Home Biznis Nesposobnost (i)ili korupcija? Zbog nezakonitog natječaja moguća smjena uprave Jadrolinije!

Nesposobnost (i)ili korupcija? Zbog nezakonitog natječaja moguća smjena uprave Jadrolinije!

1019
0

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da nabava katamarana u Jadroliniji nije bila transparentna i zakonita.

“Jedna od glavnih zadaća Uprave je bila nabava novih brodova. Ovaj postupak koji je rađen u Jadroliniji nije bio onakav kakav sam htio i kakav je trebao biti. Znači – nije bio transparentan. To sam vidio i s tim sam upoznat”, rekao je Butković odgovarajući u Splitu na novinarska pitanja vezana uz najnoviju nabavu katamarana.

Kako je Index jučer objavio, šef Jadrolinije David Sopta i član uprave Predrag Govorčin u studenom 2017. godine otišli su u Singapur u posjet brodogradilištu norveške tvrtke Damen, da bi potom odlučili raspisati javni natječaj za kupnju dvaju katamarana u vrijednosti 18,4 milijuna eura. Na istom natječaju odabrani su upravo katamarani tvrtke Damen, a Index je objavio e-mailove u kojem se vidi dogovor oko natječaja i prilagođavanje istog ponudi Damena.

Butković je danas rekao kako je njegova zadaća kao ministra pratiti sve što se događa u njegovu resoru.

“Moram pratiti da svi postupci koji se vode u resoru budu transparentni i zakoniti. Ovaj postupak u Jadroliniji po mojim saznanjima i po onome što sam vidio nije bio takav”, rekao je ministar.

Na novinarsko pitanje može li i hoće li smijeniti Upravu Jadrolinije, ministar Butković je odgovorio kako je to stvar Nadzornog odbora i Skupštine te tvrtke.

Dodao je kako je Uprava izabrana na prijedlog vlade te kako će pričekati da se prikupe sve informacije.

“Vidjet ćemo – donijet ćemo sigurno odgovarajuću odluku. Da sam na mjestu članova Uprave i ljudi koji su pravili ove postupke, znam što bih sam napravio”, rekao je Butković.

Na novinarsko pitanje hoće li ministarstvo Uskoku podnijeti prijavu, ministar je odgovorio : “Pustimo te stvari, ne bih komentirao.”

Za Jadroliniju je istaknuo kako je to “strateška i jako bitna tvrtka” te najveći hrvatski brodar i “jedan od najvećih svjetskih linijskih brodara”.

Ministar Butković sudjelovao je u srijedu u Splitu na okruglom stolu “Ljetni prometni izazovi u turističkim gradovima”.