Home Kolumne Bradarić: U cirkusu ne sudjelujete, njega gledate s tribina.

Bradarić: U cirkusu ne sudjelujete, njega gledate s tribina.

1022
0
Piše: Boris Bradarić

Imao sam malo žešću raspravu sa svojom suprugom u vezi bahatog Plenkija i HDZ-a prije izbora. Bivša predsjednica je dosadila bogu i vragu pa je veliki dio onih koji ne izlaze na izbore odlučilo da je bilo dosta tog cirkusa. Nije to imalo nikakve veza s biračima iz BiH niti rastućom podrškom SDP-ovom kandidatu Milanoviću. Milanović je naprosto imao sreće da se kandidirao kada se čaša prelila kod “normalnog” puka. Tako je bilo kada smo bili zasićeni “Vrhovnikovog” cirkusa s “čuvarem državnog pečata”, a tako je bilo kada je normalnom hrvatskom puku bilo dosta i Ive Sanadera.
Komadinin učenik, koji je na vlast u SDP-u došao “šalabahterom” demokracijom, koju je fenomenalno razradio njegov mentor, krenuo je u čišćenje terena, da upotrijebim taj vojnički izraz, po metodi “sazada”. Sjetit ćete se one čuvene izreke ravnatelja mostarske bolnice na koji način im je corona virus ušao u bolnicu. Ne na prednja vrata, nego “sazada”.
Komadinino čišćenja se uvijek temelji na institucionalnom “kulturnom udaljavanju” neistomišljenika u svrhu očuvanje vlastite guzice. Tako je glavni SDP-ovac našeg grada završio na 13. mjestu na izbornoj listi kao i Peđa Grbin u Istri. Nema to veze s nikakvom socijaldemokracijom, borbom za radnička prava ili bilo kojom drugom socijalističkom “parolom”. Ovo je čista borba za 12-14 tisuća kuna plaće i pozicije gdje se uhljebljuje i gdje se dijele poslovi u svrhu kanaliziranja proračuna u vlastite klijentelističke redove. Ima više socijaldemokracije u meni kao klasičnom liberalu nego u svim tim ljudima oko Komadina-Ostojić & co.
Bernardić, kao i njegov učitelj, krenuli su odmah dijeliti krošeje u izbornom meču, kako se to kaže u boksačkom žargonu. To je ta bahatost kada protivnika želite nakautirati odmah u prvoj rundi, umjesto da plešete oko protivnika i preciznim direktima lagano otvarate poziciju kako bi protivnika izbacili iz ravnoteže i onda jednim krošeom protivnika patosirate. Ta kobasica od njihove predizborne koalicija u koju su ugurali sve one koji jedva da prolaze 1% potpore birača nije ništa drugo do udruženje socijalističkih loosera koji po treći put žele prodati muda za bubrege “normalnim” biračima u prvoj rundi. Od tih parola, ne prosipajmo glasove na ljevici odmah dobijem teški proljev. Još su na sebe priljepili etiketu liberalna ljevica. Vrijeme političara koji nemaju nikakve veze s socijaldemokracijom i stranačkim pluralizmom je prošlo. Komadina bi svoje postkomunističke metode i svoje ljude trebao uzeti sa sobom u zasluženu mirovinu. To je najmanje što može učiniti za novi SDP i hrvatsku socijaldemokraciju.
I sada dolazimo kod moje supruge i prepirke oko bahatog Plenkija. U sudaru s Karamarkom preuzeo je HDZ u trenutku kada su tvrda desnica i neofašisti pokušali ovladati strankom. U ove 4 godine polagano se rješavao svih onih koji su naginjali previše u desno, a posebno onih koji su skrivečki njegovali neoustaške simpatije. Njegov put prema desnom centru narodnjačkog tipa nije mogao biti brz jer je otpor u samom članstvu, s nekim “kapitalcima” koji su ih predvodili, bio velik. Nakon neuspjelog preuzimanja HDZ-a neki su prešli Škori, a neke je sam Plenki maknuo s lista ili im dao neprolazne pozicije.
Što se tiče rada njegove Vlade. bio je to vrlo težak i zahtjevan period gdje je trebalo sačuvati stabilnost državnih financija i zdravlja građana. Počelo je s Agrokorom, Uljanikom, 3-majem pa se pojavila corona. Spasio je 3.maj a možda i Uljanik dobije novu šansu za restart. U toku tog mandata rješavao se i ministara na koje je pala sumnja da su korupcijom stekli neku imovinu ostavljajući dojam kod građana da nitko nije nedodirljiv. Naravno, nemojmo se zavaravati da su sada stvari idealne i da je to postala moderna pučanska stranka koja je uzor moderne liberalne demokracije zapadnjačkog tipa i stranačkog pluralizma. Članstvo i većina njihovih kapitalaca o tim istinskim demokratskim vrijednostima i standardima znaju isto kao i Komadina i njegova ekipa. Kada gledate izlaznost i rezultate, HDZ je odnio pobjedu samo s glasovima njihovog članstva, uključujući tu članove njihove obitelji i klijenteliste. Malo više od 600.000 glasova je bilo dosta za 66 saborskih zastupnika. Plenković je igrao vrlo pametno nastojeći neisprovocirati onaj dio samosvjesnih birača koji ne izlaze na izbore bez krajnje potrebe. Ti birači nikad ne glasuju za SDP-ovu predizbornu korumpiranu kobasicu nego uvijek protiv HDZ ako osjete da stvari izmiču kontroli.
Na desnom spektru imamo još MOST koji se izgleda želi ideološki zaokružiti kao demokršćanska stranka. Nikad toliko “Bože pomozi” i “dat će Bog” objava nisam vidio, kao na njihovim postovima. Imao sam osjećaj da naš “vjeroučitelj” Miletić svim daje online duhovnu obnovu. I to je legitimno. Ideja da MOST jedino tako i može opstati ako zastupa demokršćanske vrijednosti.
Škorina lista će se raspasti jer će Suvernisti i simpatizeri ustaškog pokreta pokušati kapitalizirati svoj ulazak u Sabor. Ovisno o rezultatima druge Plenkovićeve Vlade mislim da više nitko od umjerene desnice neće ulaziti u koaliciju s njima.
I ovi izbori su pokazali da ovakav izborni zakon out of date s ovoliko stranaka koje se osnivaju oko egocentričnih predsjednika stranaka koje onda nastoje preko predizbornih koalicija kapitalizirati svoju malo podršku birača. Rad svih stranaka sve više liči na vođenje kriminalnih organizacija. Dok to ne bude riješeno novim izbornim zakonom i dok zakonom o strankama ne sankcioniramo Komadinu i njemu slične koji izbornim inženjeringom zagađuju demokratske procese, većina hrvatskih birača će ostati će doma. U cirkusu ne sudjelujete, njega gledate s tribina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here