Vijesti

‘Crveni turizam’: EU komisiju zanimalo je li Galeb ideološki ili komercijalni projekt

‘Crveni turizam’: EU komisiju zanimalo je li Galeb ideološki ili komercijalni projekt

Brod Galeb u funkciji ‘crvenog turizma’?

Krajem lipnja u Rijeci je održan drugi sastanak komisije Europske unije za monitoring projekta Europske prijestolnice kulture 2020 i predstavnika Grada Rijeke na čelu s riječkim gradonačelnikom. U međuvremenu je na webu Europske komisije izašao i izvještaj sa sastanka iz kojeg su vidljivi glavni naglasci sastanka, osnovne primjedbe i preporuke za nastavak priprema projekta.

Panel se posebno zainteresirao za koncept broda Galeb – ciljeve, program i komunikaciju, uključujući europsku dimenziju te hoće li se koristiti isključivo u kontekstu ‘crvenog turizma’. ‘Crveni turizam’ je termin koji se koristi za kineski državni projekt pokrenut 2005. s ciljem poticanja posjeta spomenicima vezanim uz povijest kineske komunističke partije, a sve u svrhu poticanja žara za klasnu borbu i proleterijat. Posljednjih godina prisutan je i u Rusiji gdje su uvedene tzv ‘crvene maršrute’. Prva ih je pokrenula Uljanovska oblast, koja je 2013. godine predstavila turističku ponudu za kinesko tržište, a koja obuhvatila posetu rodnom kraju Vladimira Lenjina. Radi se o kontroverznom konceptu s obzirom da ga uz komercijalne prate i ideološki motivi proizvodnje ljepše prošlosti, odnosno popravljanje imidža vladajuće komunističke partije. U tom smislu za kinesku državnu propagandu crveni nisu samo revolucija i komunizam. U Kini je to i predstava o sreći, harmoniji, dobrobiti. Dakle, projekt crvenog turizma je i komercijalni i ideološki.

EU panel preporučio otvaranje javne rasprave o Galebu bez uplitanja organizatora u konačan ishod

Iz tog razloga članove EU panela je zanimalo planira li se brod Galeb povezati i s neugodnijim temama komunističke ostavštine poput Golog otoka. EPK tim im je objasnio da je plan ‘propitivati našu današnju percepciju i prezentirati  različite točke gledišta, kao i kritički pogled na priču i uporabu broda i povijest ovog dijela Europe u odnosu na ostatak kontinenta od kraja Drugog svjetskog rata do sada’. Nelinearan narativ s otvorenom problematikom glavni je koncept i tim se ne brine da će se naći na skliskom terenu, istaknuto je tom prilikom.

EU panel im je preporučio otvaranje javne rasprave o Galebu i ostavštini razdoblja koje predstavlja te izbjegavanje uplitanja organizatora u konačan ishod.

EU želi povezati Galeb s Golim Otokom

‘Preporučuje se razvoj snažnog narativa koji potiče otvorenu raspravu o Galebu u kontekstu zajedničke nedavne europske povijesti, koji naglašava posljedice tog razdoblja i na istok i na zapad Europe te izvlačenje lekcija iz prošlosti. Najbolji način da to postigne jest da projekt EPK2020 bude orijentiran na sam proces, umjesto na ishod, uključujući različite forme otvorenih rasprava i debata’, zaključuju stručnjaci EU panela koji su tom prilikom dali smjernice i za uključenje lokacije Golog otoka u projekt ali ne samo kao lokacije nego i priče.

‘Preporučuje se da se projekt Goli otok ne tretira samo kao prostor za događaje, nego kao projekt s narativom stvorenim kroz participativni proces’ zaključuje se u izvještaju.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.