Home Vijesti Crnogorski admiral koji je odbio bombardirati hrvatske gradove dobio spomenik na Visu

Crnogorski admiral koji je odbio bombardirati hrvatske gradove dobio spomenik na Visu

350
1

Prema pisanju portala Radio Slobodna Evropa, hrvatski i crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane otkrili su u ponedjeljak 12. rujna u gradu Visu na otoku Visu spomen-ploču Crnogorcu Vladimiru Baroviću, admiralu bivše JNA koji je tamo 29. rujna 1991. godine izvršio samoubojstvo, odbijajući naredbe vrha JNA da mornarica bombardira primorske gradove po Hrvatskoj.

“Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje, mene tada više neće biti. Crnogorci se ne mogu boriti i uništavati narod koji im ništa nije skrivio”, citira natpis na spomen-ploči Barovićevo oproštajno pismo iz rujna 1991. godine.

Ploču su u znak sjećanja i poštovanja podigli Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova i Ministarstvo obrane RH i grad Vis.

Otkrivanju spomen-ploče nazočili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri obrane dviju država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica, navodi se u priopćenju hrvatskog Ministarstva.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja, istaknuvši kako se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj.

“Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jest simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije trideset godina zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da su vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog rujna, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku”, dodao je.

“Njegove riječi ispisane na ploči koju danas otkrivamo otvaraju u nama mnoga pitanja i preispituju temeljna načela koja bismo svi trebali njegovati jedni prema drugima, narod prema narodu, čovjek prema čovjeku. Osjećamo obvezu i dužnost baš ovdje u gradu Visu postaviti mu spomen obilježje kao zahvalu i kao sjećanje, ali i kao činjenicu da je i u najtežem vrtlogu rata jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovijedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod”, rekao je ministar Grlić Radman.

U svibnju 2016. godine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je posthumno Ordenom časti odlikovao admirala bivše JNA Vladimira Barovića.

Barovićeva odluka inspirirala je crnogorskog književnika Momira M. Markovića da 1996 god.zapiše :

“Jedini metak ispaljen u ovom ratu, na koji Crna Gora može biti ponosna jeste onaj admirala Vladimira Barovića. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijest floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji, kad mu je to naređeno”, napisao je Marković.

Vladimir Barović rođen je 1939. u Banja Luci. Krajem osamdesetih godina služio je u Rijeci, a početak rata u Hrvatskoj 1991. dočekao je kao zapovjednik Petog vojno-pomorskog sektora u Puli. Dok je bio u Puli sudionik u pregovorima o odlssku JNA iz tog grada, ostao je zapamćen po izjavi “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik”.

Vladimir Barović (lijevo), Split, 2. rujan 1989.(foto Wikipedia)

Pod krinkom unaprjeđenja na mjesto zamjenika zapovjednika Vojno –pomorske oblasti prebačen je na Vis, koji tada još JNA nije bila napustila. U znak dubokog neslaganja sa instrumentalizacijom JNA u ratu u Hrvatskoj od strane Miloševićevog režima u dobi od 52 godine izvršio je samoubojstvo.

Previous articlePutin se zatvorio u palaču u Sočiju, ne želi nikoga vidjeti!
Next articleAustralca ubio klokan kojeg je držao kao kućnog ljubimca

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here