Home Vijesti Boysu pozlilo u grčkom zatvoru

Boysu pozlilo u grčkom zatvoru

293
1
Foto: BBB

Dijabetički aktivist i glavni urednik portala NaInzulinu.com Davor Skeledžija je za N1 ispričao što se dogodilo s jednim od BBB-ovaca kojem je ovih dana pozlilo u grčkom zatvoru. “Od njegove djevojke doznao sam da je dobio inzulin, no nakon toga nije na vrijeme dobio hranu, pa mu se razina šećera u krvi jako snizila. Pao je u tešku hipoglikemiju što je stanje opasno po život”, kazao je.

Zatvorske vlasti su BBB-ovcu koji boluje od dijabetesa osigurale prijevoz do bolnice, a nakon što je stabiliziran, ponovno je vraćen iza rešetaka. Skeledžija se zbog tog BBB-ovca danas obratio Ministarstvu vanjskih poslova.

“Osobe koje boluju od dijabetesa moraju nakon uzimanja inzulina nešto pojesti. Ovaj mladić je uzimao inzulin ovisno o razini šećera. Tražimo da mu se osigura da i dalje redovito dobiva hranu neposredno nakon injekcije inzulina, kako bi se ovakve situacije opasne po njegov život u budućnosti izbjegle”, kazao je.

Liječnica BBB-ovca je dan nakon incidenta kojim je njenom pacijentu ugrožen život, uputila službeni dokument s preciznim objašnjenjem kako mu se mora davati inzulin. Navela je da njen pacijent mora imati dostupnu hranu ili zaslađenu vodu kako ne bi pao u hipoglikemiju.

“Od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova zatražili smo žuran prijevod ove liječničke dokumentacije na grčki jezik kako bismo je mogli poslati u zatvor u Grčku. Apelirali smo na žurnost da se ne dogodi da zbog aljkavosti grčkih vlasti netko tamo izgubi život”, naglasio je Skeledžija.

Mario Medak, odvjetnik koji zastupa obitelji nekolicine uhićenih, također smatra da je ovo jako ozbiljna situacija. “Ovaj mladić mora na vrijeme dobiti i inzulin, ali nakon njega i hranu, kako mu šećer u krvi ne bi previše pao… Imam informaciju da u grčkom zatvoru i davanje injekcije i hrane traju predugo pa je to doista opasno za život ovog pritvorenika”, napomenuo je.

Odvjetnik također raspolaže informacijom kako je u drugom grčkom zatvoru jedan od pritvorenih hrvatskih državljana trebao dobiti propisanu terapiju još 15. rujna, ali do danas nije. “I u trećem zatvoru pritvoreni Hrvat koji ima teške ozljede ima problem s pružanjem medicinske zaštite”, rekao je.

Osvrnuo se i na nagađanja koliko će istraga još trajati s obzirom da je bilo najava kako bi mogla biti uskoro okončana, odnosno da će već kroz mjesec ili dva neki od uhićenih BBB-a biti pušteni na slobodu. Medak tvrdi kako nema novih informacija. “Nitko u ovom trenutku ne može znati koliko će istraga trajati”, zaključio je.

Previous articleFilipović: Gorivo će osjetno pojeftiniti
Next articleIvan Leko komentirao naljepnice: ‘Livaja je spreman na sve, a to bih volio vidjeti’

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here