Home Vijesti ANKETA: Treba li Rijeku, Kvarner i Istru odvojiti od Hrvatske?

ANKETA: Treba li Rijeku, Kvarner i Istru odvojiti od Hrvatske?

18896
12
Piše: Danko Švorinić

Brojke su neumoljive, Hrvatska se od zemlje koja je (p)ostala ovoljetni europski turistički hit, iz dana u dan u dan pretvara u sve veće žarište korone. S obzirom da se u našoj zemlji minimalno testira, pa smo uvijek korak iza bolesti, prvi indikatori stanja došli su iz zemalja u koje su se turisti počeli vraćati zaraženi. Kako smo se mi u Hrvatskoj ograničenjima štitili od ulazaka turista iz Srbije i Bosne, tako su sada druge zemlje počele ograničavati ulazak iz Hrvatske. Nastavi li se narednih dana broj službeno registriranih zaraženih osoba mjeriti u stotinama, možemo očekivati očekivati odlazak preostalih turista i kolaps jedva skrpane turističke sezone.

Dva najveća žarišta u ovom trenutku su Zagreb i Dalmacija, a dvije županije u kojima je najveći broj turista (PGŽ i Istra) imaju najbolju epidemiološku situaciju. Iz svega je jasno da nam koronu nisu uvezli turisti nego smo sami odgovorni za razbuktavanje epidemije neodgovornim ponašanjem i nepridržavanjem mjera u dijelovima države. Tu je i velika odgovornost nacionalnog stožera koji je selektivno dopuštao politički podobna velika okupljanja na jugu zemlje, a neselektivno ograničava rad i onima koji stvaraju problem i oni koji su se cijelo vrijeme ponašali disciplinirano i odgovorno.

Ostatak sezone za Dalmaciju je vjerojatno izgubljen ali mogu li se spasiti barem Kvarner i Istra? Vjerojatno mogu ali jedino pod uvjetom hitnog privremenog odvajanja od Hrvatske kako bi se iskoristila bitno povoljnija epidemiološka situacija i kapitaliziralo odgovornije ponašanje lokalnih kriznih stožera, stanovništva ali i cjelokupne turističke industrije. Na potezu su lokalni krizni stožeri i lokalne vlasti koji moraju izvršiti pritisak na nacionalni stožer kako bi se Kvarner i Istra barem do kraja turističke sezone tretirali drukčije od ostatka zemlje i provele mjere kojima bi ovaj dio Hrvatske zadržao status covid free zone. Vrijeme nam ističe!

Treba li Rijeku, Kvarner i Istru odvojiti od Hrvatske do kraja turističke sezone?

12 COMMENTS

 1. Bravo titovi dotepenci , sada vam odgovara odvojiti Istru od Hrvatske , kada je to kako vi lažno kažete Pavelić napravio ( iako jasno i malom djetetu tko je ) onda vam je to strašno i izdajnički hh e budaletne tifusarske . ZDPSo/

 2. Ljudi manite se ćorava posla
  A ti kojima je cilj odvajanja neka idu tamo od kuda su došli.
  Ne trujte mladež sa ovim jer ovo odvajanje nema veze sa koronom nego su tu dublji interesi pojedinaco(koji čekaju priliku)

 3. Odmah i vječno! Odjebite od nas!!!Odjebite hercegovci,dalmatinci,slavonci i zagorci!!inabijem i vašu dijasporu!!!

 4. Da mi je znati koji idiot je radio ovakvu grafiku?!
  Pa ovo psihološki izgleda skroz obrnuto, kao da su PGŽ i Istra u crvenom, a ostatak Hrvatske u zelenom, a u biti je obrnuto. Nekima bi trebalo zabraniti da se javno izražavaju jer često naprave kontraefekt…

 5. Naravno da treba jer ionako nemamo puno koristi od te drzave a opet imamo veliku prednost kao turistička destinacija i imamo svoje resurse.
  Ni po cemu ne pripadamo Hrvatskoj, pogotovo po mentalitetu, a i Hrvatska se odnosi prema nama kao da nismo dio Hrvatske!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here