Home Vijesti Eko-stožer: “Marišćinom se pogoduje cementnom lobiju”

Eko-stožer: “Marišćinom se pogoduje cementnom lobiju”

1669
1

mariscina3Istina koja stoji iza medijskog prepucavanja tvrtke Ekoplus, Županije i Grada je da se cijeli sustav gospodarenja otpadom želi podrediti hrvatskom cementnom lobiju, poručuje Krizni eko-stožer Marišćina.

Skupa tehnološka obrada u pogonu za mehaničko-biološku obradu u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina rezultirat će proizvodnjom goriva iz otpada te se očekivalo da će se na tako proizvedenom gorivu i zaraditi. No prema saznanjima do kojih smo došli istražujući dokumentaciju ŽCGO-a, tvrtka Ekoplus, koja upravlja projektom Marišćina, i stanovnici Primorsko-goranske županije plaćat će spaljivanje toga goriva u cementarama, kaže Josip Begonja iz Kriznog eko-stožera Marišćina. Radi se o zastarjelim tehnologijama koje se ne primjenjuju više nigdje u svijetu.

Tržišna cijena za spaljivanje goriva trenutačno je između 30 i 60 eura po toni, pa se predviđa da će se za godišnje spaljenih 35 tisuća tona goriva plaćati gotovo dva milijuna eura. Pretpostavlja se da će se zbog blizine gorivo iz otpada spaljivati u cementari korporacije Holcim u Koromačnom u Istri. Za pogodovanje cementnom lobiju i za predugu realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Krizni eko-stožer optužuje tvrtku Ekoplus i njezine većinske vlasnike – Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku te njihove čelnike Zlatka Komadinu i Vojka Obersnela.

Ističu da je nevjerojatno da mjerodavnim institucijama od lokalne do državne razine uopće ne smeta niti ih zabrinjava činjenica da će se u Županijski centar za gospodarenje otpadom uložiti 88 milijuna eura, te još desetak milijuna za pristupnu cestu i pretovarne stanice, a nakon toga plaćat će se spaljivanje goriva iz otpada uz proizvodnju dodatne emisije štetnih plinova pod izgovorom ekološkog gospodarenja otpadom.(radio rijeka)

1 COMMENT

  1. Isti je slučaj s Istarskim ŽCZGO Kaštjun kojega su silovali kako po tehnologiji tako i po potpuno pogrešnoj lokaciji IDS-ovi čelnici , a koštati će cca 45 milijuna eura. I IDS-ovi glavonje su računali da će zaraditi od spaljivanja RDF otpada u Koromačnu , ali sada Holcim s pravom ucjenjuje i Pulu i Rijeku da mu plate za spaljivanje , a naravno trošak će snositi svo stanovništvo i svi oni koji su predlagali drugačiji pristup zbrinjavanju otpada i drugu lokaciju.Holcim osim toga sada nema potrebnu opremu-filtere za spaljivanje većeg udjela RDF otpada pa će se , ako proradi na spaljivanju bez iste biti trovanja okoline raznim opasnim spojevima . U Puli su neki stručnjaci zato više skloni da se takav gorivi otpad odvozi u Trst gdje barem postoji prava spalionica koja nam neće zagađivati okoliš , a moglo bi se i nešto bolje proći financijski.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here