Home Vijesti Danas u Rijeci izbori za mjesne odbore

Danas u Rijeci izbori za mjesne odbore

111
0

Izbori za vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke održat će se u nedjelju, 12. ožujka 2023.

Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke
Za potrebe odvijanja izbornih radnji Izborno povjerenstvo uredovat će od utorka 7. veljače 2023. godine.

Sjedište: Korzo 16, soba 315
Tel. +385 (0)51 209 569 i +385 (0)51 209 568
E-mail: izbori@rijeka.hr

Gradonačelnik je donio Rješenje o imenovanju stalnog sastava Izbornog povjerenstva za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke.

Dežurstvo Izbornog povjerenstva
Izborno povjerenstvo u subotu i nedjelju, 11. i 12. ožujka dežura u vremenu:

  1. ožujka od 10,00 do 12,00 sati
  2. ožujka od 7 do 24 sata
    Broj članova vijeća ovisi o broju stanovnika na području mjesnog odbora
    Na području Grada Rijeke osnovana su 34 mjesna odbora, koji predstavljaju oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana.

Članove vijeća biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo.

Za člana vijeća može biti biran građanin koji ima biračko pravo i prebivalište na području mjesnog odbora čije se vijeće bira.

Broj članova vijeća utvrđuje se Statutom Grada Rijeke, odnosno prema broju stanovnika na području mjesnog odbora i to tako da vijeće:

mjesnog odbora koji ima do 7.500 stanovnika ima pet članova (mjesni odbori Banderovo, Belveder, Brajda-Dolac, Brašćine-Pulac, Bulevard, Centar-Sušak, Draga, Drenova, Gornja Vežica, Gornji Zamet, Grbci, Kantrida, Kozala, Krimeja, Luka, Mlaka, Orehovica, Pašac, Pećine, Pehlin, Podmurvice, Podvežica, Potok, Srdoči, Sveti Kuzam, Svilno, Školjić-Stari grad, Škurinje, Škurinjska Draga, Grad Trsat, Turnić i Vojak
mjesnog odbora koji ima od 7.501 do 11.000 stanovnika ima sedam članova (mjesni odbori Sveti Nikola i Zamet)
Raspisivanje izbora
Temeljem Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke (Službene novine Primorsko-goranske županije broj 14/13, Službene novine Grada Rijeke 16/22) Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici održanoj 8. prosinca 2022. godine, donijelo je Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke (Službene novine Grada Rijeke 16/22).

Odluka stupa na snagu 6. veljače 2023.

Uvid u Registar birača
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ putem OIB-a ili MBG-a i prezimena.

Birači mogu pregledati odnosno zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u Primorsko-goranskoj županiji, Upravnom odjelu za opću upravu i upravljanje imovinom, Službi za opću upravu, Rijeka, Riva 10, u prizemlju zgrade, na šalteru broj 9 i u sobi 221 (II kat, stubište B), svakim radnim danom u vremenu od 8,30 do 15,30 sati. Kontakt telefon ovlaštenih službenika za vođenje registra birača je 354-443 i 354-445.

Na ovim izborima birači mogu glasovati samo u mjestu svog prebivališta.

Popis birača sadržavat će birače s prebivalištem na području Grada Rijeke koji će napuniti 18 godina do dana provedbe izbora i koji imaju važeće osobne iskaznice.

Birači koji prilikom dolaska na biračko mjesto utvrde da nisu upisani u izvadak iz popisa birača, mogu na dan izbora u Službi za opću upravu, Rijeka, Riva 10, u prizemlju zgrade, na šalteru broj 9, dobiti potvrdu za glasovanje.

Tijek izbornih radnji
Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke utvrdilo tijek izbornih radnji i način zaštite osobnih podataka.

Previous articleEkonomist Branko Milanović: Zapad će još dugo vremena držati sankcije protiv Rusije
Next articleRadomir Đalović: Jakirović radi sjajan posao, konačno ganjamo Europu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here