Home Vijesti Devastacija gradske imovine: Policija u 2019. uhvatila jednog vandala, komunalno redarstvo nijednog!

Devastacija gradske imovine: Policija u 2019. uhvatila jednog vandala, komunalno redarstvo nijednog!

678
0

Iz Odjela za komunalni sustav odgovorili su na vijećničko pitanje Danka Švorinića upućeno gradonačelniku postavljeno povodom sve
učestalijih devastacija komunalne opreme i gradske imovine na različitim lokacijama u gradu. Njega je zanimalo koliko je počinitelja vandalizma od početka 2019. godine identificirano kamerama i drugim sredstvima te prekršajno sankcionirano i prijavljeno u 2019. godini.

Iz komunalnog redarstva odgovorili su mu da zbog činjenice da se većina slučajeva uništavanja gradske imovine događa noću te da komunalni redari moraju uhvatiti počinitelja u počinjenju prekršaja baš i nisu naročito efikasni. Unatoč tome što je od početka godine evidentirano 8 slučajeva uništenja komunalne opreme, nije pronađen nijedan počinitelj. 

Odjel gradske uprave za komunalni sustav, Direkcija za komunalno redarstvo, u svojoj praksi, nažalost, redovito se susreće s problemima vandalizma i oštećenja gradske imovine. Najčešći problemi su uništavanje opreme komunalne infrastrukture i krađa poklopaca šahti, metalnih ograda, uništavanje klupa, oštećivanje zelenila, oštećivanje fontana, oštećivanje, premještanje i šaranje prometnih znakova, stupica i ostale prometne opreme, oštećivanje kulturnih dobara i spomenika, pisanje grafita po pročeljima zgrada, potpornim zidovima i vozilima javnog prijevoza, devastiranje i oštećivanje vozila javnog prijevoza i autobusnih čekaonica, vožnja skateboardima po pješačkim zonama, trgovima i skakanje po ogradama, zidićima i sličnim mjestima te njihovo oštećivanje i ometanje i uznemiravanje građana, okupljanje i opijanje mladeži na javnim mjestima u kasnim noćnim satima, odnosno remećenje javnog reda i mira, onečišćavanje javnih površina, oštećivanje imovine oko i onečišćenje javnih površina (parkova, igrališta, trgova) u neposrednoj okolini škola.

Odlukom o komunalnom redu zabranjeno je uništavati, oštećivati te šarati po urbanoj opremi ili je na drugi način prljati i nagrđivati te je propisana novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna za fizičku osobu – počinitelja prekršaja. U provedbi nadzora nad ovom Odlukom, između ostalih ovlasti, komunalni redar ovlašten je predložiti izdavanje obveznog prekršajnog naloga te naplatiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja od počinitelja. Što se tiče poduzimanja mjera u nadležnosti komunalnog redarstva, sankcioniranje počinitelja otežano je zbog činjenice da se većina navedenih onečišćenja događa u kasnim noćnim satima te je gotovo nemoguće spriječiti takvo ponašanje pojedinaca, utvrditi počinitelje i Odlukom o komunalnom redu poduzeti propisane mjere. Naime, za poduzimanje mjera potrebno je da komunalni redar, kao službena osoba, zatekne počinitelja u prekršaju, što ovdje najčešće nije slučaj. Dakle, ne postoji osnova za prekršajno sankcioniranje počinitelja, budući da je za poduzimanje mjera u nadležnosti komunalnog redarstva nužno utvrditi počinjenje prekršaja neposrednim opažanjem komunalnog redara.

Direkcija za komunalno redarstvo u 2019. godini ima evidentirano osam slučajeva oštećenja urbane opreme, od kojih se pet odnosi na oštećenje opreme dječjih igrališta i to klupa, stolova za stolni tenis, rukohvata i korito tobogana, jedan na uništenje stakla na autobusnoj čekaonici, jedan na razbijanje stakla na platformi za invalide u Parku Pomerio i jedan na razbijene svjetiljke ispod bazena Kantrida. Uz navedeno, zabilježene su i manje devastacije u vidu polomljenih letvi na klupama, što predstavlja najčešće oštećenje. Nažalost, kako je prethodno pojašnjeno, počinitelji nisu utvrđeni, stoga se daljnje postupanje odnosi na uklanjanje oštećenja putem ovlaštenih izvođača.

U odgovoru se ističe kako je jedan od velikih problema pisanje grafita po pročeljima zgrada, potpornim zidovima i slično.

Vlasnik zgrade može protiv prekršitelja, ako se utvrdi njegov identitet, pokrenuti kazneni postupak zbog namjernog oštećivanja zgrade i istovremeno zahtijevati naknadu štete putem suda. Ako se prekršitelj ne može utvrditi, što je vrlo čest slučaj, vlasnik zgrade na kojoj se nalaze grafiti obvezan je pročelje zgrade sanirati tj. ukloniti grafite.

U strogom centru grada, zbog atraktivnosti zone, bez obzira na vlasništvo, Grad Rijeka uklanja sve grafite, posebice one uvredljivog sadržaja. U svakom slučaju, potrebno je prethodno obavijestiti Policiju, radi izvršenja očevida i eventualnog utvrđenja počinitelja, nakon čega se pristupa uklanjanju grafita.

Policija u 2019. godini uhvatila jednog ispisivača grafita

Međutim, u Direkciji za komunalno redarstvo su se pohvalili dobrom suradnjom s Policijom koja je ove godine uhvatila jednog (1) ispisivača grafita protiv kojeg je komunalno redarstvo pokrenulo prekršajni postupak.

U slučajevima kada oni u svom službenom postupanju utvrde počinitelje, temeljem dostavljenih podataka Komunalno redarstvo protiv njih pokreće prekršajne postupke. Tako je u 2019. godini izdan jedan obavezni prekršajni nalog protiv osobe koja je zatečena u ispisivanju grafita. Počinitelj je podnio prigovor protiv prekršajnog naloga te je predmet proslijeđen na daljnje postupanje Prekršajnom sudu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here