Home Biznis Borba za otpremnine u 3. maju

Borba za otpremnine u 3. maju

899
0

tmajUprava brodogradilišta na sastanku sa sindikatima najavila je pregovore o izmjenama u kolektivnom ugovoru, odnosno usklađivanje s onim u Uljaniku, ali sindikati ne pristaju na umanjivanje prava radnika.

To se u prvom redu odnosi na visinu otpremnina, koja je po kolektivnome ugovoru u Uljaniku znatno nepovoljnija za radnike. Privatizacija i restrukturiranje donijet će otkaze pa nije svejedno kolike će biti otpremnine.

Kolektivnim ugovorom u 3. maju propisan je iznos od 6400 kuna po svakoj godini neprekinutoga radnog staža. S druge strane, u Uljaniku su taj iznos ograničili na jednu trećinu njihove prosječne plaće koja se onda množi s koeficijentom godina radnog staža svakoga pojedinačnog zaposlenika.

Od brojnih nepoznanica koje prate privatizaciju 3. maja, ovaj tjedan riješena je bar jedna – plaća za travanj radnicima brodogradilišta, njih 1800 koji rade na opremanju dva zadnja ugovorena broda, isplaćena je u dva dijela, ali do 15. u mjesecu kao i inače.

To se međutim ne odnosi na radnike u tvrtkama kćerima 3. maja koje ostaju u državnome vlasništvu. Njima će plaće iz državne agencije AUDIO ubuduće stizati nakon 20. u mjesecu. A što ih očekuje po novom programu restrukturiranja koji stupa na snagu nakon potpisivanja kupoprodajnoga ugovora s Uljanikom, mogu samo nagađati.(radio rijeka)

Previous articlePredizborna biciklistička staza odnijela prvu žrtvu
Next articleUkrala polog iz trezora

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here