Home Biznis Demografija je sve veći problem u Kini, dio ekonomista predlaže – štampanje...

Demografija je sve veći problem u Kini, dio ekonomista predlaže – štampanje novca

455
0

Ren Zeping, poznati ekonomist u zemlji, predvidio je kolaps šangajske burze 2015. Njegovi su komentari nestali s interneta

Tiskanje novca za povećanje nataliteta. Ovo je rješenje koje za problem pada kineskog stanovništva koji je predložio poznati ekonomist Ren Zeping, predstavljeno u dva članka objavljena u Wechatu i Weibou. No, u Kini Xi Jinpinga nema mjesta za neželjena mišljenja. Pogotovo ako dolaze od utjecajnih osoba poput Evergrandeovog bivšeg glavnog ekonomista i dovode u pitanje partijsku liniju. U roku od nekoliko dana s interneta su nestali njegovi znanstveni radovi i članci, a Weibo profil ekonomista je blokiran.

Prema Renovom planu, izdvajanje 351 milijarde dolara godišnje od strane Narodne banke Kine bilo bi dovoljno za rješavanje pitanja starenja stanovništva, čime bi se financirali doprinosi i ekonomske koristi obiteljima za poticanje rađanja djece. Na taj bi način Kina uspjela preokrenuti smjer prema koji ide sve brže prema demografskom padu, dodajući 50 milijuna novorođenčadi u samo 10 godina. “Pragmatična i učinkovita” strategija prema ekonomistu, koju treba “implementirati što je prije moguće”. Ova smjelost nije bila cijenjena.

Kineske vlasti se već neko vrijeme pitaju kako riješiti demografsko pitanje, posebice u svjetlu alarmantnih podataka posljednjeg desetogodišnjeg popisa stanovništva. U 2020. godini stopa nataliteta u Kini zabilježila je najnižu razinu u zadnjih 40 godina, s 8,52 rođenja na tisuću stanovnika, što je značajno ubrzalo prognoze pada stanovništva na temelju kojih su planirane politike planiranja obitelji.

Zbog toga su prošle godine vlasti pojačale napore da preokrenu trend, uvodeći politiku trećeg djeteta, jamčeći veća prava ženama (uključujući produljenje rodiljnog razdoblja i zabranu otkaza u slučaju trudnoće) i obećavajući reforme u školskom sustavu koji pomažu u ublažavanju ekonomskog opterećenja obitelji s više djece. Uvodnik koji se pojavio prošlog prosinca u državnim medijima China Reports Network (kasnije uklonjen s interneta) čak je predložio uvođenje obveze troje djece za sve članove Komunističke partije. No, poticaji do sada nisu postigli željene rezultate.

Nedavna anketa China Youth Dailya pokazuje da mlađe generacije ne žele znati za djecu i brak. To je i razlog zašto Ren predlaže shvaćanje “prilike povećanja plodnosti” koju predstavlja generacija rođenih između 1975. i 1985. Posljednji, prema ekonomistu, koji još uvijek imaju interes za izgradnju obitelji.

Renov direktan i nonšalantan stil nije stran kineskom internetu. Prije nego što je postao glavni ekonomist Evergrandea kojeg je napustio neposredno prije potonuća, Ren je stekao slavu kada je mogao s besprijekornom točnošću predvidjeti kolaps šangajske burze 2015. godine. A danas na Weibou ima preko 3,6 milijuna pratitelja. Previše za širenje online mišljenja koja su kritična prema politici partije.

Weibo račun poznatog stručnjaka je ostao aktivan, ali bez mogućnosti objavljivanja sadržaja. Platforma ga optužuje da je “kršio pravila i propise” za korištenje društvenih medija, ali ne daje pojedinosti o tome koji su zakoni prekršeni. Na Wechatu, međutim, eseji više nisu dostupni. Prema izvorima koje je intervjuirao kineski ekonomsko-financijski list Securities Times, zabrana bi trebala trajati samo dva tjedna. Upozorenje za “lajavog” ekonomista i signal cijeloj “digitalnoj civilizaciji”. Demografsko pitanje će još neko vrijeme ostati na vrhu kineske političke agende. No, kao što se može vidjeti iz Renovog odlaska s društvenih mreža, strategija koja će se usvojiti za njezino rješavanje nije otvorena za javnu raspravu.

Previous articleEvo s kim će igrati Hrvatska u drugom krugu!
Next articleSrpski mediji u šoku: Hrvatska i Francuska su za nas velesile

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here