Home Vijesti Objavljeno istraživanje: Hrvatska najnormalnija država europskog kontinenta

Objavljeno istraživanje: Hrvatska najnormalnija država europskog kontinenta

359
0

Na društvenoj mreži Reddit veliku je raspravu pokrenuo grafikon koji prikazuje europske zemlje po razini “normalnosti”. Na iznenađenje mnogih, Hrvatska je na 2. mjestu (Cipar je najnormalnija država Europe, Poljska je treća).

U obrazloženju kriterija istraživanja navodi se sljedeće:

“Svaka se zemlja razlikuje jedna od druge, ali neke su zemlje drugačije od drugih. Pokušao sam točno izmjeriti koja je država najsličnija ostalim europskim zemljama. To sam učinio rangirajući sve zemlje u Europi, prema njihovim pokazateljima koji mjere način života. Pokazatelji koje sam odabrao su dohodak po glavi stanovnika, društvena nejednakost i razina demokracije.

Uzeo sam prosječnu ocjenu ovih pokazatelja za sve zemlje i izračunao apsolutnu udaljenost svake zemlje od tih prosječnih vrijednosti (bez obzira je li pozitivna ili negativna). Sve sam pokazatelje jednako ponderirao, podijelivši udaljenosti zemalja sa standardnom devijacijom svakog pokazatelja. To je ono što statističari nazivaju z-rezultatima, odnosno nazivom za standardizirane varijable. Zatim sam zbrojio z-score svake zemlje na svakoj varijabli, da dobijem konačan rang svih zemalja u Europi, prema tome koliko su slične europskoj sredini.

Cipar, Hrvatska i Poljska su najnormalnije europske zemlje. Oni su najbliže prosječnim europskim razinama dohotka po glavi stanovnika, društvene nejednakosti i demokratske kvalitete. Azerbajdžan, Turska i Luksemburg su najneobičnije europske zemlje, ali iz sasvim drugih razloga. Azerbajdžan i Turska su mnogo siromašniji i manje demokratski od ostatka Europe. Luksemburg, s druge strane, ima iznimno visoke i nejednako raspoređene razine dohotka.”

IZVORI

Ocjena demokracije temelji se na Indeksu liberalne demokracije iz “Instituta Variety of Democracy”:

https://www.v-dem.net/data_analysis/VariableGraph/

Rezultat jednakosti je (obrnuti) Ginijev indeks nakon oporezivanja iz “Naš svijet u podacima”:

https://ourworldindata.org/income-inequality

Rezultat dohotka po stanovniku je BDP po glavi stanovnika iz “Svjetske banke”:

https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?view=chart

Previous articleAntiratni aktivisti organizirali nekoliko gerilskih akcija u ruskim gradovima
Next articleOrban o Hrvatskoj: Uzeli su nam more

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here