Home Vijesti Danas biramo novog gradonačelnika i Gradsko vijeće, izađite na izbore!

Danas biramo novog gradonačelnika i Gradsko vijeće, izađite na izbore!

712
0

U Hrvatskoj su u nedjelju otvorena biračka mjesta na kojima tri milijuna i 660 tisuća birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica te općinske načelnike, gradonačelnike i župane. Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati bit će otvorena 6572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

– Pozvala bih sve građane na glasovanje, vodi se računa o epidemiološkim mjerama. Dezinfekcijska sredstva su na biračkim mjestima, paravani se dezinficiraju. Kolegice prate protok birača, ukoliko dođe više birača nego je predviđeno, zamoli se da pričeka da se ne stvara gužva, rekla je za jutarnje Vijesti Olivera Filipović, s biračkog mjesta 54 u Rijeci.

Birači trebaju voditi računa i o epidemiološkim mjerama. Maske su obvezne u zatvorenom, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra. Dođe li birač na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je dati mu masku.

Biračima se preporučuje da ponesu vlastitu kemijsku olovku te da se u zatvorenom zadržavaju čim kraće. Preporučuje im se i da u nedjelju ujutro izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnja ili imaju neke druge simptome karakteristične za covid, da se jave liječniku.

Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto, ali njima mogu doći članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, a od 21 sat objavljivat će prve privremene rezultate lokalnih izbora.

Lokalne izbore diljem Hrvatske nadzirat će više od 10.500 promatrača.

Kod izbora za članove Gradskog vijeća i Županijske skupštine na listiću se zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju se glasuje.

Kod izbora gradonačelnika i župana zaokružuje se redni broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Previous articleGoran Tomić: pogledajte izjavu trenera Rijeke uoči gostovanja u Varaždinu
Next articleMarinko Koljanin glasao na biračkom mjestu na Kozali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here