Home Vijesti Clinton: Znao sam da će Putin napasti Ukrajinu, 2011. godine mi je...

Clinton: Znao sam da će Putin napasti Ukrajinu, 2011. godine mi je priznao da nije zadovoljan

90
0

Bivši američki predsjednik Bill Clinton tvrdi kako mu je Vladimir Putin još 2011. rekao kako nije obvezan memorandumom iz Budimpešte koji jamči teritorijalni integritet Ukrajine. Ovo otkriće postavlja pitanja o tome jesu li SAD i njegovi europski saveznici trebali biti spremniji za napad 2014., kada je Rusija anektirala Krim i napala Donbas, navodi Guardian.

Clinton je rekao da je razgovarao s ruskim predsjednikom na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu 2011. godine. Ispričao je kako je Putin pokrenuo pitanje memoranduma prema kojem su se Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan 1994. složile odreći se nuklearnog arsenala koji su naslijedile na svom teritoriju.

“Rekao mi je da i oni imaju svoje esktremne nacionaliste”

Sovjetski Savez se u zamjenu obvezao da će se njihov suverenitet poštovati “unutar postojećih granica”. Potpisali su ga Boris Jeljcin u ime Rusije, Clinton u ime SAD-a i John Major u ime Ujedinjenog Kraljevstva, koje djeluje kao treća država jamac.

“Putin mi je rekao 2011., tri godine prije nego što je zauzeo Krim, da se ne slaže sa sporazumom koji sam sklopio s Borisom Jeljcinom, prema kojem će poštivati teritorij Ukrajine ako odustane od nuklearnog oružja”, kazao je Clinton tijekom jučerašnje konferencije u židovskom kulturnom i društvenom centru u New Yorku.

“Putin mi je rekao: ‘… Znam da se Boris složio s tobom i Johnom Majorom i NATO-om, ali to nikada nije prošao kroz Dumu (ruski parlament). Imamo i mi svoje ekstremne nacionaliste. Ne slažem se s tim i ne podržavam to i nisam vezan uz to'”, nastavio je Clinton. 

Putin je zauzimanje Krima opravdavao promjenom vlasti u Kijevu

“Znao sam od tog dana nadalje, bilo je samo pitanje vremena”, osvrnuo se na Putinovu invaziju. Ruski čelnik je prije toga već pokrenuo invaziju na Čečeniju 1999., a na Gruziju 2008. godine.

Nakon zauzimanja Krima 2014., Putin je tvrdio da Rusija nije vezana Budimpeštanskim memorandumom jer su revolucija na Majdanu i promjena vlasti u Kijevu ranije te godine značili da je Ukrajina postala druga država.

“U odnosu na ovu državu nismo potpisali nikakve obvezujuće dokumente”, poručio je tada Putin. Međutim, njegov razgovor s Clintonom sugerira da je Putin odlučio ne poštovati dogovor godinama prije pobune na Majdanu. (index)

Previous articleNajteži poraz u Soldićevoj karijeri: Šveđanin ga brutalno nokautirao! (VIDEO)
Next articleTatjana Savarese: ‘Moja je kći bila u platonskoj vezi s ubojicom. Živa je jer me nije poslušala!‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here