Home Kolumne Bradarić: Zašto Srbija, sistematski, prisvaja Teslu?

Bradarić: Zašto Srbija, sistematski, prisvaja Teslu?

2961
4

O ovoj temi nisam nikada htio pisati jer mislim da tako velik čovjek pripada čovječanstvu bez obzira što je rođen, školovan i dijelom radio u Kraljevini Hrvatskoj, koje je u ono vrijeme bila jedna od administrativnih dijelova Monarhije s austrijskim carem na čelu. Naravno nitko u Hrvatskoj ne skriva njegovo srpsko etničko podrijeklo. Povod ovoj kolumni su neki komentari u FB grupi koja okuplja elektro inženjere iz cijelog svijete čiji sam i ja član. U jednoj od objava o velikim znanstvenicima iz područja elektrotehnike pojavio se je Tesla. Ispod imena pojavila se je Hrvatska kao zemlja iz koje je potekao.
Kao što to obično biva, odmah na scenu stupaju Dačićevi trolovi sa objavama kako je on bio “srpski” znanstvenik. Ovo nisu sporadični slučajevi, nego sistematsko širenje lažnih podataka i manipuliranjem činjenicama na svaku objavu na društvenim mrežama u kojoj se Tesla veže za Hrvatsku. Nakon argumenta protiv njihovog prisvajanja, kao šlag na kraju uvijek se spominje NDH. Para mi je izašla na uši.
Ono što je nelogično u tom srpskom prisvajanju je da oni, u svojoj definiciji Tesle kao srpsko-američkog znanstvenika miješaju u jednoj definiciji njegovu etničku pripadnost (srpsku) i teritorijalnu pripadnost hrvatsko-američku (mjesto rođenja, državljanstvo, prebivalište, radni vijek itd).
Američka titula je ovdje neupitna. Najveći dio života i to od 1985.godine je proveo tamo, a svi veliki patenti mu potječu iz tog razdoblja. Znači Tesla je od 30. 7. 1891. godine prije svega američki znanstvenik. To je godina kada je dobio američko državljanstvo. Do tada je koristio putovnicu koju mu je izdala zemaljska Vlada Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije u ime austrijskog i hrvatskog kralja Franje Josipa I. Inače, rodio se u Kraljevini Hrvatskoj 1865. godine, koje je tada bila dio Austrijskog carstva. Reformama Franje Josipa I., od 1968. godine živi u trodijelnoj Kraljevini Hrvatska-Slavonija-Dalmacija koja je dio Austro-Ugarske monarhije. Austrijanci su uvijek nacionalne jedinice razbijali na više dijelova i ovo je prvi put da su sva hrvatska područja pod jednom administrativnom upravom.
“Franjo Josip I. 8.11.1868. potvrdio je, čime je stvoreno posebno državnopravno uređenje u ugarskoj polovici Monarhije. Ta posebna nagodba stvorila je Ugarsko-Hrvatsko Kraljevstvo koje se sastojalo od Kraljevine Ugarske i Trojedine Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije (Trojednica). Iako nije bila u pravnom položaju kao Austrija i Ugarska, iz navedenog možemo zaključiti da je Hrvatska de facto sa svojim Saborom kao parlamentom, banom kao ministrom predsjednikom, službenom vojskom, vlastitim jezikom te upravom imala većinu elemenata državnosti, što osim Austrije i Ugarske nije imao nijedan politički narod u Monarhiji. Zakonodavna vlast, koja predstavlja obilježje države i koju je Trojedna Kraljevina imala, svjedoči o Hrvatskoj koja ima karakter posebne države.”
Srbija je u to vrijeme je bila dio Otomanskog carstva i to pod njihovom direktnom upravom. Znači nisu imali niti statut vazalske države što nosi određenu autonomiju unutar turskog carstva. Srbija je postala Kraljevina tek 1878. godine. Pravilo je u svijetu je da se kod znanstvenika, profesora, doktora ili bilo koga tko je emigrirao u drugu zemlju, i tamo napravio neku karijeru, spominje zemlja u kojoj je rođen. Tako se američkom znanstveniku Albertu Einsteinu spomeninje zemlja u kojoj se rodio. Albert Einstein was a German-born theoretical physicist who developed the theory of relativity. Albert Einstein je bio etnički Židov u Njemačkoj. Židovi su semitski narod koji živi u Izraelu, i koji se raspršio po Europi, Americi i svijetu stoljećima unazad. Alberta nitko ne zove židovski znastvenik nego američko-njemački. Da je Einstein rođen u Americi, a da su mu smo roditelji imigrirali onda bi on bio ‘samo’ američki znanstvenik kao recimo i Edison. Njegovi roditelji su došli iz Kanade, a pradjedovi vjerovatno iz Engleske.
Jedini boravak Nikole Tesle u Beogradu bio je od 1. – 3. juna 1892. godine kada je već bio američki državljanin u svrhu promocije uporabe AC current. Njegovi djedovi, zajedno s puno drugih, napustili su Srbiju par stoljeća prije, zbog turske invazije. Doselili su se u hrvatske pokrajine koje smo zvali Vojne Krajine. Tu su Hrvati i Srbi stoljećima krvavili sprječavajući turske prodore dublje u Evropu. Tesla, osim ona dva dana, nikad više nije nogom stupio na teritorij Republike Srbije. Nikad nije išao u školu tamo. Nikad tamo nije radio. Nikad nije imao bilo kakvu vezu s tom državom u svom osobnom znanstvenom razvoju. Može li Tesla onda biti srpski znanstvenik samo po etničkoj pripadnosti njegovih djedova par stoljeća unazad? Etnička pripadnost se ne uzima kao mjerilo po kojem se određuje tko je čiji, nego je to teritorijalna pripadnost određenoj zemlji gdje je rođen, odrastao, školovao se i radio. Ono što vrijedi za svijet izgleda ne vrijedi za Srbiju. Po njihovoj logici SAD ne bi imale niti jednog znastvenika što su notorne gluposti. Tesla je kao čovjek bio apolitičan ali ono što znamo od nekih njegovih pisanih izjava je da je bio ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu. Zato je pristojno od Hrvatske da kada ga nazove hrvatskim znanstvenikom uvijek spomene i njegovo srpsko podrijetlo. Tako velik čovjek to definitivno zaslužuje. Tesla je 1926. godine dobio i počasni doktorat znanosti od zagrebačkog Sveučilišta. Tu titulu još je dobio od sveučilista u Grazu i Parizu. Niti jedno američko sveučiliste, a niti srpsko u to vrijeme nije mu dodijelio to počasnu titulu.
Na znam postoji li ijedan primjer na ovom planetu da netko daje ime glavnog aerodroma, uz sva ona velika srpska imena iz prošlosti, po nekome tko se tamo nije rodio niti živio? Ali niti ovdje ne smijem biti sebičan. Ako i taj aerodrom donosi nešto pozitivno u osvješćivanju današnjeg svijeta o značaju Teslinog rada za čovječansto, onda na to treba gleda pozitivno. Hrvatska je davno napravila televizijsku seriju o Tesli s Rade Šerbedžijom u glavnoj ulozi. Teslino ime i značaj za čovječanstvo Amerikanci su nastojali umanjivati zbog Edisona i drugih američkih znanstvenika. Njegovim idejama i pronalascima kitili su se mnogi drugi američki znastvenici. Dolaskom Elona Muska i osnivanjem Tesla Motorsa, široka javnost se počela sve više interesirati za ovog genija. Više je Musk napravio za pozicioniranje Tesle kao jednog od najvećih umova čovječanstva nego Hrvatska i Srbija zajedno. Naravno, teško je ovakvim malenim zemljama probiti američku dominaciju u znanosti, posebno kada je ona protekcionistička.
Republika Srbija treba prestati s ovakvim nelegitimnim prisvajanjem Tesle i vratiti se činjenicama i znanstvenoj praksi te surađivati s Hrvatskom na daljoj promocija lika i djela Nikole Tesle.
I zato poštujmo Teslinu ostavštinu. Poštujmo njegovu domovinu Hrvatsku i poštujmo njegov srpski rod. To je najmanje što možemo napraviti za njega.

