Vijesti

AM-ŽZ traže konkretne zaključke u vezi Marišćine

AM-ŽZ traže konkretne zaključke u vezi Marišćine

Bojan Kurelić na početku današnje tiskovne konferencije Akcije mladih i Živog zida istaknuo je da su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i KD Čistoća d.o.o. Rijeka osnovali su još 2001. godine Ekoplus d.o.o., trgovačko društvo za gospodarenje otpadom, temeljem odluke županijske skupštine iz lipnja 1999. godine. Osnovni zadatak ovog trgovačkog društva je koncipiranje, priprema i izgradnja te upravljanjem novim integralnim sustavom gospodarenja otpadom na području cijele Primorsko-goranske županije. 17 godina kasnije građani ove županije i dalje nemaju funkcionalan sustav gospodarenja otpadom a tvrtka Ekoplus d.o.o. i dalje upravlja cijelim projektom na štetan i netransparentan način.
– O radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i tvrtke Ekoplus d.o.o. postoje mnogobrojna otvorena pitanja na koja javnost ima pravo znati odgovore. Stanje s okolišnom dozvolom, stanje s nedostacima uočenim nakon izvršenog tehničkog pregleda, kapacitet MBO postrojenja, neugodni mirisi, uspostava sustava prijevoza otpada, preuzimanje i plasman SRF…Osim otvorenih pitanja postoje i značajni prekršaji tvrtke Ekoplus d.o.o. zadužene za upravljanje objektom kao što su postupanje s otpadom, ispuštanje kontaminirane vode u podzemlje, potpisivanje za tvrtku štetnih ugovora…Zbog mnogobrojnih problema u funkcioniranju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i propusta u radu tvrtke Ekoplus d.o.o. u vlasništvu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Općine Viškovo, osnovane da bi upravljala Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina kao vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije sazvali smo sjednicu s temom rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i tvrtke Ekoplus d.o.o.

Županijski vijećnik ŽZ PGŽ Edmond Tić istaknuo je da se u javnosti plasiraju hvalospjevi o Marišćini, kao izuzetno zaokruženom, potpunom i hvalevrijednom projektu, kojega se uzima za primjer u RH, županijski vijećnici Živog Zida moraju ukazati na notorne činjenice koje rezultiraju dijametralno suprotnim zaključcima.

– Podaci nam govore da je u 2018. godini prikupljeno i dovezeno na ŽCGO Marišćina 80.000 tona miješanog komunalnog otpada od čega je napravljeno SVEGA 4.000 tona goriva iz otpada što prevedeno znači da MBO tehnologija na Marišćini uspijeva iskoristiti minimalni dio iskoristivog otpada. Dakle većina otpada se kao i desetljećima prije na Viševcu zakopava s tim da se na Viševcu to radilo u prirodne jame – rupe, a na Marišćini se to vrši u kazete koje bi se trebale koristiti narednih desetak godina, a one su gotovo već sad pune. To sigurno nije GOSPODARENJE otpadom jer otpad kad je razvrstan je korisna sirovina, a ovako je opet samo smeće koje se i dalje zakopava i tako štetno djeluje na ljude i okoliš, ne samo „BOŽANSTVENIM MIOMIRISOM“ nego i šire s obzirom na to da se radi o vodozaštitnoj zoni i nedalekom izvoru pitke vode.

Županijska vijećnica ŽZ Jadranka Horvat rekla je:
– Za sada ću istaknuti cestu do ŽCGO Marišćina jer kao što već znate ona je uvjet rada Marišćine, naime još uvijek traju imovinsko-pravni sporovi s 8 vlasnika čestica! Također cesta iz ŽUCa prelazi u HC, a cesta je više puta imala zahvate naknadne intervencije u prostoru te se više puta mijenjao plan, naknadni kružni tokovi, raskrižja, odvojci i sl. Naravno fali signalizacija, hidro-sistem, itd… dakle idu ponovne izmjene plana, a time i nova građevinska dozvola, pa se nakon toga raspisuje natječaj, a to ne znači još početak radova. Hidroelektra prestaje biti izvođač, postavlja se pitanje i konačnog izvršitelja jer nitko neće olako dati garanciju na npr. dva sloja asfalta ako on radi samo završni sloj.

Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih istaknuo je kako je materijal koji je za ovu tematsku skupštinu PGŽ pripremila tvrtka Ekoplus d.o.o. i županijske službe na niti jedan način ne može pomoći u rješavanju problema koji na Marišćini postoje i na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije tražit ćemo donošenje konkretnih zaključaka.

U cilju trajnog zaustavljanja negativnih posljedica na građane poput lebdećih čestica i neugodnog mirisa predlažemo prvu točku zaključka:

1. Zadužuje se tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od 3 mjeseca zaustavi negativni utjecaja rada ŽCGO Marišćina na kvalitetu života i zdravlje građana na području Općine Viškovo.

Kršenje zakonske regulative, kao i neke navedene dubioze upućuju na nesposobnost rukovodstva Ekoplusa, ali i nedjelotvornost tijela Društva što prijeti dalekosežnim posljedicama. Pozitivno financijsko poslovanje Ekoplusa vrlo je upitno, a dosadašnje treba učiniti transparentnim. Revizija bi omogućila preispitivanje i ocjenu rada rukovodstva Ekoplusa od strane tijela Društva. Zbog toga kao drugo točku zaključka predlažemo:

2. Zadužuju se Župan Primorsko-goranske županije kao predsjednik Skupštine Ekoplusa d.o.o. za pokretanje nezavisne-vanjske revizije poslovanja trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. od njegovog osnutka do današnjeg dana

S obzirom na to da ŽCGO Marišćina niti nakon prve godine rada ne može uspostaviti punu funkciju rada, treća točka zaključka je:

3. Zadužuje se tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku otkloni sve konstrukcijske i operativne nedostatke te propuste izvođača i same tvrtke koja upravlja ŽCGO Marišćina kako bi sustav mogao funkcionirati u skladu s predviđenim projektom.

Projekt ŽCGO Marišćina nije prilagođen važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske koji predviđaju odvojeno prikupljanje bio otpada te zbog toga predlažemo:

4. Zadužuje se tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od 3 mjeseca, tijelima društva dostavi prijedloge na koji način će se projekt ŽCGO Marišćina u svom daljnjem radu u potpunosti i trajno prilagoditi važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske koji predviđaju odvojeno prikupljanje bio otpada.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

PGS se pridružio Amsterdamskoj koaliciji

spJanuary 17, 2019

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

spJanuary 17, 2019

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

spJanuary 17, 2019

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.