Home Vijesti Za istu spežu u Trstu 665, a u Rijeci 1.050 kuna

Za istu spežu u Trstu 665, a u Rijeci 1.050 kuna

5213
2

Samo zbog nekoliko litara maslinova ulja isplati se otići u šoping u Opicinu. A da ne govorimo o pašti, pivu, vinu, deterdžentima… Evo, sve ovo što vidite platili smo samo samo 68 eura, kažu nam dvojica Riječana, pokazujući nam svoja i preko vrha nakrcana kolica svim i svačim. Njihov je jedini problem bio kako svu tu spežu, od koje će, kažu, živjeti cijeli mjesec i u Rijeci samo kupovati kruh i pokoji komad mesa, strpati u prtljažnik maloga fiata, piše današnji Novi list.
– Litra maslinovog ulja je 3,40 eura, dakle 24 i pol kune. A u ovom dućanu ga ima i po 1,49 euro, dakle niti jedanaest kuna. Pa kod nas je od toga skuplje i obično ulje. Pola litre odličnog piva u limenci plaćamo 40 centa, dakle nešto manje od 3 kune, kupili smo 5 kilograma Amigo kave za 4 eura, a litra običnog, suncokretovog ulja je 1,19 eura, dakle, 8,5 kuna. Računajte i to da je 500 grama tjestenine ovdje samo 3,5 kuna, a 5 kg odličnog deterdženta za robu Dexal platili smo samo 5 eura, kilogram ementalera 5,30 eura. Ma ne morate ništa računati, kupite samo nekoliko litara maslinova ulja i pokrili ste trošak goriva i k tome još uštedjeli novac, kažu nam Riječani koje u namjeri da izvidimo isplati li se i dalje kućne potrepštine, osobito hranu, kupovati u Italiji, zatekosmo spred marketa Euro Spin u Opicini. Dopustili su da im slikamo kolica, ali nisu se željeli predstaviti imenom i prezimenom. Isto je i s dvjema Riječankama. Jedna od njih trgovkinja je u jednom od riječkih trgovačkih lanaca, pa je to navodila kao razlog zbog kojega se ne želi fotografirati. Ali nam je s ponosom pokazala raskošnu spežu za samo 108 eura, a ona se uglavnom sastoji od tjestenine, riže, sireva, suhih salama, maslinova ulja, pelata, tune i deterdženata.
Uzmimo za primjer da u Opicini kupimo mjesečnu spežu koja se sastoji od 5 kg tjestenine, 10 kg pelata, 2 kilograma suhe salame, kilograma ementalera, 3 litre ekstra vergine maslinova ulja, 5 litara suncokretova ulja, 500g sira Parmigano Reggiano, 1kg tune, 3 nutelle od 750 g, 5 kg deterdženta za rublje, 4 litre omekšivača za rublje, kilograma cremcaffea i 5 litara piva. Tjesteninu ćete platiti 4,2 eura (32,4 kune), 10 kg pelata platit ćete 8,6 eura (62,5 kuna), 2 kilograma suhe salame 11,96 eura ( cca 86 kn), kilogram ementalera 5,7 eura ( 41 kuna), 500g sira parmigano rggiano 6,4 eura (46 kuna), 3 litre extravergine maslinova ulja 11.95 eura (86 kuna), 5 litara suncokretovog ulja 7,95 eura (57 kuna), kilogram tune 5,9 eura (42,5) kuna, 3 nutelle od 750 g 10,98 eura (79 kuna), 5 kg deterdženta za rublje 5 eura (36 kuna), 4 litre omekšivača za rublje 1,9 eura (13,68 kuna), kilogram kave cremcaffe 8,20 eura (59 kuna) i 5 litara piva u limenci 4 eura (28,8 kuna). Sve to ćete u Opicini platiti ukupno 665 kuna ili 92 eura.
Iste te namirnice u riječkim će nas trgovačkim centrima stajati oko 1.050 kuna. Uvrstimo li u tu računicu i trošak goriva od 100 do 120 kuna, ovisno o vrsti goriva i potrošnji, šoping u Opicini se opet isplati, a posebice ako se ide u veću nabavku. Naravno, ne bi bilo na odmet uputiti se prema Opicini s gorivom »na rezervi«, pa natočiti pun rezervoar u Sloveniji gdje je, i nakon što je nedavno u Hrvatskoj Ina snizila cijene, jeftinije gorivo.

