Home Mozaik Dnevnik Ane Frank umjesto u HNK Ivan Zajc u Trsatskoj čitoanici

Dnevnik Ane Frank umjesto u HNK Ivan Zajc u Trsatskoj čitoanici

4889
0

anafrankPredstava Dnevnik Ane Frank neće moći na scenu riječkog HNK, ali će ipak nastupiti u Rijeci u prostorijama Hrvatske narodne čitaonice na Trsatu, najavili su jučer HDZ-ov gradski vijećnik Hrvoje Burić i poznati operni pjevač Bojan Šober.

– Ne znam zbog čega predstava o Aleksandri Zec može na daske riječkog HNK, a o Ani Frank ne. Podsjeća me to na najgore dane fašizma, izjavio je Hrvoje Burić koji se ujedno zbog toga ispričao židovskoj zajednici.

Burić tvrdi da iz Grada Rijeke nisu ni odgovorili na njegovu molbu da se prestava čiji je producent dvostruki oskarovac Branko Lustig uprizori u HNK Ivana pl. Zajca.

Intendant HNK Ivan Zajc Oliver Frljić tvrdi da kazalište nije zaprimilo nikakav dopis ili upit.
– Riječko kazalište svoje programe planira profesionalno, dugoročno pri čemu ne vodi računa o medijskim istupima lokalnih političara niti ispunjava želje političkih partija poručuju zajedno Frljić i Blažević.

Oni smatraju da HDZ i Jakov Sedlar u političke svrhe koriste tragediju djevojčice koja je postala simbol stradanja židova u II. svjetskom ratu.

U međuvremenu se oglasio i Jakov Sedlar koji smatra da je cijela situacija oko predstave simbolična: ‘Odozdo odjekuju sred pušaka, bajuneta…, a na Trsatu će se čuti Anin tekst – Unatoč svemu, ja još uvijek vjerujem da u svijetu ima ljudi dobra srca’, zaključio je.

Burić je inicijativu za gostovanjem predstave pokrenuo zbog obilježavanja 70-te obljetnice pobjede nad fašizmom. Obersnel ju je podržao pod uvjetom da se za nju nađe drugi prostor umjeto riječkog HNK Ivan Zajc. Predstava kazališta Trešnja koju potpisuju Jakov Sedlar i Branko Lustig će tako na kraju ipak biti odigrana u Trsatskoj čitaonici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here