Home Vijesti Antiratni aktivisti organizirali nekoliko gerilskih akcija u ruskim gradovima

Antiratni aktivisti organizirali nekoliko gerilskih akcija u ruskim gradovima

126
0

Rusi koji se protive invaziji na Ukrajinu organizirali su u ponedjeljak niz protesta dok je ostatak zemlje obilježio Dan pobjede, godišnjicu pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

Neki od anonimnih prosvjeda uključivali su antiratne poruke na početnoj stranici prokremljovske internetske stranice Lenta.ru, grafite u gradu Volgogradu na jugu Rusije i hakere koji su ciljali na ruske televizijske priloge.

Dan pobjede jedan je od najpopularnijih praznika u Rusiji i tradicionalno se obilježava vojnim paradama u gradovima diljem zemlje. Posljednjih godina Kremlj je promovirao proslave kao način prikupljanja potpore Oružanim snagama i njegovanja domoljublja.

Serija antiratnih članaka pojavila se u ponedjeljak ujutro na prokremljovskoj web stranici Lenta.ru, uključujući i jedan s naslovom “Vladimir Putin je postao patetični diktator i paranoik”.

Dva člana osoblja, Jegor Poljakov i Aleksandar Mirošnikov, kasnije su izjavili da su odgovorni za štos i da su dobili otkaz zbog svojih poteza.

Suzbijanje od strane ruskih vlasti bilo kakvog izražavanja protivljenja ratu u Ukrajini znači da su aktivisti bili prisiljeni pronaći sve inventivnije načine izražavanja neslaganja.

Nekoliko sati prije nego što je promijenjena početna stranica Lenta.ru, korisnici satelitske televizije primijetili su da su titlovi najave za 9. svibnja promijenjeni u “krv tisuća Ukrajinaca i stotine njihove ubijene djece na vašim je rukama”.

Antiratni grafiti pojavili su se preko noći u gradu Volgogradu na jugu zemlje koji je – pod imenom Staljingrad iz sovjetskog doba – vidio neke od najkrvavijih borbi u Drugom svjetskom ratu.

Ulična umjetnička djela prikazuje desetke lijesova, a slogan “Cink je naš!” – jasna analogija na metal koji se tradicionalno koristi za proizvodnju lijesova za umrlo vojno osoblje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uspostavio je izravnu vezu između žrtvovanja sovjetskih vojnika u Drugom svjetskom ratu i ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini u ponedjeljak kada se obratio vojnicima koji su sudjelovali u vojnoj paradi na Crvenom trgu u središtu Moskve.

Nekoliko prosvjednika uhićeno je na takozvanim marševima Besmrtnog puka, koji se održavaju u ruskim gradovima na Dan pobjede u znak sjećanja na 27 milijuna sovjetskih građana koji su poginuli u ratu.

Muškarac je priveden u Sankt Peterburgu jer je nosio plakat s fotografijom preživjelog holokausta ubijenog tijekom ruske invazije na Ukrajinu, prenosi medij Fontanka.ru.

U sibirskom gradu Novosibirsku, mještanin Vladimir Saltevsky priveden je jer je nosio transparent na maršu Besmrtnog puka na kojem je pisalo “Sramimo se vas, unuci. Borili smo se za mir, ali vi ste izabrali rat.”

Previous articleMilanović otkazao dolazak u Rijeku na susret s Pahorom!
Next articleObjavljeno istraživanje: Hrvatska najnormalnija država europskog kontinenta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here