Home Biznis Članovi Uprave ACI-ja nakonferenciji u Novoj Gorici govorili o tranziciji na zelenu...

Članovi Uprave ACI-ja nakonferenciji u Novoj Gorici govorili o tranziciji na zelenu energiju

276
0

Nova Gorica, 28. rujna 2022. – Danas je u Novoj Gorici završena dvodnevna konferencija „HydrogenEcosystem North Adriatic 2022.“ na kojoj su uz predstavnike ministarstava iz Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli-VeneziaGiulia, sudjelovale eminentne tvtke iz navedenih država i regije. Na konferenciji su sudjelovali i Ivan Herak, član uprave ACI d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse te Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju.

Josip Ostrogović je istaknuo da je Hrvatska prepoznala prilike i važnost čiste energije, te je na tragu politika EU započela s poduzimanjem aktivnih mjera u svrhu provedbe politika zelene tranzicije. U ožujku 2022. godine Hrvatski sabor donio je Strategiju za vodik do 2050. godine, koja određuje okvirne mogućnosti razvoja proizvodnje, pohrane, transporta i općenito uporabe vodika s ciljem smanjenja CO2 emisija, kao i mogućnosti uključivanja gospodarstva u sektor proizvodnje opreme, čime bi se osigurala tehnološka prilagodba i sudjelovanje na europskom i svjetskom tržištu vodikovih tehnologija, što je prepoznao i ACI, koji je postao predvodnik zelene tranzicije.
Ivan Herak istaknuo je da je Republika Hrvatska uključena u projekt „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, zajedno sa Republikom Slovenijom i autonomnom talijanskom regijom Friuli, VeneziaGiulia, koja ima za cilj povezivanje projekata koji su sastavni dio doline, s potencijalnim partnerima u državama članicama doline. Član tog konzorcija postao je nedavno i ACI.

S obzirom na intenciju što brže prilagodbe odnosno tranzicije na zelenu energiju, na razini Europske unije u narednom razdoblju biti će otvoreno niz natječaja, iz kojih se mogu povući sredstva upravo u svrhu opisane uporabe vodika. Za prvi takav natječaj Nadzorni je odbor ACI- ja dao Upravi ACI-ja suglasnost za sudjelovanje u projektu Koridor mobilnosti sa nultom emisijom -Sjeverni Jadran. Temeljem navedene suglasnosti ACI d.d. je podnio prijavu na natječaj „Dolina vodika Sjeverni Jadran“, tj. „North Adriatic HydrogenValley“ (Horizon Europe Programme-CleanHydrogen Joint Undertaking“, HydrogenValleys (smart-scale).

Previous articleProgovorila žena na koju je autom naletio HDZ-ovac: ‘Vidim, ide manijak, ubrzao je kad me udario’
Next articlePogledajte lice zbunjenog Keka nakon remek-djela: ‘Čak je i publika zanijemila’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here