Home Vijesti Dina Petrokemija: Izmiče li sigurnosna situacija kontroli?

Dina Petrokemija: Izmiče li sigurnosna situacija kontroli?

964
0
foto: HRT
foto: HRT
foto: HRT

Izmiče li sigurnosna situacija u postrojenjima Dine Petrokemije u Omišlju kontroli? Ako je suditi prema, još u prosincu prošle godine, donesenom mišljenju inspekcijske službe, da. Postoji opasnost za zdravlje ljudi i okoliš. Opasne bi se kemikalije što prije trebale zbrinuti.

Snažan pritisak na Ministarstvo, Upravu Dine i druge mjerodavne krenuo je s nedavne sjednice skupštine Primorsko-goranske županije. Županija je, zbog inspekcijskih upozorenja vatrogasne zajednice zatražila stalan nadzor nad postojenjima Dine. Vatrogasci već petanesti dan obilaze i kontroliraju stanje pogona, nadziru spremnike tehničkih plinova i cjevovode u krugu postrojenja.

Zbrinjavanje kemikalija Ministarstvo zaštite okoliša tražilo je još 2013. godine. Tada uprava Dine nije dala da se one uklone iz pogona. Sada je županija obvezala Ministarstavo okoliša da u roku od 30 dana riješi problem. Dok se ne započne s konkretnim mjerama Županija će s 90.000 kuna mjesečno plaćati vatrogasni nadzor i monitoring kvalitete zraka u krugu tvornice. Ključno pitanje je što s 4 tone klora.

Postoje procesi u Dini kojima se može sve rještiti. U procesu se uništi 20-30 kg klora a postupak traje 2 do 3 stata. Računajte za 4 tone koliko puta bi trebalo ponoviti tu opreaciju, kazao je Fabio Giacometti, direktor DINA-e Petrokemije.

Troškovi cijelog postupka uklanjanja opasnih tvari iz Dine procijenjeni su na više od dva milijuna kuna. Iz Ministarstva okoliša poručuju da Fond za energetsku učinkovitost za tu svrhu ima rezeviran novac.

Dakle, financijske prepreke ne postoje. Ostaje međutim u zraku odgovor na pitanje zašto je moralo proći više od dvije godine da bi se mjerodavni posvetili ovom problemu. Znali su da je nakon prestanka rada Dine stvar s pohranjenim sirovinama po okoliš delikatna. Jedno od tumačenja iz Ministarstva zaštite okoliša bilo je kako je ranije tomu bilo prepreka privatno vlasništvo nad Dinom.(HRT)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here