Home Sport Budicin: Ovo su posljedice promjena trenera

Budicin: Ovo su posljedice promjena trenera

1046
0

Fausto Budicin u nedjelju je tijekom gostovanja u Kranjčevićevoj ulici imao tu čast da u odsutnosti Anasa Sharbinija ponese kapetansku traku. Malo je igrača koji u ovom trenutku zadovoljaju neke od nepisanim kriterija po kojima se postaje kapetan »Rijeke«. Osim igračkih, Budicin ispunjava i većinu ljudskih kvaliteta zbog kojih ga je dopala ta dužnost. Budicin se pritom i udomaćio na Kantridi, iako ga nitko nikada nije ni doživljavao kao igrača sa strane. Skromni Rovinjanin stigao je na Kantridu u ljeto 2005. godine i tijekom ovih godina prometnuo se u igrača na kojega se »Rijeka« uvijek može osloniti. I ove sezone Budicin predstavlja jedan od najčvršćih oslonaca momčadi sklone nevjerojatnim oscilacijama u igri zbog kojih se najčešće na meti kritika nađu obrambeni igrači. Njihove su pogreške na koncu obično fatalne kao što je to bio slučaj u Kranjčevićevoj ulici. Badava Budicinu i suigračima što su u najvećem dijelu utakmice igrali sasvim pristojno, kada je u 76. minuti Davor Vugrinec poentirao za konačnih 1:1. Takav je život braniča, njihove se pogreške skupo plaćaju, iako na riječkom primjeru to nije smjelo biti tako. »Rijeka« je do jedinog istinskog trenutka slabosti svoje uže obrane trebala voditi s dva, tri pogotka razlike.

Nemamo snage

– Sve to stoji, ali utakmice se igraju svih 90 minuta. Da se igraju pola sata manje, mi bismo sada bili tik do »Dinama«. Doduše, nisam baš siguran da Vugrinčevu pogotku nije prethodilo zaleđe. Pomoćni sudac uvjeravao nas je da je bila linija, a po TV snimci se to ne može dobro vidjeti – prenosi Budicin svoje viđenje trećeg riječkog remija u nizu doživljenog u sličnim okolnostima nakon kojega se s punim pravom počinju javljati sumnje u mogućnosti ovih igrača.
Novi trener Robert Rubčić primjerice smatra da momčad pada u finišima utakmice zbog toga jer nije dovoljno fizički spremna, makar se nakon takvih učestalih situacija može govoriti i o individualnim kvalitetama igrača. Pitanje je dakle ne mogu li doista ili jednostavno ne znaju rutinski privesti dobivene utakmice kraju.
– Po meni kristalno je jasno da je riječ o fizičkoj spremi. U Zagrebu je nekoliko igrača tražilo zamjenu, u Varaždinu smo odigrali fenomenalnih 65 minuta, a onda u idućih 20 minuta nismo uspjeli povezati dva dodavanja. Očito je da padamo jer nemamo snage, što dakle nema veze s kvalitetom igrača. Uostalom, nije ni vrijeme za takve analize. Bilo bi neozbiljno sumnjati u kvalitetu ovih igrača usred polusezone. Ljudi koji su za to zaduženi u klubu napravit će kada za to dođe vrijeme analizu i donijeti zaključak može li ili ne može ova momčad ispuniti klupske ambicije – objašnjava Budicin. On ne misli da je momčad »Rijeke« fizički nedovoljno spremna zbog toga što se tijekom ljetošnjih priprema loše radilo, već zato što iza ove ekipe ne stoji kontinuitet struke.

Glava mora biti jača

– Padovi prouzročeni nedostatkom snage očekivani su nakon što smo u nekoliko mjeseci promijenili tri trenera i deset dana bili bez trenera. Sve to sada izlazi na vidjelo. Ne govorim pritom o tome kako se radilo, već o tome da svaki trener ima svoj način rada. Dovoljno je pet posto promijeniti način treniranja da bi tijelo sportaša na neki način doživjelo šok. Mi smo to prošli triput u svega nekoliko mjeseci. Dobar je primjer pretprošla sezona kada je Kuže zamijenio Bračuna i promijenio filozofiju treninga. Svi znamo što se poslije događalo – kaže Budicin i smatra da postoji izlaz iz svega ovoga i prije zimske stanke, koju novi stručni stožer čeka s nestrpljenjem.
– Moramo pokazati više volje. Kada noge ne slušaju, glava mora biti jača. Dakle, jedini način da nadoknadimo nedostatak snage je da pojačamo voljni moment – kaže Budicin svjestan da je pred »bijelima« ključnih mjesec dana tijekom kojih će zapravo biti na »kocki« cjelokupna sezona.
– Upravo tako. U ovih mjesec dana puno toga će se rješavati. Ne treba sada razbijati glavu sa svime time nego se fokusirati na prvu iduću utakmicu. Svjesni smo svega, ali i da s dvije uzastopne pobjede, u nedjelju (Inter) i srijedu (Zagreb kup), stvari mogu izgledati daleko pozitivnije – rekao je Budicin, kojemu na Kantridi pripremaju nov ugovor. Iduće ljeto istječe mu važeći.
– Pustimo sada to. Ima trenutačno puno važnijih stvari od mojega ugovora – zaključio je Budicin.
(novi list)

Previous articlePrimorjaši večeras protiv Šibenika
Next articleZa istu spežu u Trstu 665, a u Rijeci 1.050 kuna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here