Vijesti

Čemu služi skupi “moderni” projekt ŽCGO Marišćina?

Čemu služi skupi “moderni” projekt ŽCGO Marišćina?

Mariscina-11-2015-3Svjedoci smo medijskih izjava odgovornih osoba sa raznih razina vlasti koje tvrde kako je u ŽCGO Marišćina započeo pokusni rad, a potom i probni rad postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. Tako Novi list od 31.07.2015. godine navodi: „Dva mjeseca pokusnog rada: Marišćina primila prvih 80 tona otpada” , dok u Novom listu od 29.10.2015. godine možemo pročitati kako „Županijski centar Marišćina kreće s pokusnim radom“, ističe se u najnovijoj objavi za javnost KRiznog eko stožera Marišćina.

‘Uporno se u medije plasira „nevjerojatna“ vijest da je ŽCGO Marišćina proradio nakon što je projekt izmišljen još tamo davne još 1999. godine. Međutim, mi mještani koji živimo u blizini deponija i pod stalnim smo utjecajem „nulte faze“ ŽCGO Marišćina, svjedoci smo da se na Marišćini i dalje riječko smeće iskrcava na području smetlišta Marišćina, odnosno tzv. Nulte faze, a kamioni KD Čistoća d.o.o. ne ulaze u pogon za obradu otpada.

Znači li to da se pokusni rad ŽCGO Marišćina svodi na to da kamioni KD Čistoća d.o.o. i dalje iskrcavaju neobrađeno smeće na Marišćini, a najmoderniji pogon ne prerađuje otpad?

Članovi Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina proveli su 24. studenog cijeli dan u blizini deponija i promatrali gdje završava riječko smeće. Svjedoci smo da je toga jutra na Marišćinu prispjelo približno petnaestak kamiona KD Čistoća d.o.o., ali niti jedan od tih kamiona nije ušao na područje ŽCGO Marišćina u kojem je smješteno postrojenje za mehaničko-biološku obradu smeća, već se smeće i dalje neobrađeno iskrcavalo na područje smetlišta Marišćina, poznatog i pod nazivom Faza 0-1.

Od samog pokretanja projekta izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku obradu, bilo je potpuno jasno da projektirani sustav nije ekonomski, tehnološki niti ekonomski održiv i da ne može opstati. Postrojenje još nije ni počelo s radom, a već su krenuli i kvarovi, a neobrađeno smeće se i dalje istresa na smetlištu Marišćina.
Kako smo ustanovili da se inspektorima zaštite okoliša baš i ne izlazi na teren, predlažemo da pogledaju naše fotografije snimljene 24.studenog 2015. godine, dakle tog jutra dok smo promatrali ima li ikakih aktivnosti na području najmodernijeg sustava za obradu smeća u republici Hrvatskoj.

Zaista nas zanima zbog čega inspekcija zaštite okoliša ne izlazi na teren i ne utvrdi činjenično stanje te zabrani iskrcavanje smeća na Marišćini? Sve su dozvole za tzv. privremeno skladištenje smeća“ istekle još u rujnu 2015. godine.

Zbog čega se prešutno i dalje dozvoljava da KD Čistoća d.o.o. istresa neobrađeno smeće na Marišćini? Zbog čega postrojenje za mehaničko-biološku obradu smeća ŽCGO Marišćina još ne radi? U koje se sve daleke gradove u Republici Hrvatskoj odvozi riječko smeće?

Bezbroj je pitanja na koje mjesecima nitko ne odgovara. Nadležni šute, očito su svjesni uzaludnosti i besmislenosti skupog projekta koji se neće moći sam financirati. U konačnici cijenu neznanja i nesposobnosti i ovaj će put kao i uvijek do sada platiti građani ogromnim računima za odvoz smeća na obradu u skupo postrojenje koje proizvodi gorivi otpad za cementare?!

Možemo dakle zaključiti, da će novac građana biti spaljen u cementarama, ako ikad uopće ŽCGO Marišćina započne sa radom. Nadamo se da će ovaj put za kašnjenje projekta, beskonačno pomicanje rokova i financijsku štetu zbog izgradnje skupog i ekonomski neodrživog ŽCGO Marišćina, odgovorne osobe politički, kazneno i financijski odgovarati’, zaključuje se u izjavi.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.