Home Vijesti Bressan: Novi prijedlog Ministarstva zdravstva je prestrašan, prijeti nam kolaps

Bressan: Novi prijedlog Ministarstva zdravstva je prestrašan, prijeti nam kolaps

319
0

U nedavnoj vijesti objavljenoj na N1, naglašena je zabrinutost zbog preopterećenosti bolničkih hitnih prijema pacijentima koji nemaju hitna stanja. Ovaj problem postaje sve izraženiji, a stručnjaci u Ministarstvu zdravstva razmatraju moguća rješenja kako bi se smanjilo opterećenje hitnih prijema nehitnim pacijentima. Iz Ministarstva zdravstva tvrde da je model izvediv, ali poznati riječki liječnik Leonardo Bressan je izrazio svoje sumnje u izvedivost tog modela.

Prijedlog Ministarstva zdravstva “Uputnice za OHBP”:

Jedan od predloženih modela je uvođenje “uputnice za OHBP”, što bi omogućilo liječnicima obiteljske medicine da imaju cjelodnevna dežurstva. Međutim, ovaj prijedlog izaziva zabrinutost i skepticizam među stručnjacima i javnošću iz nekoliko razloga.

Zabrana novog modela:

Prvo, mnogi se pitaju zašto je potrebno uvesti novi model poput “uputnice za OHBP” kada već postoji vrsta uputnice C2 koja omogućuje pacijentima da budu upućeni na hitne specijalističke ordinacije ili hitne bolničke prijeme. Ova uputnica postoji već desetljeće, a njezina svrha je upravo olakšati pristup hitnim službama.

Izazovi provedbe modela Ministarstva zdravstva:

Drugo, postavlja se pitanje mogućnosti provedbe takvog sustava. Jesu li liječnici obiteljske medicine spremni i imaju li kapaciteta za cjelodnevna dežurstva? S obzirom na nedostatak liječnika, posebno u ruralnim područjima, i činjenicu da su mnogi obiteljski liječnici pred mirovinom ili napuštaju sustav, postavlja se pitanje održivosti ovakvog prijedloga.

Zabrinutost za sudbinu obiteljskih liječnika:

Zabrinutost za sudbinu obiteljskih liječnika, posebno onih koji su pred mirovinom ili razmišljaju o napuštanju zdravstvenog sustava, postaje sve veća. Nedostatak zamjena za odlazeće liječnike dodatno otežava situaciju.

Zaključak:

U konačnici, potrebno je pažljivo razmotriti sve aspekte prije donošenja odluka o promjenama u organizaciji hitnih prijema. Važno je osigurati da nova rješenja budu održiva, učinkovita i da ne ugrožavaju pristup zdravstvenoj skrbi za pacijente širom zemlje.

Upravo iz ovih razloga, potrebno je hitno djelovanje kako bi se pronašlo dugoročno održivo rješenje za preopterećenost bolničkih hitnih prijema i osigurala adekvatna skrb za sve pacijente u potrebi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here