Home Vijesti Bjeloruski opozicijski političar: Lukašenko je u kritičnom stanju

Bjeloruski opozicijski političar: Lukašenko je u kritičnom stanju

157
0

“Imam adenovirus, neću umrijeti, ne brinite.”

Ovako je 23. svibnja komentirao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, pokušavajući odgovoriti glasinama o njegovoj navodnoj bolesti.

Danas te glasine ponovno kruže nakon nakon što je bjeloruski opozicijski političar Valery Tsepkalo, bivši predsjednički kandidat te zemlje, bivši veleposlanik u Sjedinjenim Državama i suprug Veronike Tsepkalo, također kandidatkinje Lukašenku 2020. objavio: “Prema preliminarnim informacije, podložne daljnjoj potvrdi, Lukašenko je hitno prebačen u moskovsku središnju kliničku bolnicu nakon sastanka iza zatvorenih vrata s Putinom. Vodeći stručnjaci mobilizirani su da riješe njegovo kritično stanje”, rekao je Tsepkalo.
Lukašenko (68) se ponovno pojavio u javnosti 15. svibnja nakon gotovo tjedan dana izbivanja i nakon što je propustio svečanost Dana zastave prvi put otkako je preuzeo najvišu dužnost države bivšeg Sovjetskog Saveza. republika, prije 29 godina.
Njegov izgled, s upadljivom trakom na ruci, nije umanjio sumnje onih koji su vjerovali da je teško bolestan, pa čak i odao dojam je otrovan. Neki su mislili da je Kremlj taj koji je pokušao ubiti Lukašenka. Hipoteze koje se nalaze u riječima Tsepkala, koji je na Twitteru napisao da su u bolnici u kojoj je hospitaliziran “provedeni postupci pročišćavanja krvi” i da “napori orkestrirani da se spasi bjeloruski diktator imaju za cilj otkloniti spekulacije o navodnoj umiješanosti Kremlja u svom trovanju”.
U svakom slučaju, Lukašenkovi uvjeti ocijenjeni su “toliko ozbiljnima da mu je savjetovano da izbjegne ikakva putovanja” i bjeloruska oporba želi biti spremna u slučaju da diktator umre. Iz tog razloga Tsekpalo, kao predstavnik Demokratskog foruma Republike Bjelorusije, “snažno poziva zapadne čelnike da sazovu stratešku sjednicu u narednim danima kako bi raspravili inicijativu ‘Izbori’ i druge mjere koje treba poduzeti kako bi se osiguralo prijelazno razdoblje ” jer “provođenje izbora u tako kritičnom trenutku ne samo da će pomoći obnovi zakona i reda u budućoj Bjelorusiji, već i postaviti temelje za stabilizaciju situacije na granicama Europske unije i svijeta.”

Previous articleDeseci tisuća Vučićevih protivnika izašli na ulice, okružili zgradu RTS-a
Next articleKnoll miješala guzom i bombardirala fanove oblinama: ‘Je li vam falio moj ples?’ (FOTO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here