4 COMMENTS

  1. Koja Hrvatska domovina, sistematski je ubijala njegove prezimenjake, rodjake i sunarodnike, dok je on jos bio ziv?
    On je toga bio svjestan i pokusavao da to sprijeci svojim kontaktima u Zagrebu, ali nije uspio ocito.
    Obidjite masovnu grobnicu u Smiljanu, malo koji Srbin je pretekao iz tog i okolnih sela.

  2. Američki znanstvenik, Srbin, rođen u Austro Ugarskoj, današnja Hrvatska.

  3. Nema ni jedno krvno zrnce hrvatsko u njemu i kako da bude Hrvat???? Zaboravite već jednom na to i radije gledajte svoja posla a ne da svojatate tuđe
    Pozdrav iz Slovenije

  4. Sustina je da on nije srpskog etnickog porekla. Njemu roditelji nisu dosli iz Srbije, nego iz Crne Gore, a majka mu je bila od Mandica. on je znao sve epske pesme iz crne Gore i jedno vreme dok je bio u Americi u pocetku se izjasnjavao kao crnogorac, pa su se amerikanci bunili, sta se on javlja kao crnogorac, kad je on americki drzavljanin i kad je u Americi sve stvorio. Naravno pod uticajem Srbije i tog nacionalizma on je u medjuvremenu postao srbin, ali cisto da znate njegovo poreklo je crnogorsko, roditelji poticu iz Crne Gore, a to na zalost danas nije pozeljno reci…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here