Home Biznis Cuccurin u Kumrovcu prezentirao svoj model lokalne samouprave

Cuccurin u Kumrovcu prezentirao svoj model lokalne samouprave

673
0

Može li model Ladonje kojeg je Plinio Cuccurin započeo u malenoj istarskoj općini Bale i širi ga po cijeloj Istru biti primjenjiv i u Zagorju? Odgovor je pokušao dati sam Cuccurin koji je na poziv kumrovečkog načelnika Dragutina Ulame večeras gostovao na tribini u Kumrovcu.

– Uspjeli smo se oduprijeti projektu građenja velikog hotelskog kompleksa i aparmanizaciji devet i pol kilometra naše obale sa 10.000 kreveta, mještani su stavili glave i ideje skupa i sa svojim projektom lokalne samouprave u općini s manje od 1300 stanovnika uspjeli smo proračun u samo šest godina dići s 3,8 na 12 milijuna kuna. Našim obiteljima smo osigurali veći standard, napravili smo novu školu, izgradili sportsku dvoranu imamo besplatni vrtić, a broj obrtnika i poduzeća povećao se sa 39 na 90 – istakao je Cuccurin.

Dodao je kako i Kumrovec ima veliki potencijal da se pokuša napraviti nešto slično, no ne smije se, naglasio je Cuccurin, gledati tko je iz koje političke opcije, već bi svi Kumrovčani morali zajednički zaživjeti s projektom. Svatko tko je uključen u projekt mora u njemu naći svoj interes i uspjeh je zagarantiran, rekao je Cuccurin.

Trenutno je najveći problem Kumrovca je što se već godinama ne mogu privatizirati dva najveća objekta – bivši Spomen dom boraca i Partijska škola, a i 90 posto javnog zemljišta u rukama je države. No, umjesto da se ide na snižavanje cijene nekretnina kako bi što prije dobili svog vlasnika, cijena Spomen doma u najnovijem natječaju porasla je sa 15,8 na čak 24 milijuna kuna.

– Pitanje Kumrovca je samo pitanje zdrave pameti. No, kad se i objekti privatiziraju, Kumrovčani to ne smiju dočekati nespremni, već bi se morali sami uključiti u kreiranje gospodarske politike na svom području. Model Istre nam je zanimljiv, možda bi se nešto slično moglo pokrenuti i u Zagorju – rekao je načelnik Kumrovca Dragutin Ulama. (vecernji.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here