Mozaik

‘Buca di sabbia’/’Pješčanik’ otvara sezonu talijanske drame za odrasle uz povratak Alide Delcaro

‘Buca di sabbia’/’Pješčanik’ otvara sezonu talijanske drame za odrasle uz povratak Alide Delcaro

U četvrtak, 25. listopada, u Zajednici Talijana u Rijeci, u 19.30 sati održat će se “Buca di Sabbia” / „Pješčanik“,nova premijera Talijanske drame. Prestava će otvoriti sezonu Talijanske drame za odrasle koja će se odvijati pod sloganom „Il vero Fiumano segue il Dramma Italiano! / Fiumani pravi, budite s nama, tu je i Talijanska drama!, a druga je po redu premijera od pet predviđenih premijernih produkcije za ovu sezonu.
Tekst poljskog autora Michala Walczaka govori o odnosu dvoje djece dok se igraju u pješčaniku. Posebnost cijelog komada je, ne samo uriječima, već u glumcima, interpretima dviju uloga u komadu. Genijalnost komada se otkriva u trenutku shvaćanja da su djeca zapravo dvoje zrelih i odraslih glumaca, faktoru koji otvara tekst u drugoj nepisanoj dimenziji, odnosu između muškarca i žene od djetinjstva do senilnosti. Režiju potpisuje Jernej Kobal, mladi slovenski redatelj: “Ova predstava naš je pokušaj da odgovorimo na beskonačna pitanja koja proizlaze iz problema u odnosu između odraslih ljudi. Govori o vrlo specifičnom problemu, čak i ako se tekst učini gotovo djetinjastim “.
Glumci na pozornici bit će Anton Toni Plešić i sjajna glumica Talijanske drame Alida Delcaro koja se, iako u mirovini, ponovno vraća na kazališnu pozornicu.
Glazbu potpisuje Varaždinac Pero Eldan, koji po prvi put radi s Talijanskom dramom, a vizualni segment, scenu i kostim, osmislila je Liberta Mišan, scenografkinja koja je već više puta surađivala na produkcijama riječkog HNK.
„Ovo je mali projekt”, govori novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, “rađen s ciljem da bude mobilan te da tako može posjetiti sve zajednice Talijana kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji”.
Nakon premijere, repriza u Zajednici Talijana sljedi već sljedećeg dana u petak, 26. listopada u 19.30 sati.
Sljedećeg tjedna predstava će igrati u kazalištu u Bujama, 29. listopada s početkom u 19.30 sati, te u Zajednici Vodnjana, 30. listopada u 20.00 sati.
Uz premijeru će se održati i izložba autora plakata predstave,Riječanina tršćanskog podrijetla Nicole Facchinija , u Pomorskom i povijesnom muzeju . Otvorenje izložbe će biti u petak 26. listopada u 18 sati, a ostat će otvorena do petka, 9. studenog 2018.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.