Home Kolumne Crkva i lokalni izbori

Crkva i lokalni izbori

1053
1

Crkva, odnosno crkveni oci, nisu propustili priliku da opet ljude pozovu da glasaju za HDZ. Ipak tu priliku imaju samo jednom u četiri godine. Na današnjem Dneviku objavljena je poruka ukratko glasi ”Glasajte za pravedne i moralne ljude, gledajte njihovu osobnost jer oni su daleko više pd lokalnih predstavnika vlasti. Glasajte za one koji ne niječu veličinu Domovinskog rata, žive po kršćanskom nauku i vjeri. Osobito opasne smatramo kandidate koji pokušavaju prenositi ideje komunističkog režima i za takve nemojte glasati. One koji ne priznaju zločine tog režima ne možemo nazivati moralnima, i dostojnima da vode vlast bilo koje zajednice.”

Pitam se kakve veze ima crkva, koja je u našoj zemlji vrlo konzervativna, sa lokalnim izborima?Zar joj nije dosta utjecaja koji ima nego joj je potreban dodatan utjecaj na društvo i sugestija ispravnog puta? Mislim da nas takvom politikom vraća daleko u prošlost. U vrijeme koje je njima odgovaralo kako bi mogli ubijati i krasti narod ujutro, a popodne držati mise i nositi skute.

Potpuno je nedopustiv i nedavni postupak na misi kada je svećenik pred vjernicima pozdravio gradonačelničkog kandidata HDZ-a u Rijeci, Vesnu Buterin. Za skupljanje glasova dotična bi stranka ubuduće mogla koristiti neke demokratske metode.

Potpuno je jasno da komunizam danas još jedino smeta crkvi, jer narod je svjestan da nažalost ili na sreću, kako kome drago, više u njemu ne živi. Pitam se hoće li stvarno doći dan kada će neko na ulazu u crkvu ispitivati naše političko uvjerenje i ukoliko ne bude odgovarajuće izbaciti nas na ulicu? Hoće li onima koji ne podržavaju HDZ ili njihove „sestrinske stranke“ biti oduzeti svi sakramenti stečeni kroz život? Hoće li nam se zbog toga jednog dana na nos ponovo nabijati epitet „manjih Hrvata“?

Nadam se da neće, jer danas živimo ipak u nekoj vrsti demokracije u kojoj imamo pravo izraziti svoje mišljenje. Imamo pravo birati ljude po vlastitom vrijednosnom sudu. I cjeniti one vrednote kod ljudi koje si sami postavimo. Neće, jer danas živimo daleko napred od vremena kada je pogled na svijet bio kreiran od strane od onih koji sada pokušavaju krajnje nedemokratskim sredstvima vršiti pritisak na ljude. Znamo da je ljudima danas postalo bitno da žive slobodno, da se prehrane i da žive bez stresnih situacija, no u tome će im prije pomoći povećanje plaće nego odlazak u crkvu. (sreten romih)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here