne o Zelenoj stranci.

 5. Bravo za Burića koji se hrabro suprostavlja Obijeovoj samovolji bez obzira što gotovo uvijek ostane uskraćen u odgovorima. Bezobrazno ponašanje gradonačelnika govori više o njemu.

 6. Sva sreća da se naš Hrvoje Burić hrabro suprostavlja samovolji gradske vlasti,jer u protivnom bi se implicite nametnuo zaključak, da su za katastrofalno stanje, masovne pljačke, slom gospodarstva, tj da su za sve nedaće i daće u državi krivi dični muževi i dame , sinovi i kćeri hrvatske političke scene kao npr. Šuker, Kalmeta, Vlaisavljev.. ups! Kosor, Hebrang, Milinović, Šeks, barba Luka……, kao i Sanader i Polančec, koji nevini trunu u tamnicama i kazamatima, te još mnogi drugi pošteni i ugledni članovi Vlade RH, što je naprosto nezamislivo. Nadam se da će se u zaštitu građana Rijeke i svih poštenih Hrvata i članova naše demokratske zajednice, oglasiti i Kaptol.

 7. Pošteni i ugledni članovi partije koji vode ovaj grad uništili su taj isti grad zahvaljujući svojim bahatim i rasipničkim ponašanjem.

 8. Današnja fotografija u Novome Listu na str. 15 sve govori. Burić(HDZ) jako srdačan je s onom SDP-ovkom i ona presretna Burićem. A i Švorinći( Lista za Rijeku) je često jako srdačan i kompa s Burićem, i tako svi oni u krug, ekipa iz gradskog vijeća. Neće se previše zamjerati jedan drugome, ta trebati će koja usluga.
  U razvijenim demokracijama ne bi bilo šanse da se tako međusobno vole i javno vesele, naročito ako jedni drugima i trećima i četvrtima kao strankama spočitavaju najgore stvari kao u nas ovdje.
  Ali to je naša zbilja i tkz. demokracija.
  Demokracija političarima a nas mole da glasamo uvijek na pitanje za 0 kuna.

 9. šteta što se ti ne možeš kandidirati, mogao bi si priuštiti raskošnu kampanju direktno iz debeljkove guzice.

 10. Imaš pravo, vijećnik Liste bi trebao biti poput SDP-ovaca, glumiti neku velike anti-hdzovske moraliste i galamit na sve strane o vlastitoj poštenosti (Jovanović, Linić) pred narodom a onda se ispod žita držat za rukicu s HDZ-om.
  Kad smo već kod međustranačkih odnosa, dovoljni dokaz za to su izbori za mjesne odbore, pošto su se u nekim M.O. stvorile “plavo-crvene” ili “crveno-crne” koalicije protiv regionalista. Toliko o tandemu HDZ-SDP ili možda bolje napisati HDZ=SDP

 11. Penzionerska skromnost

  PGS-ov kandidat za gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš posjeduje obiteljsku kuću na Pilepićima veličine 220 kvadrata u kojoj živi s užom i širom obitelji, a zajedno sa suprugom vlasnik je poslovne zgrade na adresi Zametska 100, gdje je smještena njegova »Poliklinika Ivaniš«. Ističe da je taj objekt kupljen u sukcesiji slovenske imovine, te je porez uredno plaćen Hrvatskoj i Sloveniji. Također, zajedno sa suprugom Ivaniš posjeduje i stan od 63 kvadrata u Rapcu, te barku »dalmatinku«. Kaže da članovi obitelji koji žive u njegovom domaćinstvu imaju tri automobila, a mjesečna primanja njega i supruge ukupno mjesečno iznose oko 30.000 kuna
  Kandidatkinja Vesna Buterin koja na izbore izlazi ispred HDZ-a i njegovih partnera na web stranici Povjerenstva ima prijavljenu plaću od oko pet tisuća kuna, što pokazuje da podaci nisu ažurirani nakon što je ušla u Sabor kao zastupnica, a temeljem čega zacijelo ima mjesečna primanja od najmanje 15.000 kuna. Od nekretnina, Buterin je prijavila dva stana u Rijeci – jedan od 54 kvadrata, a drugi veličine 51 kvadrata, oba pod teretom. Vozi auto »fiat punto« iz 2004. godine, dok ostale pokretnine, uključujući vrijednosne papire, procjenjuje na oko 200.000 kuna. Njen suprug posjeduje auto »honda« FR-V iz 2008. godine, ima plaću deset tisuća kuna, a ostale pokretnine procjenjuje na ukupno 850.000 kuna. U kartici stoji kako su udjeli u fondovima i vrijednosni papiri Vesne Buterin i njezina supruga kupovani i na kredit.
  Kandidat Zelene stranke Aljoša Babić prijavio nam je vlasništvo poslovnog prostora za ugostiteljsku djelatnost na Zametu, u kojem samostalno i obavlja djelatnost, a objekt ima u suvlasništvu sa suprugom. Uz to, vlasnik je automobila »opel« starog 12 godina. Skromno imovno stanje prijavio je i kandidat Hrvatske stranke umirovljenika za gradonačelnika Vladimir Afrić, koji posjeduje »škodu feliciju« staru 14 godina, procijenjenu na 1.260 kuna, te stan od 49 četvornih metara koji još uvijek otplaćuje. Mjesečna mirovinska primanja mu iznose 5.200 kuna.

