Home Vijesti Bradarić: Kolika je odgovornost pročelnika riječkog HGSS-a za epilog divljanja na Platku?

Bradarić: Kolika je odgovornost pročelnika riječkog HGSS-a za epilog divljanja na Platku?

240
0
Piše: Boris Bradarić

Detaljnom analizom snimaka dvije sigurnosne kamere na Platku i ponukan javnim i medijskim linčem Luke Abramovića, koji još uvijek traje , a na tragu izjava pročelnika riječkog HGSS Marka Andrića, došlo je vrijeme da se rekonstruira njegova uloga u ovom nemilom događaju.

Da se razumijemo, nitko ne spori driftanje tih mladića po dnu skijaške staze i niti bezazlenost onog udarca nogom u glavu koji je nastao eskalacijom sukoba, a koji je prouzročio sam Marko Andrić. Kao pročelnik riječkog ogranka HGSS i odgovorna rukovodeća osoba, njegova uloga prije svega je trebala biti u smirivanju postojeće situacije, ali na žalost on je tu napravio čak tri kardinalne greške koje su mogle dovesti do još težih tjesesnih ozljeda i posljedica za zdravlje vlastitih ljudi ali i svih ostalih.

Da bi razumjeli sam tijek dogadaja, moramo na kratko izbaciti iz glave ono driftanje. Svi mi smo bili mladi i mislim da nema skoro nikoga koji nije u tim godinama radio gluposti da impresionira djevojke. Mladost, ludost. Dobro da moja djeca ne znaju šta sam ja sve radio u tim godinama. Za to su platili komunalnu kaznu i nadam se nešto i naučili.

Na Platku su bila dva fizička obračuna. Jedan je započeo mladić iz auta u bijeloj jakni (primarni) a drugi, sekundarni, je započeo Marko Andrić nakon što je jedna osoba koja se našla u samoj blizini razdvojila mladića u bijeloj jakni od HGSS-ovca i dvije djevojke. Da su tu svi ostali mirni, sukob bi se završio i svi bi otišli doma netaknuti.

1. Primarni fizički obračun
Prilikom verbalnog obračuna, vjerojatno pijani HGSS-vac se unosi u lice mladiću i ovaj ga udara. Dolazi djevojka na skijama (koja pada na pod), a poslije i druga djevojka. Mladić u bijelom, nakon udarca, nije agresivan prema djevojkama ali nakon dizanja HGSS-ovca, on se povlači unazad jer izgleda da se HGSS-ovac ne miri s postojećom situacijom. Dolazi do naguravanja, a mladić u bijeloj jakni se povlači sve dok između njih ne stane osoba koja se našla u blizini. Malo prije toga Luka Abramović ih želi vjerovatno razdvojiti ali je bio odguran od djevojke u crvenoj jakni i on se vraća unatrag. Totalno miran i neagresivan i to od samog početka fizičkog sukoba.

2. Sekundarni fizički obračun
U ovom trenutku osoba ispred mladića u bijeloj jakni kontrolira cijelu situaciju i tu sukob završava. Na žalost Marko Andrić, bez da je realno sagledao nastalu povoljnu situaciju, započinje odmah fizički obračun s Lukom Abramovićem koji uopće i nije sudjelovao u svađi niti u fizičkom obračunu do tada te ga ruši s leđa. Tu počinje hrvanje na podu, a poslije oba koriste i šake. Tu se Luka Abramović aktivno brani. Nakon nekoliko trenutaka oni se razdvajaju i tu je situacija ponovo pod kontrolom. Nažalost, pripadnik HGSS s kojim je i počeo sukob, kreća prema Luki Abramoviću u namjeri da se fizički obračuna. Umjesto da ga zaustavi i ponovo smiri situaciju, Marko Andrić kao odgovorna osoba ne poduzima ništa nego pušta pijanog kolegu da uđe u novi fizički obračun. To je druga kardinalna greška najodgovornije osobe riječkog HGSS. Tu se Luka brani nogom ali biva oboren na zemlju i tu se događa nešto što nisam htio napisati u zadnjem osvrtu na ovaj incident jer sam mislio da će javni linč na Luku Abramovića prestati, ali nije. Dolaze druge osobe i jedan skače na njega a druge ga žestoko cipelare. Njegov prijatelj koji stoji prema Marku Andriću, bez ikakvog kontakta, se vraća te pomaže Luki na podu. Nogom udara onoga koji ga drži za vrat, a rukama mlati po onima koji ga cipelare. Luka se uspijeva dignuti i odlazi sjesti na stepenice jer je dobio jak udarac u međunožje u rebra.
Čak ni ovdje šef riječkog HGSS ne priskače u pomoč Luki Abramoviću da spriječi cipelarenje.

Uz pomoć čitatelja uspjeli smo odrediti lokaciju Luke Abramovića tijekom cijelog sekundarnog obračuna i iz toga se vidi da se on brani i ne napada nikoga.

I na kraju da zaključim. Marko Andrić, kao odgovorna osoba, napravio je niz kardinalnih grešaka koje su se mogle završiti tragično, posebno za njegovog pijanog kolegu kojeg je on trebao smiriti jer je izgleda on bio van svake kontrole. Povrh toga, svojim izjavama za medije o ovoj trojci mladića, a pokrivajući svoje kardinalne greške, stvorio je dojam da su sva trojica mladića totalni divljaci, a što je pokrenulo javni i medijski linč Luke Abramovića kao najpoznatije osobe. Pukao sam kada je krenula hajka na i skijaša Filipa Zubčića koji je stao na stranu Luke jer izgleda može normalno analizirati snimke kamera. I zato ovim putem apeliram na Marka Andrića da prizna svoje propuste kao bi se nepotreban medijski i javni linč jednog mladog čovjeka završio. Budi čovjek i priznaj greške jer Luka to ne zaslužuje. Ako Marko nema te hrabrosti onda bi HGSS trebao izaći s jasnom objavom, zaključuje Bradarić u svojoj analizi.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije

Previous articleDuško Ćurlić neće voditi Doru! Evo tko će se pridružiti Tolji i Battifiaci
Next articleSpašena curica u Siriji spasiocima šaptala: ‘Izvucite me, bit ću vaša sluškinja’

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here