Home Mozaik Apsurdi koje izmišljamo kako bismo opravdali svoje kupovine

Apsurdi koje izmišljamo kako bismo opravdali svoje kupovine

213
0

Ispod 5 eura je besplatno, a povrat novca je profit: na internetu se to zove „girl math“ (“djevojačka matematika”) i govori nešto o našem pristupu potrošnji

U posljednje vrijeme na TikToku je vrlo lako naići na videozapise žena koje svojim dečkima, očevima, prijateljima ili jednostavno svojoj publici objašnjavaju svoje razmišljanje kada žele kupiti nešto nepotrebno, a da pritom nemaju prevelik osjećaj krivnje. Vjerojatno na taj način žele uvjeriti i same sebe. Većina toga zvuči bizarno i nema nikakvu logičnu podlogu: primjerice, ima onih koje tvrde da kada nešto plaćaju gotovinom, zapravo ne troše novac jer im je taj iznos već skinut s računa u trenutku podizanja. Ili ima onih koje kažu da sve što košta manje od 5 eura možemo smatrati besplatnim ili da novac dobiven nakon povrata možemo smatrati profitom.

Kako to često biva na internetu, ova kategorija sadržaja ubrzo je dobila naziv: “girl math”, odnosno matematika za djevojke. Na isti način su nastali hashtagovi “girl dinner”, “hot girl walk” itd. koji definiraju niz smiješnih navika koje posebno – ali ne samo – mlade žene izražavaju s ponosom i/ili samoironijom. Razlog zbog kojeg ti videi kruže je taj što su se, iako puni apsurda, u njima pronašli mnogi ljudi. To je trend koji je rođen uglavnom kako bi nasmijao ljude i poticao na dijeljenje, ali koji također pomalo govori o našem pristupu potrošnji i starim rodnim stereotipima.

Među najgledanijim videima “matematike za djevojčice” (vizualiziran do 12 milijuna puta) je serija u kojoj američka tinejdžerica Marley Brown svoju logiku objašnjava svom ocu koji radi s financijama, a on stidljivo pokušava pobiti njene argumente. «Ako platim karte za dvije osobe i te dvije osobe mi nadoknade novac, taj novac koji mi daju je zarađen jer kao da sam ga već potrošila», ili «ako postoji popust na nešto što mi se sviđa ili je popust u trgovini u kojoj često kupujem, a ja ga ne iskoristim, gubim novac”, ili čak “ako kupim kartu za neki događaj u budućnosti, kada dođe taj trenutak, karte su besplatne”. U jednom trenutku Brown pita svog oca zabavlja li se. “Ne, zabrinut sam”, odgovara on.

Djevojačka matematika shvaćena na ovaj način rođena je u novozelandskom jutarnjem radijskom programu u kojem je tijekom ljeta uvedena rubrika koja je od slušatelja tražila da se jave kako bi ispričali svoje lude troškove, a od voditelja da  ih opravda namjerno smišljenim i besmislenim rezoniranjem.  Namjera programa bila je pružiti komičnu zabavu, a ne govoriti o ekonomiji ili matematici. Emisija uvijek počinje pjesmom u kojoj se nekoliko puta ponavlja “girl math”, a koja se opet naširoko koristi na TikToku.

Nisu sve djevojačke matematičke krilatice potpuno besmislene: na primjer, obrazloženje koje se često koristi u videima nije izračunavanje cijene nečega na temelju njegove apsolutne cijene, već na temelju toga koliko puta će se ono upotrebljavati . Primjerice, djevojačka matematika kaže da par cipela ne košta 200 eura nego jedan euro za svaki dan kada ih nosite (ako ih nosite barem 200 puta). Izračunavanje troška na temelju toga koliko će proizvod trajati, pa možda i trošenje više za nešto kvalitetnije, svakako bi imalo smisla, osim što se u djevojačkim matematičkim videima to često primjenjuje na suvišnu i luksuznu robu kao što su torbe od tisuće eura .

Općenito, razmišljanje koje stoji iza ženske matematike odaje pristup novcu koji neki smatraju da je u skladu s konzumerističkom i kapitalističkom kulturom koja se ukorijenila u posljednjim desetljećima, a koja se potencira utjecajem društvenih mreža i širenjem internetske kupovine. Djevojački matematički videozapisi polaze od pretpostavke da je svaka kupnja opravdana impulsom trenutka, a ne dugoročnim planiranjem. Također uzima se zdravo za gotovo da su svi dovoljno bogati te da nikakva neočekivana kupnja nikada nije problem. Ukratko, početna premisa djevojačke matematike je da je svaka kupnja moguća i da jedina prepreka trošenju nije novac, već osjećaj krivnje.

Previous articleNina ispala iz Potjere zbog pitanja o pjesmi Leta 3
Next articlePopularni psihijatar napao sadašnju generaciju roditelja: odbacili su svoju ulogu, ponašaju se kao prijatelji

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here