Home Kolumne BBC: Hrvatska prijestolnica kulture pokušava spasiti godinu

BBC: Hrvatska prijestolnica kulture pokušava spasiti godinu

319
0

Spektakularna riječka ceremonija otvaranja Europske prijestolnice kulture u veljači tek je zamrla kada je koronavirus uništio godine priprema u hrvatskom lučkom gradu. Nekoliko mjeseci kasnije, iz olupina izlazi novo promišljanje cijelog projekta, piše BBC.

“Otvorenje je bilo zaista senzacionalno”, kaže gitarist Vlado Simčić, okosnica riječke glazbene scene. “Svi smo bili ponosni na to – i nadali se da ćemo imati veliku, sjajnu godinu za naš grad.”

Iskre varioca na otvorenju prikazivale su gradsku industrijsku baštinu. i riječku nekonformističku kulturnu scenu koja se predstavila izvedbom antifašističke himne Bella Ciao.

Pozornica je bilo postavljeno za godinu dana događaja kako bi umjetnički i ekonomski oživjeli grad.

Ali tada je Hrvatska ušla u jednu od najstrožih karantena u Europi, a riječki slogan Port Of Diversity sada izgleda kao fikcija.

“Samo mjesec dana nakon velikog otvaranja, bilo je prilično šokantno”, prisjeća se Ivan Šarar, voditelj odjela za kulturu u ovom gradu na jadranskoj obali.

Čak i kad je završetak karantene otvorio vrata za neke događaje, bilo je jasno da je prvotna vizija Rijeke 2020. nestala zauvijek.

“Odlučili smo da se proračun smanji za oko 50 posto”, kaže Sarar.

“Jasne mjere bile su ograničenje za događaje velikih razmjera, tako da smo izbacili sva ulična kazališta i velika okupljanja. Također smo otkazali sve elitne, ekstravagantne, ne baš popularne programe i sve složene međunarodne suradnje, zbog situacije s putovanjima.”

Umjesto međunarodnog umjetničkog jamborea, iz ruševina je izašla lokalna interpretacija Rijeke 2020. godine.

Aspekti programa u zajednici, koji bi se mogli činiti perifernim, pomaknuli su se u središnju fazu.

U Brseču, na gotovo sat vremena vožnje oko od Rijeke, čini se da je svih 129 stanovnika kliserskog sela doživjelo svoj trenutak prijestolnice kulture.

Lokalni zbor najavljuje otkrivanje djela danske umjetnice Sofie Thorsen.

Stalna instalacija, Strokes and Incisions, skulptura je koja se odvaja kao niz klupa. To je dio Lungomare Art-a, projekta koji je preživio Covid i uvlačio okolne zajednice u iskustvo Rijeke 2020.

Izvršna direktorica programa, Irena Kregar Segota, kaže da se pokazuje kako je izvorni duh programa preživio.

“Mi se puno oslanjamo na lokalnu kulturnu i umjetničku scenu – ali to ne znači da je međunarodna dimenzija projekta potpuno izgubljena. Sofie Thorsen ne može biti fizički prisutna ali njezina kreativnost je ovdje.”

“Također ima puno nematerijalnih stvari; novi festivali, novi sveučilišni program.”

Možda je najvažnije da je fizička ostavština Rijeke 2020 zajamčena.

Na nekoliko koraka od gradske rive, radnici se spremaju dovršiti potpuno novi kulturni kvart u kompleksu koji je nekada imao tvornicu šećera i duhana.

Po njihovom dovršetku, u zgradama će se nalaziti muzeji, galerije, knjižnice i interaktivni umjetnički centar za najmlađe građane Rijeke, poznat kao Dječja kuća.
 
“Infrastruktura će biti ostavština cijelog projekta za budućnost”, kaže čovjek koji je riječki gradonačelnik posljednjih 20 godina, Vojko Obersnel.

U svom teškom mandatu vidio je kako se njegov grad bori, kako tradicionalne industrije poput brodogradnje propadaju. Rijeka 2020 trebala je biti ponovno pokretanje – stavljanje grada na međunarodnu kartu i promjena njegove slike unutar Hrvatske. No, Obersnel ostaje optimističan da će ipak postići te ciljeve.

“Stare industrije su nestale – i ovaj projekt može biti pokretanje nove vrste industrije, uglavnom na polju kulture, dizajna, arhitekture i IT-a.”

Unatoč tome, neki smatraju da je gubitak većine međunarodnog programa teško podnijeti. “To mi nije dovoljno, nije ni Rijeci. Nadao sam se da ću upoznati ljude iz drugih zemalja, razmijeniti svoja iskustva i steći nove perspektive”, kaže gitarist Vlado Simčić.

S druge strane, pjevačica Iva Močibob – udana za Vladu – malo je pozitivnija.

“Riječki umjetnici su tvrdoglavi”, kaže ona. “Ne dozvoljavaju da im išta smeta. Možda će neke lijepe pjesme, knjige i slike proizaći iz ovog zaista napornog razdoblja i razočaranja.

“U teškim vremenima umjetnici imaju inspiraciju – i možda će neki od tih djela postati dio europske ostavštine.”

Prkos, trud, izgradnja i kultura koje izranjaju iz kaosa, kako je obećala ceremonija otvaranja. Ovo možda nije prijestolnica kulture koju je grad planirao – ali možda bi ipak mogla postati odraz Riječkog karaktera.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here