Home Biznis Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

Čačić: Jamstvima za brodogradilišta kupovala se podrška IDS-a

825
0

Predsjednik Narodne stranke Reformista Radimir Čačić smatra da je pred poreznim obveznicima plaćanje nekoliko milijardi kuna jamstava za broidogradilišta jer su na taj način Vlade stavljale problem pod tepih i kupovale podršku IDS-a, izjavio je Čačić u razgovoru za N1. Nije mu ni jasna logika trenutačne Vlade oko LNG terminala i njegove isplativosti.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić smatra da potraga za strateškim partnerom za brodogradilišta nije transparentna, ali i da u postupku nema velikih iznenađenja i da pokazuje nedopustivu neodgovornost i lakoću trošenja novca poreznih obveznika.

“Najmanje je odgovoran trenutačni ministar. Od Vlade Zorana Milanovića, kada sam ja izašao iz Vlade su se ta jamstva počela potpisivati na traci i dosegla su 4 milijarde kuna, pa je na to nadodala Vlada Tihomira Oreškovića, pa je i ova Vlada dala jamstvo od 900 milijuna kuna za restrukturiranje. Za sve to će trebati sada izdvojiti četiri do pet milijardi kuna.

Najodgovorniji za ovu situaciju su ministri gopodarstva i financija. To se radilo jer se kupovala podrška IDS-a, pustimo priču, IDS je inzistirao da se to stavlja pod tepih i potpisuju jamstva i kod Milanovića i kod Oreškovića pa i Plenkovića. IDS je oporba do trenutka dok mu nešto treba. Onda kad im treba nisu više oporba i ostaju u Saboru glasati za proračun”, rekao je u Novom danu.

Čačić smatra da će hrvatski porezni obveznici za restrukturiranje platiti još tri milijarde kuna. “Ovdje vidim rukopis ljudi koji jako dobro znaju, a to su Tomislav Debeljak i Ficanteri, to će tako završiti po mom dubokom uvjerenju. Jasno da Horvat to gura jer će ispasti kao čovjek koji je spasio priču”, zaključuje Čačić.

Nastavlja kako su sada ministri financija i gospodarstva na suprotnim stranama jer je stvar pukla. Naravno da Zdravko Marić ima pravo, ali mogao je i on pratiti,bio je u Oreškovićevoj vladi, ni tu Marić nije bez krivnje, ozbiljne krivnje, morao je o tome progovoriti, sve je znao, to se znalo i prije dvije godine, nije se htjelo ući u dubinu”, smatra Čačić.

Čačić smatra da je talijanski Ficanteri ponuđač, a Debeljak fasada. “Ovi koji žele restrukturiranje žele da država sve sredi i uloži. Ne bih prihvatio restrukturiranje u kojem bi država dala veliki novac”, zaključio je.

Ogromne političke igre oko LNG terminala
Predsjednik Reformista kaže kako su Poljaci imali ozbiljan problem s Rusima i izgradili su LNG terminal. Njemačka pak ima jefitniji plin nego Poljska jer ga nabavlja i od Rusa.

“To su ogromne političke igre, u cijeloj priči stvari su jasne – taj plin je 20-tak posto skuplji od ruskog pod uvjetom da oni ostave cijenu kakva jest, a mogu je i spuštati. Zašto bi netko financirao dovod plina koji je skuplji? Zato što ima alternativu i sigurnost.

U problemu sigurnnosti su Austrija, Češka, Slovačka, Mađarska i mi. A mi najmanje jer imamo 40 posto svoje proizvodnje plina. Imamo i dosta jednostavnu konekciju na alžirski plin preko Italije. Mi slučajno imamo cijeli spektar odgovora na redukciju plina, uključujući i Petrokemiju kao velikog potrošača koja je sada u ruskim rukama i možemo joj isključiti plin”, kaže Čačić.

Pojašnjava da Hrvatska mora uložiti 135 milijuna eura. Da bi vratili to ulaganje, od 2,6 mlrd kubika, u zakupu mora biti 1,5 mlrd. kubika. “Netko to mora kupiti da bi stvar bila isplativa, mi imao 520 milijuna, a to što imamo su zakupili HEP i INA. HEP – to smo opet mi građani Hrvatske koji će kupiti plin za 100 vani na tržištu, a prodati za 80. “Svi koji su u sigurnosnoj igri trebaju podnijeti svoj dio. Da mi plaćamo svojim novcem strateški interes Amerike i tuđu sigurnost opskrbe? Ja razumijem logiku Amerike, ali ne i našu”, zaključio je Čačić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here