Home Vijesti Depresivan i usamljen svaki deseti Riječanin

Depresivan i usamljen svaki deseti Riječanin

972
0

Više od 11 posto građana Rijeke osjeća se umjereno ili jako depresivno, njih oko 5 posto je anksiozno, a 12 posto Riječana ima problema s usamljenošću. Rezultati su to istraživanja o mentalnom zdravlju Riječana koje je provela skupina stručnjaka s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta. Najdepresivniji su Riječani stariji od 75 godina te oni u dobi između 18 i 24 godine, a ako se gleda po gradskim naseljima, depresija je najprisutnija na području Sušaka i Škurinja. Inače, prosječna razina depresivnosti u Rijeci je relativno niska, s time da se gotovo 60 posto građana uopće ne osjeća depresivno.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1000 ljudi i pokazalo je kako je opće stanje mentalnog zdravlja u Rijeci zadovoljavajuće, a dobiveni rezultati su uglavnom slični onima u europskim gradovima. Iako je gotovo 12 posto građana izjavilo da ima problema s usamljenošću, zanimljivo je kako se nitko od građana Rijeke ne osjeća često usamljeno.

Stresu je često ili uvijek izloženo oko 6 posto Riječana, a najintenzivnije ga doživljavaju osobe s jednim djetetom, invalidi i kronično bolesne osobe.  Kod stanovnika Rijeke iznadprosječno je visoka percepcija podrške prijatelja, obitelji i kolega, a također im je i optimizam na visokoj razini.

Na skali optimizma od 1 do 5 Riječani postižu rezultat od 3,75. Stanovnici Rijeke imaju visoko samopoštovanje kao i iznadprosječan osjećaj dobrobiti koji se odnosi na vrednovanje vlastitog života. Prema podacima iz istraživanja, prosječni Riječanin je zadovoljan životom.

Previous articleTresla se brda, rodio se Rubčić
Next articleBlanka otvara sezonu na mitingu u Rijeci?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here