Home Vijesti Blečić: Stop zagrebačkim strankama u gradu Rijeci

Blečić: Stop zagrebačkim strankama u gradu Rijeci

295
0

Slogan ‘Ni lijevo ni desno nego riječko’ s kojim koalicija Lista za Rijeku i Akcija mladih izlazi na izbore, označava početak naše namjere da u Rijeci i regiji trajno promijenimo odnose između centralističke opcije, koja je na vlasti posljednjih 20-tak godina na lokalnoj i državnoj razini, te regionalističke koja će našim dobrim rezultatom napokon ojačati u Rijeci i PG zupaniji, naglasci su sa press konferencije kandidata za gradonačelnika grada Rijeke Predraga Blečića kojeg su kandidirale Lista za Rijeku i akcija mladih

– Zagrebačke stranke, a pri tome mislimo na obje dominantne centralističke opcije na nacionalnoj razini SDP i HDZ, nemaju što tražiti u Rijeci. Rijekom i regijom trebaju upravljati političke stranke kojima upravljaju Riječani, a ne nižepozicionirani stranački činovnici stranaka sa sjedištem u Zagrebu. Centralističke stranke u Rijeci moraju biti korektiv nas regionalaca, a ne mi njihov. Dugoročno želimo postići situaciju sličnu istarskoj zupaniji u kojoj su regionalističke stranke dominantan faktor oko kojih se eventualno okupljaju lijeve i desne centralističke stranke. Decentralizaciju i regionalizaciju nigdje nisu potaknule centralističke stranke pa se to neće dogoditi ni u Hrvatskoj već će ona doći tek pritiskom odozdola, odnosno jačanjem regionalističkih opcija, rekao je Blečić koji veliku pomoć u regionalizaciji očekuje i od asocijacije regionalističkih evropskih stranaka EFA-e koje su nedavno u svoje članstvo primile upravo Listu za Rijeku

Prema Blečiću, SDP u dosadašnjem djelovanju na nacionalnoj i lokalnoj razini ali i u ovoj kampanji ne pokazuje niti minimalnu dosljednost.
– U Istri podrskom IDS-ovom zupanu podrzava koncept regionalne autonomije, u Zagrebu podrskom Bandiću poseban status Zagreba, a u Rijeci se zalaže samo za očuvanje vlastitih fotelja što je isključiva namjena koalicijske kobasice u kojoj su se nasle većinom centralističke stranke medju kojima i one koje na nacionalnoj razini podrzavaju tvrdi centralistički koncept HDZ-ove vlade. Fraza o sluganskom odnosu Rijeke i centrale mogu zvucati dobro ali iza njih ne stoji ništa kao sto ni SDP-ovci nisu ucinili nista u smjeru decentralizacije i regionalizacije u razdoblju u kojem su bili na vlasti na lokalnoj ili drzavnoj razini smatra Blečić i ističe kako se u SDP-u do danas nisu odredili o potrebi regionalizacije i stvaranju snažnih velikih regija koje su preduvjet snazne decentralizacije slične onoj kakva postoji u vecini zemalja zapadne evrope.

– Lista za Rijeku se prva, a za sada i jedina odredila za podršku konceptu regionalne autonomije za Rijeku i Riječku regiju i na tome mislimo inzistirati nakon ulaska u gradsko vijeće. mislimo da Riječani mogu i zaslužuju samostalno upravljati svojim resursima bez tutorstva ili kolonijalnog odnosa iz Zagreba. Ukoliko je potrebno, zalagat cemo i za referendum na kojem bi se stanovnici rijeke i riječke regije odredili o opsegu samoupravne autonomije za rijeku i riječku regiju. Najrazvijenijim evropskim regijama i gradovima upravljaju upravo regionalne i lokalne opcije. Mislimo da je to pravi put kojim i mi trebamo krenuti, zaključio je Predrag Blečić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here