Home Vijesti Tko su saborski kandidati riječkog HDZ-a: Od mainstreama, do Plenkovićeve opozicije i...

Tko su saborski kandidati riječkog HDZ-a: Od mainstreama, do Plenkovićeve opozicije i pjevača ustaških šlagera

2494
0
Josip Rupčić u spornom njemačkom dokumentarcu

U tijeku je slaganje kandidacijskih lista za parlamentarne izbore i u riječkom HDZ-u. Većina temeljnih organizacija HDZ-a Rijeka kandidirala je Kristjana Staničića i Josipa Ostrogovića, a krnji Gradski odbor Nadu Rupčić i Josipa Rupčića.

Prva dva kandidata pripadaju mainstream HDZ-u, Staničić se prije tri godine žrtvovao kao kandidat HDZ-a za riječkog gradonačelnika, a za uzvrat je postavljen za direktora Hrvatske turističke zajednice. Josip Ostrogović je predsjednik HDZ-ovog kluba u Gradskom vijeću i predsjednik je NO tvrtke Autoceste Rijeka Zagreb. Obojica pripadaju većini riječkog HDZ-a koji je na unutarstranačkim izborima podržavao tim Andreja Plenkovića te su bliski aktualnom vodstvu.

Puno su živopisnija dva preostala kandidata, Nada Rupčić je predstojnica riječke ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Na unutarstranačkim izborima je navodno podržavala Plenkovićevog izazivača Miru Kovača. Još je zanimljiviji kandidat Josip Rupčić, istaknuti HDZ-ovac iz Rijeke, član predsjedništva Županijske organizacije, podoban za sve garniture koje su vladale HDZ-om. Jedno kratko vrijeme vršio je dužnost predsjednika riječkog HDZ-a. Svojedobno su ga mediji razapeli da je pjevao ustašku pjesmu “Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije” na proslavi Oluje u Kninu. On je tada snimljen i pojavljuje se u njemačkom dokumentarcu “Rechts, zwo, drei- Driftet Europa ab?” u kojem se, u kontekstu porasta fašizma u Europi, poseban naglasak stavio na Hrvatsku. Nakon što je afera izašla u medijima, Rupčić je tvrdio da ne zna riječi sporne pjesme te da se radi o pritisku na Hrvatsku radi Jasenovca.

U kojem smjeru će ići riječki HDZ i koji će se kandidati naći na listi, ostaje za vidjeti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here