Velike razlike u maslinovom ulju

Najveći raskoraci u cijenama evidentiraju se u maslinovom ulju, koje je u Rijeci i četeverostruko skuplje nego u Italiji, cijena dviju nutella po 400g u Rijeci skuplja je od dviju nutella od po 750 grama u Italiji, 2 litre najjeftinijeg omekšivača za rublje u Italiji su jeftiniji od jedne litre najjeftinijega u Rijeci. Za cijenu od dva kilograma jeftinijeg deterdženta za rublje koji nalazimo u riječkim dućanima, u Opicini možemo kupiti 5 kilograma deterdženta. Veliki su, naravno, raskoraci u cijenama običnog ulja, salama, sireva i tjestenine, ali i piva i vina srednje kvalitete.
No, usporedimo li cijene kvalitetnijih, brendiranih proizvoda, i tu nailazimo na razlike u cijenama. Uzmimo tjesteninu barilla koju je u tršćanskim dućanima itekako povoljnije kupiti. Primjerice, pakiranje od 1kg barille raznih vsta stoji samo 1,63 eura ( 11.7 kuna), što je jeftinije nego pola kilograma ove pašte u velikoj većini riječkih trgovačkih centara. Također, 500 grama popularne kave lavazza u Italiji se može kupiti za 6,16 eura (44,3 kune), a kod nas za najmanje 56 kuna. Nadalje, 4 litre popularnog omekšivača za rublje coccolino u Rijeci ćemo platiti oko 52, a u Trstu 28 kuna. Deterdžent dash 2,56 kg u tršćanskom smo PAM-u (ne baš jeftinom marketu) našli za 8,28 eura (59 kuna) dok mu se u riječkim trgovačkim centrima cijena kreće od 67,99 do 70 kuna. Kad smo već kod PAM-a, u njemu smo našli i kilogram lavazze za 4,99 eura.

U Ilirsku Bistricu po nebrendirane proizvode

Omiljena trgovačka meka Riječana koji žele uštedjeti novac svakako je i SPAR u Ilirskoj Bistrici, do kojega iz Rijeke treba voziti šezdesetak kilometara. U tom dućanu 3 litre extra vergine maslinovog ulja stoji 11,97 eura (86 kune), što je neznatno jeftinije nego u Opicini i kudikamo jeftinije nego u Rijeci. Nadalje, obično, suncokretovo ulje u pakiranju od 5 litara u SPAR-u stoji 8,69 eura (62,5 kuna), što je skuplje nego u Opicini, ali opet jeftinije nego u Rijeci. Nutella od 750 grama u Sparu je skuplja nego u Italiji, ali opet jeftinija nego u Rijeci, jer u Sparu stoji 4,4 eura (31 kunu). Po sireve i salame definitivno se ne isplati voziti do Spara, jer uglavnom imaju brendirane vrste ovih proizvoda koje se u dvije-tri kune razlikuju od riječkih. Pola kilograma bilo koje vrste tjestenine, osim Barilline, u SPAR-u stoji 0,61 euro, što je skuplje nego u Opicini, ali opet jefftinije nego u Rijeci, dok kilogram poznate barille stoji 2,2 eura (15,8 kuna), što nije razlika u odnosu na cijene u Rijeci. No, definitivno se isplati kupiti 5 kg SPAR-ovog deterdženta za samo 4,38 eura (31,5 kuna), što je jeftinije nego u Opicini, a kamoli u Hrvatskoj. Isplati se kupiti i omekšivač za rublje i za 4 litre izdvojiti samo 1,79 eura , što je jefitine nego u Opicini. Također, kilogram popularnog sira parmigano reggiano u SPARU drži istu cijenu kao i u Opicini (12,99 eura), dok kilogram najjeftinije tune u limenci možemo kupiti za samo 6,44 eura. Isplati se u Sparu kupiti i tunu rio mare 4×80 grama po cijeni od 3,51 euro (21,9 kuna) što je i za više od 10 kuna jeftinije nego u Rijeci. Dakle, u SPAR u Ilirsku Bistricu isplati se otići po proizvode koji nisu brendirani (izuzev sira parmigano reggiano, nutelle i tune rio mare). Ostali proizvodi drže tek neznatno nižu cijenu nego u Rijeci.

2 COMMENTS

  1. kao prvo od Belvedera do Spara je točno 42 km., a ne kako to navodi N.L.
    Zatim je cijeli niz “ne brendiranih” proizvoda znatno jeftiniji: litra voćnog soka, bez konzervansa ne prelazi l euro (izuzev soka od jagode koji je malo skuplji) štoviše, sokovi su uglavnom oko 0,50 eura. Zatim vina iz Australije, Čilea il J. Afrike ne dosižu 4 eura, dok slovenski sivi pinot se može kupiti za oko 3 eura. Konzervirano povrće je za oko trećinu jeftinije no kod nas (usporedba sa cjenama u Plodinama). Meso divljači (npr jelenovo) stoji oko 11 eura. U plodinama je oko 120 kuna. I to od istog proizvođača!. Ma lista je toliko duga da se isplati preko i usporediti…

    Na kraju, ako kupovina prijelazi vrijednost od 50 eura, vraća se porez koji obično iznosi oko deset posto plačenog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here