Home Vijesti Uremović: Mislio sam da Simke zna plivati

Uremović: Mislio sam da Simke zna plivati

1453
4

Točno 33 dana od kada je bacio u hladnu Rječinu Vitomira Jovičića »Simkea«, 36-godišnjeg dobrog duha Rijeke – svirepi i obijesni egzekutor Arnold Uremović (23) iz Rukavca – napokon je iznio svoje viđenje nezabilježena vandalizma počinjenog na očigled stotinjak svjedoka ispred popularnog okupljališta mladih kod »Konta«. Uremović je u uredu istražne sutkinje riječkoga Županijskog suda Ksenije Zorc uz nazočnost svoga branitelja Milenka Škrleca i zamjenice županijskog Državnog odvjetnika Stele Pezić-Mišović ispričao što ga je motiviralo na okrutni čin.

Međutim, kako je zakonodavac uvođenjem članka 231. u KZ od 1. siječnja ove godine sve istrage proglasio tajnim, odnosno postupovne radnje za istrage – nismo u mogućnosti prenijeti Uremovićevu obranu.

Zbog toga ćemo kronološki ponoviti što se točno dogodilo i ono što je Uremović prije uhićenja pričao kao i izjave nekih očevidaca.

Sve se odigralo ispred »Konta« 8. travnja oko 21 sati. Simke se Uremoviću, koji je bio u društvu, obratio koristeći svoje standardno pitanje: »Ima nešto za mene? Može cigareta?«. Uz posprdan komentar uz omalovažavajući ton, Uremović je zatražio da malo repa, da malo pleše… I onda ga je u jednom trenutku podigao od tla, stavio pod ruku kao vreću krumpira i bacio u Rječinu. Neplivač Simke ubrzo je nestao s vidika, a po nekim iskazima upravo je Uremović osoba koja je viđena da izlazi iz Rječine i trči ka njenom ušću…

Odmah nakon saznanja da Simkea nema, Uremovićeva djevojka naziva policiju, a zajedno s dečkom napušta »Kont«. Policija i vatrogasci dolaze na ispred »Konta« ali dobivaju informaciju da je »osoba izašla iz vode i otišla kući«. Policajci i vatrogasci neobavljena posla vraćaju se u svoja sjedišta, a Uremović napušta Hrvatsku i odlazi kod majke u Italiju.

Deset dana kasnije pronađeno je Simkeovo tijelo kod lukobrana Porto Baroš, desno od ušća Rječine, obavklja se obdukcija i – ništa se ne događa. Obducent na Simkeovu tijelu ne pronalazi tragove nasilja, uzrok smrti je nasilan – utapanje, a u krvi mu je pronađeno 1,44 promila alkohola.

I zatim na scenu stupa mladi 17-godišnji Simkeov susjed Nenad Kuljanin. Na Internetu pokreću grupu na Facebooku koja traži istinu o Simkeu. Javljaju se prvi hrabriji očevici. Iznose svoja grozna saznanja. Sve upućuje da je posrijedi zločin. I mediji se uključuju u potragu za istinom. Policija sve intenzivnije radi na rasvjetljavanju svih okolnosti. I napokon se krug indicija zatvara oko imena Arnolda Uremovića.

Šestero svjedoka iznose svoja viđenja istražnoj sutkinji, a tužitelji potom dižu istražni zahtjev protiv Uremovića zbog kaznenog djela ubojstva. I dva dana kasnije, 29. travnja Uremović se predaje na graničnom prijelazu Pasjak. Na prvom saslušanju pred istražnom sutkinjom uz odvjetnika po službenoj dužnosti Arisom Šarunićem branio se šutnjom.

Za boravka u zatvoru Uremović neprestano ponavlja kako je Simkea dobro poznavao, da su se družili i zajedno kupali na Pećinama. Zbog toga je i mislio da Simke zna plivati. Strašno mu je žao što se sve tako tragično okončalo i niti na kraj pameti mu nije bilo da bi usmrtio Simkea. Ne poriče da ga je bacio u Rječinu. Ali učinio je to zbog gluposti… Puno je pio. Prethodno se nije tri dana trijeznio. I tu večer je bio pijan. Pokušao je spasiti Simkea, a čim je u novinama pročitao da je za njim raspisana međunarodna tjeralica i da je osumnjičen za ubojstvo – s majkom dobrovoljno se predao našoj policiji…

Istraga se nastavlja saslušavanjem novih svjedoka. (novi list)

Previous articleCrkva i lokalni izbori
Next articleLučin: Senat podupire cilj, ali ne i metode prosvjedovanja

4 COMMENTS

  1. A na njegovo divno predavanje nas upućuje i činjenica da je pobjegao u Italiju. Stvar sad može zvučati lijepa i sređena ali tisuće riječana neće više mirne duše prolaziti gradom niti se družiti na Kontu ako Uremović ne bude kažnjen kao ubojica, a ne dečko koji si je malo popio pa ubio osobu koja je imala vidljivo slabu koordinaciju pokreta, a kamoli znala plivati.

  2. Vec vidim kako ce javnost biti zgrozena kada ubojica presudom suda dobije, u ocima Rijecana, relativno malu kaznu. Jer ako je Uremovic mislio da Simke zna plivati onda nema izravne namjere, vec samo neizravna, i samim time kazna ce biti manja. A svi ce opet poceti napadati kako nam je pravosudje korumpirano, smijesno itd…

  3. Malo ljudi mu vjeruje da nije znao da Simke ne zna plivati. Je li ikome izgledalo kao da zna? U svakom slučaju baciti ga preko je zločin i treba biti kažnjen, a za samu smrt nije kriv samo on nego i državni elementi čiji je zadatak bio pretražiti kratki tok Riječine. Imamo više ubojica, i nekoga se treba kazniti kako treba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here