Home Biznis Direktor 3. maja: S Kinezima otvoreni inženjerski razgovori

Direktor 3. maja: S Kinezima otvoreni inženjerski razgovori

953
0

S predstavnicima kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) održani su otvoreni inženjerski razgovori, ocijenio je u utorak direktor 3. maja Edi Kučan, nakon drugog posjeta izaslanstva kineske tvrtke riječkom brodogradilištu, prenosi N1.

Kučan je izjavio da su inženjerski razgovori o procesu izgradnje broda od ugovaranja do isporuke bili vrlo otvoreni te su članovi izaslanstva kineske tvrtke informirani o svim specifičnim gradnjama brodova ostvarenima u 3. maju tijekom zadnjih nekoliko desetljeća.

Inače, Kučan je, kao još oko 200 bivših trećemajaca zaposlenih u Uljanikovim tvrtkama koje su otišle u stečaj, a radili su na riječkom lokalitetu, potpisao raskid ugovora o radu i sada je u otkaznom roku.

Nakon što je krajem travnja i početkom svibnja pulski Uljanik i riječki 3. maj posjetilo izaslanstvo kineskog CSIC-a, koje je tada vodio predsjednik uprave Huo Wenming, tehničko izaslanstvo te kineske tvrtke jučer je posjetilo Brodarski institut a danas 3. maj. Nakon posjeta riječkom brodogradilištu, predvečer će koordinacijski sastanak s kineskim izaslanstvom održati ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

U utorak je održana i konstituirajuća sjednica Nadzornog odbora Brodogradilišta 3. maj na kojoj je za predsjednika tog tijela izabran predstavnik radnika Juraj Šoljić, a prethodno je za člana Nadzornog odbora imenovan rukovodilac iz 3. maja Florian Sedmak.

Po riječima Šoljića, sada Nadzorni odbor ima tri člana, što je zakonski minimum, i može funkcionirati, što je važno ako bi došlo do nastavka izgradnje započetih brodova ili drugih poslova.

Naime, bivši predsjednik Uprave 3. maja Maksimillijan Percan te bivši predsjednik i članovi Nadzornog odbora 3. maja Veljko Grbac, Elvis Pahljina i Marinko Brgić podnijeli su ostavke nakon što su potkraj ožujka, zajedno s još 9 osoba, uhićeni u sklopu akcije Uljanik.

U akciji Uljanik je uhićeno 12, a potom istragom obuhvaćeno ukupno 14 osoba. Terete se za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru. Šestorica, kojima je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, pušteni da se u nastavku postupka, kao i ostali osumnjičeni, brane sa slobode.

Nakon što je u travnju ponovno odgođeno, ročište na kojemu se treba odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maj je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja, do kada se očekuje da se iznađe rješenje za opstanak 3. maja ili će ono ipak završiti u stečaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here