Home Vijesti Butković obišao Učku: Radovi na drugoj cijevi tunela idu jako dobro

Butković obišao Učku: Radovi na drugoj cijevi tunela idu jako dobro

299
0

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je jutros gradilište druge cijevi tunela Učka, trenutno jedne od najvećih infrastrukturnih cestovnih investicija u zemlji, koja uključuje kilometar ceste s istarske te 500 metara ceste s kvarnerske strane.

– Radovi idu jako dobro, u ovom trenutku s obje strane, istarske i kvarnerske, do sada su ukupno probijena više od dva kilometra nove tunelske cijevi i očekujemo kroz godinu dana spajanje i probijanje tunela u cijelosti, kazao je ministar Butković, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

Prema njegovim riječima do kraja ove godine očekuje se da će sve proceduralne stvari biti gotove, što uključuje i Europsku komisiju i odluku vlade kako bi početkom godine krenuli radovi na završetku istarskog ipsilona odnosno zadnje faze 2B2 i 2B3, čime će se, kako je rekao, “istarski ipsilon u potpunosti integrirati u prometni sustav Hrvatske”.

– Novi val poskupljenja utječe na radove, mnogi su infrastrukturni projekti dovedeni u pitanje jer je u vrijeme ugovaranja i predaja ponuda bila jedna cijena, a sada je ona znatno veća. Vlada je stoga po pitanju poremećaja cijena na tržištu dala mogućnost da se naručitelji radova i izvođači u zakonskoj proceduri uz posredstvo revizija o tome dogovore, naglasio je Butković.

Tunel bi fizički trebao biti probijen negdje na ljeto 2023., a radovi kompletno završeni 2024. godine. Generalni direktor Bina Istre Dario Silić kazao je kako se na gradilištu po visokim standardima vodi briga o zaštiti radnika i o zaštiti okoliša.

– Cilj je spojiti se s Hrvatskim autocestama na Matuljima, tako da se od Pule do Zagreba može doći za dva i pol do tri sata bez zaustavljanja. Ovo je jedan od najprometnijih pravaca, preko 10 tisuća vozila dnevno, zaključio je Silić.

Previous articleSlužbeno: Najveći talent Rijeke potpisao za Juventus!
Next articleVIDEO: Trogodišnjak s Floride umro nakon što je ostavljen u autu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here