Home Kolumne Burić tražio specifikaciju proračunskih troškova, Pešić Bukovac pitanje odbila proslijediti Obersnelu

Burić tražio specifikaciju proračunskih troškova, Pešić Bukovac pitanje odbila proslijediti Obersnelu

1927
0
foto: rijeka.hr
Gradskim vijećnicima uskraćene informacije (foto: rijeka.hr)

Kao što je najavio na aktualnom satu, dopredsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Burić zatražio je specifikaciju troškova koji su se pojavili u izvještaju o proračunu za 2011. i 2012. godinu. Radi se o troškovima poput sitnog inventara i auto guma za koje je u dvije godine utrošeno preko milijun kuna, reprezentacije za koju je u istom razdoblju potrošeno preko 2,5 milijuna kuna, službena putovanja koja su porezne obveznike koštala nešto ispod 3 milijuna kuna te ‘ostale usluge’ za koje potrošeno 76 milijuna (!) kuna. Unatoč činjenici da gradski vijećnici po Poslovniku imaju pravo tražiti odgovore na ‘pitanja o obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Rijeke te ostalih poslova iz njegovog djelokruga rada, o izvršavanju njegovih odluka i drugih akata te odluka i drugih akata Vijeća te o radu upravnih tijela Grada Rijeke, kao i pravnih osoba kojih je Grad Rijeka osnivač, odnosno većinski vlasnik’, Buriću je u propisanom roku od 15 dana umjesto odgovora stigla ‘košarica’ od predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac koja je procijenila da Burićevo pitanje nije pitanje pa ga gradonačelniku nije ni proslijedila.

‘Budući da se Vaše traženje ne može smatrati pitanjem u smislu članka 73. Poslovnika Gradskog vijeća, koja neovisno o tome sto se postavljaju u pisanom obliku moraju biti postavljena u suglasju s odredbom članka 67. Poslovnika Gradskog vijeća, izvješćujem Vas da sukladno odredbi članka 73. stavka 3. Poslovnika Gradskog vijeća zahtjev nije proslijeden Gradonačelniku radi davanja odgovora, a Vas pozivam da postavite pitanje u suglasju s člankom 67. Poslovnika Gradskog vijeća.’, odgovorila je Pešić Bukovac valjda ne želeći uznemiravati gradonačelnika na zasluženom godišnjem odgovoru.

Burić je nakon ovakvog odgovora pitanje o trošenju javnog novca postavio direktno gradonačelniku i to temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama. Zakon propisuje kako će odgovore sada morati dobiti u roku od 15 dana ili će gradonačelnik morati platiti novčanu kaznu.

Međutim, nakon ove odbijenice predsjednice Gradskog vijeća postavlja se pitanje svrsishodnosti instituta poslovničkog prava gradskih vijećnika na postavljanje pitanja. Dosadašnje iskustvo rada Gradskog vijeća pokazuje da se ovo pravo konzumira uz puno muke budući da prvo mora proći ‘filter’ predsjednice vijeća koja procjenjuje da li je postavljeno pitanje podobno za proslijeđivanje gradonačelniku, a tek nakon proslijeđivanja počinje teći rok od 15 dana za odgovor. Sankcija za eventualno kršenje Poslovnika ili probijanje rokova nema. Nasuprot tome, Zakon o pravu na pristup informacijama omogućava svakom građaninu da tijelima javne vlasti postavlja pitanja iz njihovog djelokruga, filtera nema, rokovi počinju teći od trenutka kada je upit zaprimljen, a propisane su i sankcije za prekršitelje zakona. Gradski vijećnici tako imaju ograničenijee mogućnosti da dođu do konkretnih odgovora na pitanja nego svi ostali građani koji su ih izabrali da ih zastupaju u predstavničkom tijelu. Osim naravno ako se  odmah ne pozovu na Zakon o pravu na pristup informacijama i preskoče ‘prava’ koja navodno imaju temeljem Poslovnika Gradskog vijeća. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here