Home Biznis Autocesta Križišće Žuta Lokva – zadnja rupa na svirali

Autocesta Križišće Žuta Lokva – zadnja rupa na svirali

535
2

zutalokvaDa je Jadransko-Jonska autocesta jedan od prioriteta europskog povezivanja potvrdili su i predsjednici vlada Hrvatske, Crne Gore, BiH i Albanije u Cavtatu. Ono što posebno upada u oči je da je za Hrvatsku u okviru ovog paneuropskog pravca od osobite važnosti izgradnja Pelješkog mosta. Dakle Pelješki most je i dalje prioritet svih prioriteta, kada su u pitanju budući cestovni pravci u Hrvatskoj.
Iako je dionica neizgrađene autoceste od Križišća do Žute Lokve dio Jadransko Jonske autoceste, nju nitko i ne spominje pa tako opet dolazimo do zanemarivanja i omalovažavanja šireg riječkog cestovnog prometnog pravca. Naime, dobro je poznata činjenica da je prometno opterećenje Jadranske magistrale od Šmrike do Senja tijekom godine (a posebno ljeti) puno veće, nego što je to na dionici Jadranske magistrale od Ploča prema Dubrovniku. To logično govori o većoj potrebi gradnje autoceste Križišće-Žuta Lokva od famoznog i neisplativog Pelješkog mosta čije bi financiranje navodno većim dijelom na sebe preuzela Europska unija.
Nažalost od hrvatske vlade nismo čuli niti jednu riječ u vezi izgradnje dionice Križišće-Žuta lokva, a što je još žalosnije, niti jednu riječ u vezi izgradnje ove dionice ne čuje se niti od strane čelnika Primorsko Goranske županije, iako je Zlatko Komadina svojedobno bio veliki „borac“ za izgradnju ove ceste.
Sve to pokazuje da Rijeka i Kvarner nemaju nikoga u vladi Hrvatske koji bi ukazao na prioritet izgradnje ove dionice autoceste u odnosu na Pelješki most. Ni u Saboru u kojem sjede saborski zastupnici iz Rijeke i sa Kvarnera nije se čula niti jedna riječ u vezi ovog prometnog pravca i njegovog rješavanja.
Poznato je da je Kukuriku Vlada Zorana Milanovića obećavala „kule i gradove“ kada je u pitanju riječki prometni pravac, a da se dobilo gotovo ništa. Od nove željeznice prema Rijeci neće biti ništa, a stara se tek tu i tamo modernizira puževim koracima. Luka i riječki pomorski pravac nisu doživjeli obećanu renesansu, već stagnaciju i postepeno smanjenje prometa. Cestovni pravci prema Rijeci ostali su nedovršeni, kako auto cesta Žuta Lokva-Križišće tako i cesta D-403.
Šutnja Riječana u tijelima izvršne državne vlasti, Saboru kao i šutnja Županije govore da riječki cestovni prometni pravac i dalje ostaje u drugom planu. (predrag miletić)

Previous articleUkraden moped Aprilia
Next articleBenko u španjolskom drugoligašu?

2 COMMENTS

  1. Dragi moj Miletiću ovaj Ti je komentar jeftina politička propaganda. Hrvatska nema novaca, niti će ih imati za projekte da bi se gradile ovakve ceste za mjesec dana turizma. Ovdje, po ovom pitanju Vlada ima pravo da ne uzima kredite i dodatno SVE građane Hrv. siromaši.

  2. Malo bi analizirao sve ovo iz šireg kuta… za pocetak – prometna infrastruktura je preduvjet razvitka općenito. Ne zelim o proteklim vremenima i pljačkama u izgradnji, ali izgrađeno je mnogo. Nadalje, potrebno je još svakako spojiti Jadransko-Ionsku autocestu-kao iz današnje teme koje ce biti kroz RH oko 460km ili 36%, ovisno o dogovoru kuda će proći trasa na jugu – RH ili BiH. Neću politizirati, ali mi bismo, ako budemo razboriti mogli izvrsno proći! Ovaj pravac, ne zaboravite, povezuje Španjolsku, Portugal i južnu Francusku preko Italije, Slovenije i ovih dalje južno s Grčkom, Turskom (čitaj Azijom) – potencijal fantastičan uz promociju, jer autocestu treba znati prezentirati kao i svaki drugi proizvod…Dalje, koridor Vb je završen i biti će u punoj eksploataciji u ovisnosti o luci Rijeka (Krk) i njenoj namjeni i kapacitetima kao uostalo i željeznica na istom koridoru koja se doduše s pravom u ovom trenutku ističe kao prioritet, no potrajati će malo više vremena. Koridor X također, uostalom tu je i najveći prinos novca, a mogao bi biti i veći da se kvalitetnije ovaj pravac reklamira i da Slovenija izgradi nekih 12km preostale dionice od Ptuja do Macelja jer dalje prema nama u obadva smjera postoji puno profilna autocesta – potrebno politički podignuti razinu…jer Sloveniji ovo odgovara – na ovaj način skreću Zapad na svoje autoceste do luke Kopar…Koridor Vc Ploče-BiH-Osijek-Mađarska je perspektivan dugoročno i ovisi 80% o kapacitetu luke Ploče (potrebno riješiti na pravi način odnose s BiH oko prava korištenja zajedno s problematikom Neuma i prigode da RH trajno riješi pitanje prava prolaza-sve u paketu s trasom na jugu…), i 20% o spoju na Jadransko-Jonsku. Ovdje s Vc imamo dosta vremena jer smo mi skoro gotovi s juga i sjevera – Slavonija gdje se gradi most i treba još malo do Mađarske, a BiH neće još i Mađari su malo upitni za sada. Radi toga treba ići na podravski ipsilon za kojeg su i ugovori potpisani prije 3 godine…Dalje, prema Sisku jer nećemo sada stati “nigdje”, a veliki su projekti s riječnim lukama i plovnim putovima u razvojnoj fazi koji bi doveli robu iz Azije preko Constance do naših luka i u Sisku terminal…pa dalje. Naravno da je ovo nevjerojatno skupo, ali ako pametno radimo i planski raspredimo resurse te ovo realiziramo, biti će bolja ekonomska situacija u Hrvatskoj jer smo geostrateški bogom dani, a kada svemu pridodamo turistički potencijal i proizvodnju hrane uz gore realizirane projekte, mogli bi nam i Austrijanci zavidjeti koji dobrim dijelo žive i to jako dobro od turizma i tranzita….Zato idemo, samo hrabro i neka nam je ministar zdrav i razuman, širokih nazora. Malo sam udavio širinom, ali nećete zamjerit!

    Nadovezao bi se na komentar na ovu temu sto je dao citatelj na drugoj internet stranici jer kvalitetan razmiljanjem pa sam ga kopirao i postavio ovdje..
    Dodao bi komentar da je Hrvatska odradila 3/4 posla na Jadransko jonskoj dionici a to je kao prelazis zaledenu rijeku predes 3/4 i led pocne pucat,,kud ces krenut,,pa neces natrag,,ides kracim dijelom do obale! Pisem to sa gledista finacijske / strateske osnove jer cim prije se dionica kompletna zavrsi od Rijeke do Dubrovnika i dalje pocet ce se vracat ulozen velik novac u gradnju autocesta.ne samo tijekom ljetnih mjeseci i nego tokom cijele godine.Gore u tekstu koliko je to strareski bitno za Hrvatsku drzavu lijepo objasnjava komentar jednog pametbog citatelja pa sam komentar kopirao i postavio ovdje. Pozz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here