Home Vijesti Američki par 4 godine želi posvojiti dječaka iz Konga. Sud presudio u...

Američki par 4 godine želi posvojiti dječaka iz Konga. Sud presudio u njihovu korist

112
0

Prvi put otkad je izbila afera s Hrvatima u Zambiji službeno se oglasio netko iz DR Konga, i to prije dva dana. Gauthier Luyela, ravnatelj za zaštitu djece u kongoanskom ministarstvu za obitelj i djecu, rekao je novinarima AFP-a da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Konga još od 2017. godine.

Tada je, tvrdi Luyela, donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Naveo je da, sve dok se ne osnuje nova državna agencija koja će nadzirati posvojenja iz inozemstva u skladu sa zakonom, nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća.

“Vrijedi za sve jednako, ne odlučuje se od slučaja do slučaja. Ne znam kako su uspjeli dobiti odluke”, rekao je Luyela, misleći na uhićene Hrvate.

Podsjetimo, u novom postupku, koji je pokrenut nakon što je prethodno suđenje obustavljeno, postoji i važna novost. Sada je uz optužnicu protiv četiri hrvatska para podignuta optužnica i protiv službenice za imigracije u zračnoj luci Ndola. I Hrvati i imigracijska službenica optuženi su za kazneno djelo trgovine djecom u pokušaju sukladno čl. 3A st. 1. i čl. 12. zambijskog zakona protiv trgovine ljudima.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Hrvatska je upoznata s informacijom da se djeca iz DR Konga ne mogu legalno posvajati od 2017., ali je pitanje jesu li se bez obzira na to u Kongu donosile neke administrativne i sudske odluke o procesu posvajanja, rekao je jučer premijer Andrej Plenković na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu.

No dužnosnika Luyelu demantiraju razni izvještaji i podaci. Brojni su primjeri posvajanja iz Konga temeljem provjerenih sudskih odluka i nakon 2016., kada je spomenuti zakon donesen.

Tako je u Sjedinjenim Američkim Državama sada aktualan slučaj dječaka Lukea koji je kao beba ostavljen i od tada je u sirotištu u Kinshasi, glavnom gradu DR Konga. Jill i Adam Trower, bračni par iz Missourija, na kongoanskom je sudu dobio dozvolu za njegovo posvajanje 2019., tri godine nakon donošenja spomenutog zakona, piše STL Today.

Troweri su dobili i dozvolu američke administracije, iako na stranici tamošnje vlade sada stoji upozorenje kako SAD zabranjuje posvajanja iz Konga.

Tako im je krajem 2018. američko ministarstvo domovinske sigurnosti potvrdilo da smiju posvojiti do dvoje djece. No nakon toga je država odbila izdati vizu za dječaka, uz objašnjenje kako nije dokazano da je siroče, pozvavši se pritom i na kongoansku zakonsku zabranu međunarodnog posvajanja.

Troweri su 2020. tužili državu, rekavši da je američka administracija u brojnim slučajevima od 2017. i dalje izdavala vize za djecu iz Konga. No treba naglasiti da su američke institucije, za razliku od hrvatskih, striktno provjeravale svaki pojedinačni slučaj.

Američki mediji nedavno su objavili kako je okružni sudac John Ross iz Missourija presudio da je navedeno posvojenje odobreno na kongoanskom sudu valjano. Supružnicima Trower slijedi novi nastavak borbe za Lukea, ali je odluka okružnog suda vrlo važna i samo još jedan od dokaza da nadležne kongoanske institucije i dalje dopuštaju međunarodna posvajanja.(Index.hr)

Previous articleVIDEO: Nokautirao Stošića pa beogradskoj publici pokazivao srednji prst
Next articleLjubavnik potpuno gol pobjegao kroz prozor, ovo se ne viđa svaki dan!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here