Home Mozaik Desetljećima su čuvali Brozovu TAJNU: Titov vjenčani list otkrio ono što se...

Desetljećima su čuvali Brozovu TAJNU: Titov vjenčani list otkrio ono što se naslućivalo – ‘Hrvat oženio Srpkinju’

303
0

Vjenčanje Tita i Jovanke dugo je bilo obavijeno velom tajne. Titov kum na vjenčanju bio je Leka Ranković, a matičar koji ga je vjenčao nosi najčešće srpsko prezime.

No, posebno je zanimljiv podatak o Brozovoj nacionalnosti i zanimanju.

Prošlo je 67 godina otkako su Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević izrekli sudbonosno “DA” na tajnom vjenčanju u Iloku u Vili Dunavka. Jedan beogradski portal prenio je matičaru podatke iz biografije Tita i Jovanke za koje tvrde da imaju službeni uvid

15. travnja 1952. na tajnom vjenčanju u Iloku sklopio se brak između SRBINKE Jovanke Budisavljević (28) i HRVATA Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred malim brojem ljudi. Matičar na vjenčanju bio je izvjesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda među Srbima je navodni komentar Jovankine ​​majke na vijest da se udala za Tita “mogao si kćeri boljeg da nađeš” (ovo nije nikad provjereno, priča se prenosila s koljena na koljeno).

Momo Cvijović, muzejski savjetnik i kustos Muzeja povijesti Jugoslavije, rekao je medijima da se o vjenčanju Tita i Jovanke ne zna puno.

Prema njegovim riječima, kada su kustosi istraživali dokumentaciju za izložbu “Velika iluzija”, shvatili su da je Josip Broz Tito, koji je 15. travnja proveo nekoliko sati gledajući filmove, snimio samo jedan francuski film iz pedesetih pod nazivom “Jedan dan u život Laponaca ”(trajao je 17 minuta).

Posebno zanimljivi detalji koji se mogu uočiti iz ove vjenčanice odnose se na to kako se Tito deklarirao i koja je njegova profesija. Iako je priča da je Tito bio “Jugoslaven” i “bravar” po struci oduvijek vrijedila, vjenčanica govori nešto drugo… U rubrici o nacionalnosti Broz je nedvojbeno rekao da je – HRVAT! Što se struke tiče, na tom polju ima nezabilježenih podataka, dok Jovanka ima upisano – kapetan, referent.

Previous articleSa 12 godina Lana je maštala o ulozi u filmovima za odrasle: Doživjela je horor i htjela se ubiti (FOTO)
Next articleAuto uletio u tramvajsku stanicu, više ozlijeđenih!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here