  Pokretnine, nekretnine, ušteđevina…
  Nešto sasvim drugo je imovinska kartica kandidata Liste za Rijeku i Akcije mladih, Predraga Blečića, koji kao autohtoni Zamećanin posjeduje dvije kuće i garažu u Blečićima ukupne vrijednosti 680.000 eura, potom dva poslovna prostora ukupne vrijednosti 540.000 eura, a suvlasnik je i nekoliko atraktivnih građevinskih terena vrijednosti 240.000 eura, kako sam kaže. U Općini Karlobag posjeduje obiteljsku i ribarsku kuću s okućnicom vrijednosti 440.000 eura. Kad je riječ o pokretninama, Blečić je prijavio kamion za svoje potrebe »hyundai« H-1 iz 2005. godine, vrijednosti 10.000 eura, potom osobno vozilo »volkswagen« EOS 2.0 TDi cabrio iz 2007. vrijednosti 32.000 eura, te skuter gilera runer 50, godište 2007., vrijednosti 1.200 eura. Posjeduje i ušteđevinu u raznim bankama vrijednosti oko 87.000 eura, dok njegova mjesečna primanja iznose oko dvije tisuće eura, a suprugina 1.200 eura. Kako ističe Blečić, ukupno procjena njegove imovine iznosi oko 2.030.200 eura ili 15 milijuna kuna.
  Kandidati za župana također su bez problema dali na uvid svoje podatke, a SDP-ovac Zlatko Komadina je jedini od postojećih dužnosnika prijavio promjenu u svojoj imovinskoj kartici. Naime, Komadina je prodao stan od 68 kvadrata koji je imao u svom vlasništvu u paketu s garažom u istom objektu u Marčeljevoj Dragi, i koji nije bio pod teretom banke, a taj novac planira uložiti u gradnju kuće koju već dugo želi graditi, također u Marčeljevoj Dragi. Ondje posjeduje zemljište veličine 1.052 kvadrata, a sada živi u stanu od 84 kvadrata, u istom kvartu, koji je u vlasništvu supruge, a pod hipotekom je. Obitelj Komadina posjeduje i obiteljsku starinu od sto kvadrata u Novom Vinodolskom te barku pasaru od pet metara iz 1960. godine. Plaća župana Komadine iznosi 16.200 kuna, a svoje ostale pokretnine procjenjuje na 200.000 kuna, te njegova supruga još sto tisuća kuna, dok joj je plaća 4.300 kuna. Komadina posjeduje dionice RIO-a.

  Imovina sa supružnicima

  Nestranački kandidat Franjo Butorac koji pred birače izlazi kao PGS-ov favorit većinu imovine, kaže, ima formalno-pravno prijavljeno na svoju majku. Vlasnik je stana u Ulici Milana Rustanbega od 52 četvorna metra u kojem žive njegova bivša supruga i sin, a on živi u stanu na Vežici u Ulici dr. Zdravka Kučića u dvosobnom stanu s dnevnim boravkom od 74 kvadrata, u vlasništvu majke. I kuća od 180 kvadrata u Novom Vinodolskom je u vlasništvu majke. Na žiroračunu Butorac ima 50-ak tisuća kuna i 15-ak tisuća eura na računima majke, a on je ovlašten raspolagati time. Uz to, Butorac ima oko četiri i pol tisuće knjiga, a satova – kaže – nema!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here