Home Vijesti Bivši FSB-ovac: Rusija je već izgubila rat

Bivši FSB-ovac: Rusija je već izgubila rat

82
0

Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina možda su već izgubile ključnu bitku u Ukrajini, izjavio je u nedjelju bivši ruski vojni zapovjednik. Borbe su i dalje koncentrirane na jugoistočnu Ukrajinu i grad Bahmut, koji je mjesecima poprište nekih od najintenzivnijih bitki u ratu.

Ruske trupe u toj regiji predvodi skupina Wagner, privatna vojna snaga koju je osnovao Putinov saveznik Jevgenij Prigožin, a koju se naširoko optužuje za teška kršenja ljudskih prava i napade na civile. Borbe u Bakhmutu, gdje se nalaze rudnici koji sadrže strateške resurse uključujući sol i gips, nastavile su se tijekom vikenda. Čini se da je Rusija napredovala u obližnjem Soledaru, a ruski vojni stručnjaci sugerirali su da bi Rusi tamo mogli okružiti ukrajinsku vojsku.

Ipak, ni taktička pobjeda u Bakhmutu možda neće preokrenuti tijek rata u korist Kremlja, izjavio je Igor Girkin, bivši ruski zapovjednik poznat po svojoj ulozi u ruskoj operaciji na Krimu 2014. godine i ulozi koju je odigrao u rušenju putničkog zrakoplova Malaysia Airlinesa. Girkin, poznat i kao Strelkov, na Telegramu je napisao da su Putinove trupe već izgubile u strateškom smislu.

Girkin je rekao da je ruska pobjeda u Bakhmutu i dalje “jako daleko” te je predvidio da će trajati još najmanje mjesec dana. Čak i ako Rusija postigne taktičku pobjedu, rekao je da bi to i dalje bio strateški gubitak, jer je bi potrošeni resursi više značili za druge mete u Ukrajini.

“Čak i ako naše trupe izvedu taktičku pobjedu, strateški smo već izgubili jer smo ponovo bacili najbolje snage i sredstva na nedostojan cilj”, napisao je Girkin.

Dodao je da je Glavni stožer Oružanih snaga Rusije u velikoj mjeri kriv što je naredio invaziju, ali da skupina Wagner također dijeli krivnju jer je dopustila da se njezine trupe koriste u ovoj borbi.

“Zapovjednik koji dopušta da se njegovi vojnici troše tako nevješto i besplodno (čak i postupajući po zapovijedima) ne može se ni u kojem slučaju smatrati dobrim vojskovođom”, napisao je.

Kako se sukob nastavlja, napetosti zbog Bakhmuta rasu unutar ruskog vodstva. Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), think tanku sa sjedištem u SAD-u, skupina Wagner pokušala je okriviti rusko Ministarstvo obrane za svoj spori napredak u bitci.

U intervjuu za ruske državne medije, Prigožin je navodno rekao da su se vojnici skupine Wagner jako namučili da prođu pokraj ukrajinskih linija “zbog nedovoljne količine oklopnih vozila, streljiva i zaliha granata od 100 mm”, izvijestio je ISW Girkin, koji je sve kritičniji prema vodstvu Moskve, rekao je jučer da se vodstvo u Kremlju podijelilo oko invazije nakon vijesti da je Prigožin optužio oligarhe za diskreditaciju Wagner grupe.

Previous articleMladić pjevao na ulici pa ga privela policija
Next articleDodik: ‘Došlo je vrijeme da svi Srbi žive u jednoj državi, Hrvati su pokatoličeni Srbi, a Tuđman je Pavelićev nasljednik‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here