Home Tehnologija Barack Obama razvija ‘internet u sjeni’

Barack Obama razvija ‘internet u sjeni’

943
0

Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame financira razvoj ‘interneta u sjeni’ i sustava mobilne telefonije koje bi disidenti mogli koristiti u borbi protiv represivnih režima koji ih nastoje ušutkati cenzurom ili blokiranjem telekomunikacijskih mreža, piše New York Times.

U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije sudjeluju najrazličitiji neovisni protagonisti od informatičkih zanesenjaka u Washingtonu, vojnih inženjera u Afganistanu do sjevernokorejskog prebjega koji je zakapao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnjaci u bijegu iz najzatvorenije države svijeta, navodi list.
Inicijativa Obamine administracije na neki je način nova bojišnica u obrani slobode govora i razvoja demokracije, kao što je desetljećima duga praksa radijskog emitiranja u zemlje s autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija. Posljednja incijativa, međutim, u potpunosti ovisi o stvaranju odvojenih puteva komunikacija, ističe newyorški list.

Projekt je uključio šaroliku skupinu koju čini diplomati, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja a njegova najsnažnija zagovornica je državna tajnica Hillary Clinton, čije ministarstvo i predvodi te napore. ‘Vidimo kako sve više i više ljudi po svijetu koristi internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada prosvjeduju protiv nepravde i nastoje ostvariti svoje težnje’, rekla je Hillary Clinton u odgovoru e-mailom na pitanje lista o projektu.

‘Postoji povijesna prigoda da se napravi pozitivna promjena, promjena koju Amerika podržava. Tako da smo usredotočeni na to da im pomognemo da to učine, da im pomognemo međusobno razgovarati, razgovarati s njihovim zajednicama, vladama i svijetom’, rekla je Hillary Clinton, prenosi NY Times.

State Department, primjerice, navodi list, financira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libije.

Napori na razvoju tih tehnologiju uključuju projekte za stvaranje tajnih neovisnih mreža mobilne telefonije u stranim zemljama kao i operaciju koja se, kao u špijunskim romanima, vodi na petom katu zgrade L ulice u Washingtonu gdje skupina mladih poduzetnika, koja izgleda kao garažna glazbena skupina, običan neupadljiv hardware pretvara u prototip ‘interneta u poslovnoj torbi’, piše list.

Financirana s dva milijuna dolara od State Departmenta torba bi mogla biti tajno prenesena preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunikaciju na širokom području s vezom na globalni internet.

Američka nastojanja, koja se razlikuju po razmjerima, cijenama i sofisticiranosti, otkrivena su u desecima intervjua, planskim dokumentima i povjerljivim diplomatskim porukama do kojih je došao New York Times.

SAD je, među ostalim, kako je rekao jedan američki dužnosnik, potrošio najmanje 50 milijuna dolara kako bi stvorio neovisnu mrežu mobilne telefonije u Afganistanu pomoću repetitora u zaštićenim vojnim bazama u zemlji, kako bi se talibanima uskratila mogućnost da prekidaju službene afganistanske komunikacijske servise što su, kako se čini, s lakoćom činili. Napori na razvijanju novih komunikacijskih tehnologija na zamahu su dobili otkako je egipatski predsjednik Hosni Mubarak posljednjih dana svoje vladavine prekinuo internetske veze, navodi list i podsjeća da je sirijska vlada posljednjih dana također privremeno blokirala korištenje interneta koji je pomagao u mobiliziranju prosvjednika.

Uključeni u razvoj projekta, međutim, upozoravaju i na određene opasnosti, poput mogućnosti za represivne vlade da praćenjem lociraju i uhite aktiviste koji rabe tu tehnologiju ili ih jednostavno uhite kada pokušaju preko granice prenijeti hardware, navodi list no dodaje i da drugi ocjenjuju da mogući pozitivni utjecaj nadilazi rizike. (dnevnik.hr)

Previous articleFOTO/VIDEO: Aeromiting 2011
Next articleVedrana Rudan zbog Pape dobila otkaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here