Home Vijesti Aktualni sat o fiskalizaciji, festivalu Republika i mrtvoj sezoni u kolovozu

Aktualni sat o fiskalizaciji, festivalu Republika i mrtvoj sezoni u kolovozu

2142
0
Gradsko vijece 4
foto: rijeka.hr

Na redovitoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke, Dorotea Pešić Bukovac(IDS) gradonačelniku Obersnelu postavila je pitanje o fiskalizaciji na otvorenom prostoru, s obzirom da su joj prodavači na tržnicama u tom smislu poslali dopis.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odgovorio je kako je promjena zakonske regulative po tom pitanju rezultirala obvezom uvođenja fiskalnih blagajni na tržnicama do 1. srpnja ove godine, što se ne odnosi jedino na prodavače koji prodaju svoje proizvode. Gradonačelnik je kazao da se Udruzi hrvatskih gradova Republike Hrvatske još u veljači ove godine obratila Udruga hrvatskih tržnica s inicijativom za podržavanje da se iz fiskalizacije izuzme prodaja na štandovima. Udruga gradova RH to je prihvatila te je Poreznoj upravi i Ministarstvu financija proslijeđen takav zahtjev, no povratna informacija je izostala. Stoga je Obersnel ponovno apelirao na Poreznu upravu i resorno ministarstvo da se iz fiskalizacije izuzmu prodavači na štandovima, zbog nemogućnosti provedbe obveza iz tehničkih razloga.

Teo Božanić (HDZ) gradonačelnika je pitao kada se mogu očekivati konkretni radovi na izgradnji čvora Kozala, čijim će se dovršetkom vrijeme putovanja prema Opatiji upola skratiti. Božanića je zanimalo i je li točno da se KD Kozala neovlašteno širilo, zbog čega je sada nemoguće izgraditi ulaz i izlaz na zaobilaznicu.
Obersnel je odgovorio kako je tim pitanjem prilično zbunjen, kao i činjenicom da su ga protukandidati tijekom izbora napadali upravo tim pitanjem na koji bi najbolji odgovor mogao dati bivši resorni ministar Božidar Kalmeta u čijem je mandatu taj čvor trebao biti izgrađen.
– Nastojeći ubrzati rješavanje tog problema, Grad Rijeka preuzeo je obvezu izrade glavnog projekta, a o Hrvatskim cestama ovisi kada će čvor Kozala biti izgrađen, kazao je Obersnel dodavši da će izgradnja čvora značajno rasteretiti gradske prometnice između istočnog i zapadnog dijela grada.
Konstataciju o neovlaštenom širenju KD Kozala, gradonačelnik Obersnel je negirao, govoreći da se Komunalno društvo Kozala nije širilo mimo GUP-a.

Bojana Kurelića (Akcija mladih) zanimalo je po kojim kriterijima Grad Rijeka podržava novi festival Republiku koji će se početkom srpnja ove godine održati u Rijeci.
Gradonačelnik Obersnel odgovorio je kako je proračunom Grada Rijeke, pa tako i Odjela gradske uprave za kulturu, predviđena stavka „projekti od posebnog interesa za Grad Rijeku“.
– Riječ o projektu koji nadilazi interese ovoga grada, pa i Hrvatske. Festival objedinjuje sve što se naziva kreativnom industrijom. Na njemu sudjeluje veliki broj međunarodnih stručnjaka koji imaju ogromno iskustvo u pokretanju start up inkubatora i razvoja kreativne industrije. Dakle, riječ je o izuzetno vrijednom projektu koji Rijeku može pozicionirati na karti Europe i pomoći u kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, rekao je Obersnel.
Kurelić je dodatno pitao tko stoji iza organizacije Festivala, upitavši zašto je Ri rock festival 50 puta manje vrijedan od Republike s obzirom da je za njega izdvijena svega 10.000 kuna.
– Obersnel mu je odgovorio kako ne zna točno koja pravna osoba stoji iza organizacije Festivala Republika te da je Grad organizator tek formalno. O tome tko tehnički organizira festival Kurelić će odgovor dobiti pisanim putem.

Danko Švorinić (Lista za Rijeku) osvrnuo se na intenzitet događanja u Rijeci tijekom ljetnih mjeseci uz konstataciju kako je u lipnju program vrlo bogat, srpanj pokrivaju Riječke ljetne noći ali se nakon toga ‘dućan zatvara’.
– Mrtva sezona počinje u kolovozu i to u razdoblju kada je u drugim jadranskim gradovima najveća špica, konstatairao je Švorinić uz pitanje jesu li razlog tome kolektivni godišnji odmori u Gradu Rijeci i HNK Ivana pl. Zajca.
Obersnel je poručio kako Grad Rijeka ne može biti organizator svega, niti može odgovarati za sve što se u gradu događa ili ne događa. Švoriniću je poručio da je u nabrajanju kulturnih događanja u Rijeci tijekom ljetnih mjeseci zaboravio na Ljeto na Gradini, Harteru i Festival Republika. Naglasio je da Grad Rijeka nema kolektivni godišnji odmor, a HNK-u ne preostaje ništa drugo, s obzirom da kazališna sezona počinje već u rujnu. Obersnel je pozvao sve one koji imaju ideje kako obogatiti turističku i kulturnu ponudu grada, da se s takvim idejama jave gradskoj upravi.
– Dosadašnja praksa međutim pokazala je da građani u kolovozu pokazuju izuzetno malo zanimanje za bilo kakve događaje, istaknuo je.
Švorinić se u replici nije složio da grad ne može biti inicijator dodatnih programa navevši kao primjer upravo Riječke ljetne noći uz konstataciju da Rijeka nikad neće moći postati turistički grad ali se može iskoristiti povećana frekvencija ljudi na Jadranu u tom dijelu godine umjesto što grad tada postaje polumrtav.(rijeka.hr/rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here