Home Vijesti Bivši savjetnik Zelenskog: Situacija je tragična. Izgubit ćemo Avdijivku

Bivši savjetnik Zelenskog: Situacija je tragična. Izgubit ćemo Avdijivku

182
0

Bivši savjetnik ukrajinskog predsjednika upozorio je da kijevske snage neće moći zadržati Avdijivku, grad u Donjeckoj oblasti u kojem bjesne žestoke borbe. Oleksij Arestovič je do siječnja ove godine bio savjetnik za komunikacije ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, piše Newsweek.

Podnio je ostavku nakon što se suočio s kritikama zbog izjave da su ruski projektil koji je 14. siječnja pogodio zgradu u Dnjipru oborile snage ukrajinske protuzračne obrane. Nakon što su ukrajinski zastupnici pozvali na njegovu smjenu, Arestovič se ispričao za svoje izjave, ali je od tada kritizirao ukrajinsku protuofenzivu koja je započela u lipnju.

Ovog je mjeseca Rusija pokrenula veliku ofenzivu na Avdijivku, koja se nalazi na prvoj crti bojišnice u istočnoj Ukrajini i smatra se ulazom u grad Donjeck. Inače, Donjeck se nalazi pod ruskom okupacijom od 2014. godine. Borbe oko Avdijivke su se intenzivirale posljednjih dana, s tim da je britanska vojna obavještajna služba objavila da Rusi trpe velike gubitke.

Međutim, u intervjuu koji je objavio Telegram kanal na ruskom jeziku Politika Strani, Arestovič je iznio pesimističan pogled. “Moja prognoza je tužna. Siguran sam da postoji velika vjerojatnost da ćemo izgubiti Avdijivku. Situacija je tragična. Sva vojska zna da su trupe s južne bojišnice prebačene u Avdijivku”, izjavio je.

“Ovo znači zbogom južnoj ofenzivi. Rusi povlače tri armije iz blizine Kupjanska za Avdijivku, a mi shvaćamo da će se najvjerojatnije probiti”, dodao je. Njegovo stajalište je u suprotnosti s razmišljanjima nekih zapadnih analitičara koji su vjerovali da bi Ukrajina mogla zadržati Avdijivku jer su ruske snage pretrpjele velike gubitke u opremi i vojnicima.

Institut za proučavanje rata, think tank sa sjedištem u SAD-u, citirao je priznanje vojnog blogera povezanog s Kremljem o poteškoćama koje bi mogle pridonijeti “pozicijskom zastoju” ruskih ofenzivnih operacija. Arestovič smatra da bi, ako Avdijivka bude zauzeta, to bila “presuda sustavu” ukrajinske vojske zbog gubitka “sedmog grada u nizu”.

Arestovič je naglasio da se uvijek hvale ukrajinski vojni uspjesi i govori o ruskim gubicima, “ali to uvijek završi na isti način”. Iako su ukrajinske snage prošlog studenog zauzele Herson, ovoljetna protuofenziva nije opravdala očekivanja.

Previous articleBadbeatu facebook zaključao račun, seli se na Instagram!
Next articleNa cesti u Njemačkoj netko je fotkao urnebesan natpis na kamionu, vozač je sigurno Balkanac!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here