Home Vijesti Bivši šef Hypo Hrvatske: Hrvatska je bila Divlji zapad, ne bi uspjeli...

Bivši šef Hypo Hrvatske: Hrvatska je bila Divlji zapad, ne bi uspjeli bez politike

780
0

Bivši šef Hypo Banke za Hrvatsku, Heinz Truskaller, danas je progovorio pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta, a opća je ocjena kako se zapravo razračunao s pritvorenim bivšim šefom Hypo banke Wolfgangom Kultererom te sa bivšom tvrtkom tvrdeći da su svi veliki poslovi dogovarani u Klagenfurtu, a ne u Zagrebu.

U svojem svjedočenju otkrio je i niz detalja vezanih za poslovanje te banke u Hrvatskoj ocijenivši u jednom trenutku kako su uspjeli “zbog politike”.

“Prije trinaest godina kada smo došli u Hrvatsku tamo je još vladao “Divlji zapad”, rekao je Truskaller i dodao kako “banka sigurno ne bi bila uspješna bez politike”. Naravno, u tom smislu Truskaller je spomenuo bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i Dietricha Genschera te neizostavnog Jorgea Haidera. Truskaller kaže kako se gubici u milijardama eura ne mogu samo opravdavati rizičnim kreditnim plasmanima nego da to mora biti “još nečega”.

“Sve je išlo sjajno dok nije došlo do pucanja tzv ‘swap’ mjehura u Austriji. U Hrvatskoj zbog stroge centralne banke nije bilo moguće bilježiti gubitke na swapovima”, tvrdi Truskaller te je pojasnio da je Hypo banka u Hrvatskoj imala limit na širenje pa su tako veliki poslovi obavljani u središnjici u Klagenfurtu. Naime, oni su mogli izdavati kredite do pet milijuna eura, a sve drugo je išlo prema Klagenfurtu.

“Guverneru hrvatske nacionalne banke Željku Rohatinskom rast Hypa u Hrvatskoj u svojoj cijelosti – banke, Hypo Consultantsa i Hypo Leasinga- nije bio pretjerano drag”, ispričao je Truskaller.

Dok je nacionalna banka strogo ispitivala poslovanje Hypa, imala je kontrolu nad Hypo Leasingom. U sklopu prodaje Hypa BLB-u je na Rohatinskog s njemačke strane svaljen veliki pritisak. “On to pak neće priznati”, rekao je Truskaller.

Valja naglasiti kako je Truskaller već prije naglašavao da su za velike “mušterije” Hypo banke bili su odgovorni Kulterer i njegov poslovni partner Gunther Striedinger. Kulterer je, kako je rekao Truskaller dobro poznavao Sanadera te je iz njegove okoline saznavao o novim poslovima. Striedinger je pak bio zadužen za druge velike ribe i političare

Bivši šef Hypo banke u Hrvatskoj istražiteljima je rekao kako je o SWAP gubicima obavijestio vrh banke još 2006. godine a da umjesto da smijene Uprave, smijenili su njega s mjesta prvog čovjeka banke u Hrvatskoj. Bivši šef Hypo banke u Hrvatskoj tvrdi da su njegovi klijenti tražili i da računi idu preko Lichtensteina.

“Vladimiru Zagorcu je samo jednom dopušteno prekoračenje računa i to kada je morao isplatiti otkupninu za sina”, rekao je istražiteljima Truskaller dodajući da je sve druge poslove Zagorec dogovorao preko Klagenfurta. Bivši šef Hypoa u Hrvatskoj spomenuo je i poslove kontroverznog Hypo Consultantsa koji se opet veže uz čelne ljude EPH.

“Na dva projekta s bivšim generalom je bio uključen Hypo-Consultants, čiji je bivši šef Gerhard Süss rekao da Zagorca smatra ‘odlikovanim generalom’. Četiri do šest velikih hrvatskih poslova s nekretninama su dogovarani u Hypo Consultants u Lichtensteinu”, rekao je Truskaller

Govoreći o suradnji s pokojnim Haiderom Truskaller je rekao da ga je dva puta osobno posjetio u Zagrebu te spomenuo projekt Skiper u Savudriji gdje je navodno Haider osobno intervenirao. Odnosno Truskaller spominje Haiderovo pismo vezano uz Skiper koje je shvatio kao pitanje ali ne kao intervenciju. Podsjetimo, riječ je o građevinskoj investiciji u Istri – Rezidencijom Skiper – a projekt je postavio kontroverzni poduzetnik Miro Oblak također austrijski državljanin. (index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here