Home Vijesti Američki časnik: Putin želi izazvati topljenje reaktora i reći da su ga...

Američki časnik: Putin želi izazvati topljenje reaktora i reći da su ga nacisti uništili!

262
0

Nuklearna elektrana Zaporižja u četvrtak je ostala potpuno odsječena od električne mreže, što se dogodilo prvi put otkad je puštena u pogon prije više od 35 godina, javila je ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom, kriveći za to “postupke (ruskih) osvajača”.

Energoatom je objasnio da je elektrana isključena iz mreže nakon što je dalekovod oštećen zbog požara u jamama s pepelom obližnje istoimene termoelektrane na ugljen, koji je izazvan granatiranjem. Ostala tri dalekovoda su “ranije oštećena u terorističkim napadima” ruskih snaga, dodali su.

Zbog najnovijeg oštećenja bili su, kažu, prisiljeni isključiti iz mreže i posljednja dva reaktora koja su bila aktivna (od ukupno šest), napominjući da rade na popravku te da su sigurnosni sustavi koji opskrbljuju nuklearku strujom iz termoelektrane nastavili raditi.

Ukrajinski obavještajci ranije su optužili ruske snage da minobacačima gađaju jame s pepelom nuklearne elektrane kako bi “podigle oblake radioaktivne prašine” i za to okrivili Ukrajince.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin izjavio je da Rusija u jednom dijelu elektrane ima “14 jedinica teške vojne opreme”, a u drugom šest vozila. Iz Energoatoma su ranije također upozorili da je nakon granatiranja elektrane u proteklih nekoliko tjedana oštećeno skladište gdje se čuva potrošeno nuklearno gorivo te detektori za praćenje radijacije.

Kotin je usto u srijedu u razgovoru za Guardian ustvrdio da su ruski inženjeri izradili detaljni plan za isključivanje NE Zaporižja iz ukrajinske elektroenergetske mreže i priključenje u rusku.

“Predstavili su (plan) radnicima tvornice, a (radnici) tvornice su ga predstavili nama. Preduvjet za ovaj plan bilo je teško oštećenje svih vodova koji povezuju nuklearnu elektranu Zaporižja s ukrajinskim sustavom,” rekao je Guardianu: “Upravo su to počeli raditi, započeli su sva granatiranja samo da unište ove linije.”

Takav proces je izuzetno rizičan, upozorava Kotin, jer bi elektrana između isključenja i uključenja u novu mrežu ovisila o spomenutim dizelskim generatorima za hlađenje, a reaktori bi se bez hlađenja počeli pregrijavati već nakon 90 minuta.

Dan Rice: Putin želi izazvati topljenje reaktora i reći da su ga nacisti uništili

“Ako ne uspijete osigurati hlađenje… sat i pol, tada ćete već imati topljenje”, naglasio je i dodao da opasnost predstavljaju i ruska vojna vozila parkirana neposredno uz dva reaktora, zbog čega je blokiran pristup vatrogascima u slučaju požara. Usto je optužio ruske okupatore da teroriziraju ukrajinske radnike, da su zatvorili njih više od 200, jednog pretukli na smrt, a drugog tako da se oporavljao tri mjeseca.

“On je sad već očiti terorist koji drži najveću nuklearku u Europi kao taoca. I puca na nju, uvjeren sam da su ukrajinski izvještaji točni”, rekao je Rice za ruskog predsjednika Vladimira Putina: “Ukrajina ne puca na vlastitu nuklearku u svojoj zemlji. Rusija to radi i to je ono što zovemo napadom pod lažnom zastavom.”

“Brine nas da bi (Putin) umjesto bacanja nuklearne bombe mogao naprosto uzrokovati topljenje (jezgre reaktora). Mogao bi je sabotirati i reći da su je ukrajinski nacisti uništili”, smatra Rice.

“Uzrokovao bi katastrofu poput one u Fukušimi i onda to iskoristio kao izliku da povuče svoje snage iz Ukrajine, jer su izložene radijaciji. On gubi u Ukrajini, treba mu dostojanstveni uzmak, a takav napad pod lažnom zastavom bi mu mogao dati izliku”, objašnjava Rice mogući motiv za takvu sabotažu.

U ovom kontekstu nije irelevantna ni procjena širenja radioaktivnih čestica u slučaju nuklearne katastrofe u elektrani Zaporižja, prema trenutnim vremenskim prilikama, koju su prošlog tjedna objavili znanstvenici s Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta.

Prema njihovoj simulaciji, radioaktivni materijal mogao bi dospjeti sjeverno čak do Baltičkog mora te putem doseći Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Bjelorusiju. Na zapadu bi došao do Moldavije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke. Na istoku bi zahvatio Donbas, koji je većim dijelom pod ruskom okupacijom – ali ne i samu Rusiju.

S tim se praktički slaže i zapovjednik ruskih snaga za radioaktivnu, kemijsku i biološku obranu Igor Kirilov, koji je priopćio da bi u slučaju nesreće radioaktivni materijal prekrio Poljsku, Njemačku i Slovačku. O širenju radijacije u Rusiju, što neki navode kao glavni razlog zašto ruske snage ne bi nikad riskirale katastrofu u ovoj nuklearki, nije rekao ni riječi.

Ipak, stručnjaci se uglavnom slažu da bi katastrofa u Zaporižji bila u rangu one u Fukušimi 2011., a ne one u Černobilu 1986., kad je reaktor doslovno eksplodirao. Takav scenarij je teško zamisliv u ovom slučaju.

U međuvremenu, postoje naznake da bi međunarodni inspektori iz IAEA-e mogli konačno dobiti dozvolu da obiđu i pregledaju elektranu, što direktor ove agencije Rafel Grossi i šef UN-a Guterres odavno traže. I Zelenskij je jučer, u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a preko videoveze, pozvao IAEA-u da preuzme stalnu kontrolu nad situacijom u NE Zaporižja što prije, a ruske snage da se povuku iz nje.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je za Reuters da je u planu posjet UN-ova nuklearnog nadzornika elektrani u “nadolazećim danima – definitivno najkasnije do početka rujna”. No što se ukrajinskog prijedloga za demilitarizaciju nuklearke tiče, Rusi za to i dalje ne žele ni čuti.

Previous articlePijana policajka u Engleskoj urinirala u svlačionici dućana, nije dobila otkaz
Next articleDinamo odbio ponudu za Luku Ivanušeca, kupuje reprezentativca Norveške!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here