Home Vijesti Brat i šogorica ju držali zatočenu u hladnoj prostoriji 22 godine

Brat i šogorica ju držali zatočenu u hladnoj prostoriji 22 godine

175
0

Više od 22 godine živjela je u bratovoj kući, zarobljena u sobi bez grijanja i svakodnevno je bila uznemiravana i zlostavljana. “Svakodnevni užas”, zaključilo je tužiteljstvo, otkriven je zahvaljujući dojavi nakon koje je pokrenuta istraga u jednom selu općine Bojano, u talijanskoj pokrajini Campobasso. Istraga je srećom dovela do oslobađanja 67-godišnje žene. Zlostavljači su navodno bili njezin brat i šogorica: žena je udovica te je bila lišena medicinske skrbi i zarobljena u maloj sobi, piše Corriere della Sera. Nakon oslobađanja smještena je u zaštićeni objekt. Brat i šogorica, prijavljeni su državnom odvjetništvu, a u ovom trenutku nisu u istražnom zatvoru jer nema opasnosti od ponavljanja djela.

Dramatična priča je započela 1995. godine, kada je žena s 40 godina ostala udovica i prihvatila poziv brata koji ju je odlučio ugostiti i staviti joj na raspolaganje sobu u kojoj su nekad spavali njihovi roditelji. Nakon nekoliko godina mirnog suživota postala je teret njegovoj obitelji i bila je prisiljena preseliti se u sobu pored drvarnice, bez grijanja, do koje se dolazilo vanjskim spiralnim stubištem i koja je bila opremljena primitivnim sustavom zatvaranja izvana, s žicom vezanom za čavao na zidu kako bi se spriječilo da izađe u odsutnosti supružnika. Žena je tek ponekad u pratnji šogorice odlazila kod frizerke. Nikad više nije izašla sama iza kuće, čak ni kako bi posjetila grob svog pokojnog muža i nikad nije smjela ni s kim razgovarati, piše Corriere della Sera.

Talijanski karabinjeri radili su na slučaju nekoliko mjeseci provodeći provjere i nabavljajući istražni materijal prije nego što su u petak navečer pokrenuli blic akciju kako bi oslobodili nesretnu ženu. “Srećom dobili smo dojavu – kaže bojnik karabinjera Edgar Pica – što pokazuje potrebu da se uvijek i brzo osudi nasilje, ali prije svega u ovom slučaju, kao i u mnogim drugim slučajevima, potrebu da ljudi ne okreću glavu, da slušaju pozive upomoć, čak i ako su prikriveni, pozive susjeda, poznanika ili sustanara i prijave ih karabinjerima, jer će se samo rušenjem zida šutnje moći izgraditi bolje društvo koje svima jamči ista prava i sprječava zlostavljanje”.
Žrtva koja je oslobođena u petak navečer i ispraćena do lokalne stanice karabinjera te ju je saslušao dužnosnik u državnom odvjetništvu koji prati istragu o kaznenim djelima za koja će supružnici morati odgovarati. On je nadalje osudio više od dvadeset godina oskudice te psihičkog i fizičkog zlostavljanja kojem je žena bila podvrgnuta, rekavši da je pretrpjela premlaćivanje, šamare, prijetnje i potpuno oduzimanje osobne slobode i autonomije.

Previous articleRatni analitičar: Putin je gotov, prešli smo točku bez povratka.
Next articleČečenski poglavica: Pripremili smo zanimljivo iznenađenje za Ukrajince

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here